Uitstelgedrag

Uitstelgedrag
Waarom blijven we voor de buis zitten, terwijl we eigenlijk naar bed moeten? Waarom surfen we op internet in plaats van een deadline te halen? Waarom puilt de wasmand altijd uit en staat het aanrecht steeds vol? Waarom begint een dieet altijd morgen? En dat allemaal terwijl we dondersgoed weten dat we er niet beter van worden. Professor Piers Steel, zelf een notoire uitsteller, doet al ruim tien jaar onderzoek naar uitstelgedrag. Met humor ontrafelt hij de mythes over dit verschijnsel, bijvoorbeeld dat het aan iemands perfectionisme zou liggen. Helder en onderbouwd verklaart hij ons uitstellen, waarbij hij vooral het verband legt met impulsiviteit. Het slechte nieuws van Steel is dat uitstelgedrag een diepgewortelde gewoonte is, waar 95 procent van de bevolking aan lijdt. Het goede nieuws is dat we er ook van af kunnen komen. Hiervoor geeft Steel een rijk arsenaal aan beproefde technieken. (bron: http://www.cosmox.be)
Herkenbaar?  Voor mij alleszins wel, volgens de schrijver lijdt 95% van de bevolking aan uitstelgedrag (verkoop gegarandeerd dus!).  De enige techniek om dit gedrag te bestrijden is er volgens mij één die Nike al jaren scandeert: “Just Do It!”  ’t Is al dat het zo saai is…die gedachte dat je nog moet kuisen, nu, direct, plots lijkt alles interessanter en dringender dan dat.  Ook het feit dat je er niet onderuit kunt, dat  Mr. Proper enkel in reclames uit een fles verschijnt en alles doet blinken gelijk zijn kop.
Maar ook Belgian Asociality had al een punt toen ze hun hit produceerden “als alles nu al is gedaan, heeft morgen geen zin meer om te bestaan!”  En wie ben ik om de helden van de 90’s tegen te spreken?

1 reactie

  1. Herkenbaar, zijt maar zeker. Misschien moet ik het boek dan s lezen? En stiekem bij het lief (die ’t nog erger zitten heeft maar weigert te lezen) naar binnen lepelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s