Jani voert komende maandag mijn beroep uit voor zijn programma “Jani Gaat”.  Hij wordt opvoeder bij personen met een verstandelijke beperking.

http://www.vier.be/janigaat/videos/dit-zie-je-maandag-jani-gaat/2679339

Ik vraag me af hoe ze het werk in beeld zullen brengen.  Hopelijk niet alleen de uitstap naar het pretpark.  Het is namelijk niet altijd a walk in the park.  Veelal krijg ik de reactie “Hoh, ik zou dat niet kunnen hoor wat jij doet, dat zou echt niets voor mij zijn”.  Ik betwijfel dat meestal, misschien vind je het juist wel een hele verrijkende job?  Nu omgekeerd zijn er ook beroepen waarvan ik denk “djeezes, dat zou niets voor mij zijn”.  Tegelijkertijd zijn er wel beroepen waarvan ik denk dat het nog toffe jobs zijn, maar uiteraard weet je het pas als je er eens te volle in zit.

3 beroepen waar ik wel eens zou willen in meedraaien om te zien wat het is:

 • Postbode

Ik weet het niet maar het lijkt me een gevarieerd beroep met nogal wat sociaal contact.  Tegelijk denk ik ook wel dat het niet te onderschatten is, vroeg op de baan, door weer en wind, veel slepen en sleuren.

 • Marketeer

Reclames opzetten, promoties maken, slogans zoeken, klanten proberen te overtuigen.  Geen idee of ik er iets van zou bakken.

 

mad men
(bron: bing.com)

 

Of heb ik teveel naar Mad Men gekeken?

 • Schrijver

Columns, journalist voor de krant of copywriting, als ik bloggers erover hoor jubelen, je zou zin hebben om er aan te beginnen! Mijn creatieve kant zou ik toch wel enigszins serieus moeten bijspijkeren denk ik.

3 beroepen waarvan ik denk: my god, must be hell on earth

 • Kleuterleidster

De hele dag tussen kleine kinderen.  De hele dag.  Respect!

 • Schoonheidsspecialist

Eelt afschrapen van tenen, waxen op plekken waar niemand zelf aankan, gezichten inwrijven en prutsen aan wenkbrauwen.  Niegt.  Echt niet.

 

eely
(bron: bing.com)

 

 

 • Boekhouder

Of iets in de trend van: ik moet heel de dag op kantoor tabellen bekijken en zien of alles klopt.  De hele dag neerzitten en ’s avonds om 17u naar huis rijden.  Daar zou je mij echt niet voor kunnen motiveren.

Maar kijk, best dat we boekhouders, kleuterleiders en schoonheidsspecialisten hebben.  Wie zal er de kinderen dingen leren? En de scheve wenkbrauwen rechtzetten en mijn belastingen uitrekenen?  En best dat er opvoeders zijn.  Er mogen er van mij zelfs een beetje meer zijn.

En jij?  Welk beroep doe jij of zou jij wel eens willen leren kennen?

 

24 reacties

 1. Ik ben een onderdeeltje van het communicatieteam van de directie cultuur van Stad Leuven. Schrijven, social media beheren, advertenties en campagnes uitwerken. Iets minder spannend dan in Mad Men wel. Dagje ruilen? Ik wil jouw job wel eens proberen.

 2. Ik heb van 1988 tot 2009 gewerkt op een accountant kantoor. Ik heb m.a.w. graag dat de rekeningen kloppen, de belastingen ingediend zijn,…
  Vermits alle balansen in een boekhouding altijd in evenwicht moeten zijn, ben ik gestopt op het moment dat mijn emotionele balans dat niet meer was.
  GROOT respect hier voor jouw job. Ik kom door het vrijwilligerswerk vaak op een plaats waar jongeren begeleid wonen en ik zie daar veel opvoeders (m/v) met grote harten!

 3. Ik heb 12 jaar als opvoedster gewerkt bij volwassenen met een verstandelijke beperking. Met pijn in het hart ben ik daarna thuis gebleven omwille van de kinderen en job van mijn man. Maar ik ben en blijf opvoedster en als ik mijn mannen in de stad tegen kom fleur ik helemaal op! Ik denk niet dat ik ooit een ander beroep wil uitoefenen.

 4. Copywriter lijkt me wel iets dat ik graag zou proberen en misschien ook wel goed in zou zijn. Ik heb alleen niet zo’n goed idee over hoe dat allemaal in zijn werk gaat in de praktijk. Reisblogger lijkt me ook wel iets :-). In het onderwijs staan heb ik dan weer nooit willen doen. Ik heb daar niet genoeg geduld voor, k zou het rap op mijn heupen krijgen van de jeugd van tegenwoordig ;-).

 5. Ik ben benieuwd naar maandag dan!
  Voor mij ook wel liever cijfertjes en tabellen dan een fysieke job eigenlijk. Respect… Ik vraag me elke dag af hoe de meisjes van onze crèche dat doen. Dat moet toch echt een roeping zijn 🙂

 6. Ik geef Nederlands aan anderstalige volwassenen, een job die ik heel graag doe, terwijl ik vroeger eigenlijk nooit van plan was om voor de klas te staan. Ik zou wel eens graag fotograaf zijn. Of reisleidster. Of antropoloog. Of chocolatier. 😄

 7. Hier sinds vorig jaar mijn man gevolgd en nu ben ik landbouwster. ’t zat in mijn genen en al van kinds sterk in mijn hart. Maar als dochter zien de ouders die graag verder studeren en een job vinden. Ik heb zeer graag mijn job gedaan. Dat ik een man heb die deze job doet is toeval maar voor mij super. Hard werken maar ik wil niet meer ruilen.
  Ik zou wel eens archeoloog willen zijn en het liefste spitten naar WOI of romeinse dorpen bovenhalen.
  Zelve dus 13 jaar ‘boekhouder’ geweest, al nuanceer ik jouw visie 🙂 Was meer dan tabelletjes bekijken. Is ook meedenken, uitdokteren, gaan we er raken? Afvoeren? Investeren? Veel geld mogen uitgeven dat niet van jou is 🙂 Was van mij alvast vrij gevarieerd en mij moest je ook geen job geven in een accountantskantoor om klant per klant zijn boekhouding te doen. Ook hier klopte mijn eigen (familiale) balans niet meer en doe ik nu (in mijn ogen) een zalige job.

 8. Dat schrijven doe ik deels al voor mijn beroep dus dat vind ik niet zo erg. Maar inderdaad tonnen respect voor kleuterleidsters! Wat ik wel eens zou willen zijn: psycholoog of dokter. Beroepen waarbij je mensen helpt.

 9. Het beroep van opvoedster is iets wat altijd een speciaal plekje in m’n hart zal blijven hebben. Als ik een groep op uitstap zie of ik ga naar de opendeur naar Aurelia, dan begint het toch altijd weer te kriebelen ook al weet ik dat het inderdaad niet altijd zo makkelijk is. Na m’n twee jaar jeugd -en gehandicaptenzorg toch voor leerkracht gekozen omdat het me beter combineerbaar leek met een gezin. (We klappen maar niet van het feit dat ik al heel de dag voor school bezig ben…) Door het M-decreet denk ik dat m’n twee opleidingen toch meer en meer door elkaar gaan vloeien in de toekomst…

 10. Respect voor wat je doet, Liese. En je doet dat volgens mij met hart en ziel.
  Maandag zal ik me, per hoge uitzondering, maar eens voor de tv placeren.

  Wat ik ooit had willen worden? Fotograaf. Een soortement Stephan Vanfleteren, zeg maar.
  Wat ik nooit zou willen worden? Torenkraanbediener. Hoogtevrees, weet je wel. En daar zo’n godganse dag alleen hoog in die cabine vertoeven: no way.

 11. Ik zou graag eens recruiter zijn in een bedrijf. Sollicitatiebrieven analyseren, selectie maken, gesprekken afnemen en dan bekijken of die mensen in de praktijk ook zo goed zijn als ze in hun gesprek zijn. Dat vind ik echt uitermate boeiend!
  Wat absoluut niet? Zo heldhaftige beroepen als politie of brandweer. Teveel schrik van vuur, geweld, te vlug geïntimideerd etc :).

 12. Ikzelf ben leerkracht in het eerste leerjaar. Best wel leuk maar soms begint de administratieve druk wel zwaar te wegen… mocht ik geen leerkracht zijn, dan zou opvoedster of verpleegster geworden zijn.

  Beroepen voor 1 dag : chauffeur van de tram, telefoniste in een callcenter, kassierster…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s