Als jonge mama is het al eens slepen en sleuren.  Nu besef ik, nadat ik de vorige zin typte, dat “jonge mama” twee betekenissen heeft en ik eigenlijk bedoel “mama met een jong kindje”, zo superjong ben ik ook niet meer, maar misschien wel nog superjong in vergelijking met anderen, maar misschien ook wel al “oud” in de ogen van de echt jonge mensen.  Slepen en sleuren dus.  Ik verleg ook telkens mijn grens door er altijd een schep bovenop te doen.  Ik ga naar de colruyt, naar de apotheker en naar de bibliotheek allemaal in één trek, binnen de tijdspanne van bijna-ééjarige-is-wakker en bijna-éénjarige-moet-terug-in-zijn-nest.  Best wel een challenge, dus het vergt enig berekeningsvermogen en openingsurenbekijkerij.  Ik hoor sommigen met kinderen in zichzelf denken “jongsje toch, moet jij daar nu eigenlijk over lullen, we hebben het allemaal gedaan, stop met zagen, ik doe 7 plekken in die tijdspanne”.  De lievere mama’s zijn bevestigend aant knikken en daarna zo éénmalig met hun hoofd aan het schudden  “ik begrijp u, ’t is allemaal waar wat je zegt”.  Degenen zonder kinderen denken waarschijnlijk “maar wat is dat nu, je steekt dat kind in die autostoel, doet al je comisjes en als je klaar bent ga je nog samen een crèmeke lekken”.  Typisch voor mij, ik krijg altijd een positief gevoel als ik erin slaag om al mijn boodschappen te doen, Ilja content te houden, tijd te kunnen nemen om op mijn gemak alles te bekijken in de winkel en mezelf geen lumbago te bezorgen.  Dat ik vandaag de auto propvol gestoken heb met colruytgerief bovenop de wandelwagen (kon niet anders),  was geen probleem.  Mijn praktisch brein had alle lichtophefbaar gerief op die wandelwagen gezet.  Het vergde dan ook een beetje gymnastiekoefeningen om alles dat ik net had ingeladen terug uit te laden om de wandelwagen eruit te halen (ik ga een kind van 10kg helemaal niet de volledige bibliotheek ronddragen met het risico dat hij een volgestouwd schap dvd’s naar beneden laat kletteren, neen, de wandelwagen in jij kleine bandido) maar het ging smooth…alles ging chilly willy, de zon scheen, de kleine was content.  Nadat ik het eindelijk Ilja in de kar had gezet, alles dat uitgeladen was terug in de wagen had gegooid, de dvd’s en boeken had verzameld, mijn handtas had bij me getrokken, kon ik eindelijk op het gemak, de zon op onze smoel, vertrekken naar de bibliotheek.  Er kon zelfs een bulderlach vanaf bij Ilja.  Hij beseft nog niet dat je eigenlijk moet gniffelen als je iemand aan de deur ziet trekken van een vervallen hoerenkot om daarna teleurgesteld terug af te druipen.  Het was verdacht kalm op het bibliotheekplein, geen schuifdeuren die open en dicht gingen, geen mensen die slepen met stapels boeken….ik moest echt nog tot aan de deur lopen om het door te hebben dat het gesloten was ”Op 14 juni is de bibliotheek gesloten voor een teambuilding”  Ohja, “godver” weergalmt goed op het bibliotheekplein in Ieper, maar ik bleef er rustig bij, ik ben in congé, geen stress….in mezelf voelde ik wel even mijn maag opspelen maar het is goed gekomen, ik ben nog steeds goedgezind.  Ik had zelfs nog tijd over toen ik thuiskwam om vers eten klaar te maken voor de boefbeer.  Life is good.

2 reacties

 1. Ik heb gisteren andere toestanden gezien met een bijna-éénjarige en een +/- driejarige. Mama met kleintje in de buggy, andere aan de hand, op het perron in Berchem. Trein komt aan, deuren openen, student helpt de mama de buggy op de trein zetten, maar… de buggy is te breed: past niet tussen rand van de deur en de ijzeren paal in het midden. Dan maar de driejarige al in het gangetje van de trein gezet (hij begon instant paniekerig te schreeuwen), de baby uit de buggy, ook op de trein (ahja, anders kan je de buggy niet opplooien), baby begint ook hysterisch te doen, liggend op de vloer van het treinhalletje, mama worstelt met moeilijke buggy, treinbegeleider wordt nerveus omdat hij vertraging oploopt… Ik kreeg hartkloppingen van er alleen nog maar naar te kijken! Stress!!

 2. Als lieve (want ik was heel begrijpend aan het glimlachen), jonge (in jouw betekenis, ben nog wat ouder dan jou) mama zie ik jouw verhaal helemaal voor me 🙂
  Maar het betert !
  Je doet er even over voor je door hebt dat :
  * collect en go ideaal is om te vermijden dat je met je kinderen een uur moet rondlopen in de Colruyt, en toch maar thuiskomt met allerlei zaken die je niet echt nodig hebt. Bovendien moet je alles dan maar 1x dumpen in je auto, en ze steken alles in mooie curverbakken zodat niets gaat rollen ! (iets wat ik altijd vergeet mee te nemen, zodat alles over en onder elkaar schuift en rolt in de koffer). Voordeel van die bakken : de boodschappen kunnen ook eens op de achterbank, zodat de koffer vrij blijft voor de wandelwagen 😉
  * je ook tijdens je verlof best je schatje eens kunt overlaten aan de zorgen van een ander, zodat je eens echt kunt gaan shoppen (je moet er dan wel het gevoel van : oh, was ik nu maar hier met Ilja, dat ongetwijfeld 10x de kop gaat opsteken, bijnemen. En je komt gegarandeerd met 5 o-zo-schattige outfits voor hem thuis, en een simpele T-shirt voor jezelf)
  * er een apotheek is om de hoek van het werk van je man, en hij dus (oooooh wonder) daar zelfs tevoet heen kan om te halen wat er moet gehaald worden !
  * er niets zo heerlijk is als samen met je kinderen een ijsje te gaan eten ! (op voorwaarde dat de natte doekjes binnen handbereik zijn en er liefste een wegwerp-slabbetje in je handtas zit)
  * je gewoon, ondanks de stress, het gehol en geloop, het waarom-heeft-een-dag-maar-24-uren-gevoel, het geregel en gedoe, de meest fantastische mama bent die je kind(eren) zich maar kan/kunnen wensen !!!!! (ook al hebben ze dat zelf niet altijd door 😉 )

  een Stress-vrije knuffel van een ‘jonge’ mama 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s