Iedereen werd weer bonkers gisteren.  Het kwik gaat boven de 20 graden en de Belg wordt gek.  Wie moest werken klaagde zich een aap, wie vrij had werd koekoek in het hoofd.  De strandspullen werden bij elkaar geschraapt, de kinders werden ingesmeerd en hup: allemaal naar zee!

Maar waarom eigenlijk?  Waarom trekt iedereen naar zee als het eens een dagje warm wordt?  Daar is geen parking!

wpid-20150416_0656082.jpg.jpeg

En je mag er niet eens zwemmen in de paasvakantie.  Het luttele stukje strand dat je kan overmeesteren wordt de hele tijd platgetrappeld door passerende kinderen, je moet je ogen uitkijken of die van jou nog in de buurt zijn en tegelijkertijd wordt je huid helemaal rood verbrand terwijl je jezelf een peeling geeft omdat er zand in je zonnecrème plakt.

Je ijsje van 2 euro valt op de grond, op je handdoek, op je kleren of in de korrels.  En dan sta je daar, kindersmoeltjes af te kuisen, plakhandjes onder een kraan te krijgen.  Neen, echt, de zee.  Het schemert misschien een klein beetje door in deze blogpost, daar ga ik alleen als het minder zomer, minder warm en minder druk is.

Misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat ik jaren en jaren dichtbij “de weg naar de zee” heb gewoond.  Ik zag ze, die mensen die al uren in de file stonden, verdwaasd uit hun raam kijkend, hopend dat ze er bijna waren.  In die tijd was airco ook wel een luxe in auto’s.  Menig fluwijnen heb ik zien wapperen door passagiersramen.  Ik heb het nooit geroepen maar ik heb het veel gedacht:”Als je nog maar bij ons thuis was dan was het zeker nog 20 minuten als je kan doorrijden!  Laat staan in de file!”

Neen, wij werden niet een beetje nutcase.  Ik kocht gisteren met mijn zoon raketijsjes in Den Aldi en we smulden op ons terras, vochtige doekjes dichtbij, namen een badje achteraf en gingen op tijd naar bed, want buiten spelen, dat is overal leuk, of je nu aan zee bent of niet.

16 reacties

 1. Zeer juist. Zelf ben ik ook met geen stokken naar de zee te krijgen als het mooi weer isen iedereen naar de zee wil. Over vier weken gaan we wel met vakantie, en er is daar een zee in de buurt, maar dan moeten we niet in de file staan, dus dat scheelt al.
  Ik was destijds ook hoogzwanger tijdens een bijna-hittegolf en herinner me vooral dat ik elke dag een ijsje wou, dat was mijn vieze goeste. 🙂

 2. ik snap dat ook niet goed, die dagtrips naar zee. Wij gingen gisteren naar de plage in het bloso-domein. Ook pokkedruk maar we konden wel met de fiets gaan (terwijl de automobilisten daar ook in de file stonden)

 3. Oh zwijgt zeg, ik woon ook langs zo’n “weg naar de zee”, woensdag halve werkdag, ’s middags doodleuk naar huis en dan bonk, stil op zo’n 10 km van m’n deur en euh voor diegene in de file nog 30 km! WTF was m’n eerste gedacht 🙂 (bibi had er niet bij stilgestaan dat er wel eens file kon zijn) Enfin, krinkel de winkel langs binnen naar huis en dan ’s namiddags (om 14u!!) m’n dochter in de hof laten ravotten terwijl er op zo’n 50 m mensen zitten te verhitten in hun auto richting zee aan 3 km (?)/uur. Voor mij ook liever een koudere, mag gerust winderige, dag zijn om te gaan uitwaaien, niemand die het dan ziet zitten en zo gezond!

 4. Ik herinner mij dat toen ik kind was, wij ook voornamelijk naar zee gingen in de herfst en winter, lekker rustig uitwaaien op het strand! Als het warm was in de zomer, dan speelden we wel in ons zwem(eerder plons)badje in de tuin 🙂
  En bedankt voor de verwittiging trouwens, want aangezien we dit weekend naar België komen met o.a. een familiebezoek in Oostende, houden we best ook rekening met die eventuele horde toeristen!

 5. Ik ben gisterenavond om 7u naar zee vertrokken en ik dacht, “ik neem Oostende, op een half uur sta ik daar” Juist gedacht ! Dat ik bij de terugkeer (rond 10u) in Brugge in de file zou belanden, daar had ik niet bij stil gestaan. Net nu moeten ze op die E40 werken beginnen in Beernem, en de afrit in Aalter afsluiten.
  En heb ik er al bij gezegd dat het verdomme koud was aan zee ?

 6. Ik vond je eerste zinnen erg grappig maar je hebt wel een punt: als het kwik stijgt, rent iedereen naar zee waar het dan meestal nog enkele graden frisser is dan het binnenland (én zeker de Kempen waar het fijn subtropisch wordt). Mensen zijn raar !

 7. Wij wonen op 18 kilometer van de kust, maar gaan al meer dan twintig jaar naar Nederland op zo’n zomerse dagen (als we het geluk hebben congé te hebben). Veel mooier, rustiger, en geen mens die een opmerking maakt omdat er een gat in mijn zwembroek zit.
  (in iedereen zijn zwembroek zit trouwens een gat :))

 8. Mij krijgt ge bij goed zomerweer met geen stokken naar de zee. Dat heb ik van mijn vader; vroeger gingen we wel eens een weekje naar zee… in putteke winter. Apart, maar je had het strand wel helemaal voor jou alleen 🙂

 9. Ik verkies de zee in de winter, lekker rustig en heerlijk uitwaaien.
  In de zomer is buiten zijn, waar dat ook is, meer dan voldoende.
  Ik volg je mening volledig 🙂

 10. Wij gaan graag naar zee… maar niet naar de bekende badplaatsen… geef ons maar een ongekend stukje duin, helemaal voor onszelf! En wij hebben zo’n plekje… 😉
  En te weten dat het een drukte van jewelste zal zijn, blijven wij ook liever thuis of hier in de buurt… met inderdaad een ijsje uit den Aldi, zonder al te veel stress, maar gewoon genieten!

 11. lol :D, idd gek hoe iedereen gelijk zot naar de zee trekt wanneer het zonneke schijnt. Af en toe vind ik dat ook eens plezant ze, maar ik pak dan een route waar geen file is, en ik kies een stuk mega ontoeristisch strand uit waar het zo goed als leeg is. Zo op de plaatsen waar elke belg naartoe trekt zou ik zot worden van de drukte..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s