Ok, ik ga misschien klinken alsof ik onder een steen leef maar waarom heb ik nog nooit gehoord van de podcast “Onbespreekbaar” van Jef Willem, Nicolas Overmeire en Bram Steenbrugge? In 2020 heb ik een 30-tal boeken gelezen over mentale gezondheid maar deze podcast kende ik tot op heden niet. Ik herinner me wel dat er een filmpje viraal is gegaan waarin Jef “Eagl” Willem een noodkreet slaakt omdat er gigantisch veel zelfdodingen zijn geweest in de eventsector tijdens de coronacrisis. Bij een doorklik op Instagram blijkt het wel degelijk aan mij te liggen want minstens 42 van mijn IG-contacten volgen het account van “Onbespreekbaar”. Dan toch onder een steen misschien?

De eerste aflevering die ik hoorde was de laatste die ze hebben opgenomen met Average Rob. Daarna was ik hooked en werd het bingen for life. Aangezien ik deze week geforceerd in de zetel belandde met een probleem aan mijn binnenwerk* kwam het goed van pas. Hosts Jef en Nicolas (na 4 episodes bingen noem ik ze bij de voornaam) bespreken op een heel kwetsbare manier de dingen des levens. Daarin schuwen ze niet om zichzelf compleet bloot te geven en over hun eigen ervaringen te reflecteren. Jef en Nicolas voelen aan als vrienden die ik bij mij in de zetel wil hebben met een drankje en een chipke. (Altijd welkom in De Westhoek trouwens gasten, na ’t corona 😉 ) Ik vermoed dat we het heel goed met elkaar zouden kunnen vinden aangezien ik regelmatig met mijn hoofd zat te knikken als een enthousiaste kerkganger die de preacher vooraan het geloof hoort verkondigen. “Hear hear!!”

Als ik dan een episode moet aanraden zou ik voluit voor de eerste gaan. Voor mij is het waardevol dat de podcasthosts mannen zijn. Ik denk dat er een wezenlijk verschil is in hoe mannen en vrouwen in het leven staan als het gaat over het bespreken van emoties, nare gevoelens en de hele shizzle die daarmee gepaard gaat. Daarom is het verfrissend dat deze twee mannen het op zo’n naturelle manier doen, zonder barrières. Ik ken wel mannen die zich durven kwetsbaar opstellen maar dat is voornamelijk omdat ik ook durf door te vragen, niet omdat ze dit uit zichzelf gaan doen. In één van de afleveringen hoorde ik ook hoe jammer het nu is dat we geen feestjes meer hebben omdat dat soms de momenten zijn dat we eens halfweg de avond op een bankje met iemand kunnen doorpraten over iets moeilijkere thema’s. Ze promoten dan ook om tijdens lockdowntijden te gaan wandelen met een vriend. Je moet hier nog niet lang meelezen om te weten dat ik daar ook een grote voorstander van ben, maar mannen doen dit toch niet zo gemakkelijk denk ik. (Of zie ik dat fout?) Mijn eigen husbando gaat nu sinds kort soms wel eens met iemand wandelen en komt achteraf helemaal ontspannen terug. Het enige verschil is dat hij en zijn maat er een blik Jupiler bij drinken, dat zie ik mezelf nog niet direct doen met mijn wandelvriendinnen al kunnen we het altijd eens proberen natuurlijk. Who’s in?

Dus luister naar “Onbespreekbaar” als je een recente podcast zoekt over psychologie, mentale gezondheid en kwetsbaarheid. Hun persoonlijke inzichten worden overgoten met een sausje van de dingen des levens. Het rauwe Gentse accent past bij de natuurlijke manier waarop het wordt gebracht.

( *hmja, mijn binnenwerk speelt mij het hele voorbije jaar al parten en deze week moest ik er voor de tweede keer ziekteverlof voor opnemen. Ondertussen is het al beter en kan ik morgen weer netjes aan de slag, maar laat ons zeggen dat ik het hartgrondig beu begin te worden om me fysiek niet 100% in orde te voelen.)

25 reacties

   1. Ik kan me daar onvoldoende op concentreren. Luisterboeken lukt ook niet. Podcasts of luisterboeken luisteren = ondertussen ook iets anders doen, en dan zijn er voor ik het weet hele stukken weg omdat ik aan het nadenken was en niks meer hoorde 🙂

    1. Ja.inderdaad. ik kan ook niet alles doen als ik podcasts luister. Sommige mensen beluisteren dat tijdens het rijden maar dat kan ik niet.

 1. Beterschap gewenst. Ik luister niet naar podcasts, radio en ook weinig muziek ivm slechthorendheid. Ondanks gehoorapparaten en allerlei technologie is verstaan wat er gezegd wordt erg moeilijk en kost het veel energie. Om die reden lees ik veel meer en liever dus.

 2. Ik ga zo nu en dan wandelen met mijn beste maat. We durven ons beiden kwetsbaar op te stellen en zijn vaak elkaars zielenknijpers. Een dergelijke wandeling werkt erg louterend en klaart veel mist op in onze hoofden. Een aanrader.
  Ik heb overigens ook een beste vriendin bij wie zulks kan. En uiteraard is er mijn Grootste Steun en Toeverlaat, zijnde Katrien.

 3. Merci voor de tip! Ik slijt tegenwoordig heel wat tijd op de fiets (binnen dus behoorlijk saai) en dan luister ik graag podcasts.. ben benieuwd..

 4. Fijn dat je ‘m ook hebt ontdekt! Ik las er toevallig iets over in december ergens, in één of andere story op Insta (ik weet niet meer bij wie). Tijdens mijn kerstverlof heb ik bijna alles beluisterd, en echt: kwetsbaarheid durven laten zien maakt sterker. Ook zwaar fan van het Gentse accent trouwens (ik ga mijn roots niet verloochenen, dat zeker niet). De eerste vond ik ook de krachtigste!
  Veel beterschap, hopelijk blijft het niet opspelen in 2021…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s