“Flink zijn en op tijd pipi gaan doen hé!” riep ze hen nog na. Toen ze beiden hand in hand de schoolpoort binnenstapten zuchtte ze “heihhh” haar emoties voor zich uit, terwijl ze hen dromerig nakeek. Ik glimlachte van herkenning toen ik bij haar passeerde. Ook ik zette mijn oudste af om op schoolreis te gaan. Met een picknick, twee drankjes en een versnapering, want zo stond het in het briefje waarin we moesten toestemming geven om mee te gaan. De schoolreis ging 10,5 euro kosten op de schoolrekening, daarom werd er even gecheckt of het wel ok was. Uiteraard ontzie je je kind zoiets niet, maar wat als je het niet breed hebt? Wat als je twee oudere kinderen elk 15 euro moeten betalen omdat zij met de bus gaan. Wat als die 40,5 euro je budget is om eten te voorzien voor diezelfde kinderen in die week? Hoe los je dat op? Voor ons is het evident dat we dit betalen, maar ik wil me niet voorstellen dat ik die keuze moet maken. Dat ik moet nadenken over hoe we dat bedrag gaan ophoesten. Moe maar voldaan kwam hij thuis, er werd niet over geld nagedacht.

12 reacties

 1. Inderdaad niet voor iedereen een evidentie, zo’n schoolreisbudget. Ik weet nog van de tijd dat onze kinderen zo jong waren, de school minder begoede kinderen ‘gratis’ liet meegaan zonder dat anderen iets te weten kwamen.
  (lang geleden dat iemand me zei dat ik op tijd moet pipi doen – ben ik dan niet meer geliefd 😦 ??)

 2. Je hebt helemaal gelijk! Het is leuk om er niet teveel bij te moeten nadenken en gewoon te kunnen betalen… Laatst luisterde ik een gesprek af tussen twee andere ouders (allé, niet echt afluisteren, ik stond gewoon binnen gehoorsafstand). Ze waren bezig over het feit dat ze niet naar de kapper gingen omdat €20 toch veel te duur was om te wassen, knippen en drogen. Beiden hadden een kapper aan huis waarvoor ze maar €7 ofzo betaalden… Ik dacht, ja man, die mensen zouden eens moeten weten hoeveel ik aan de kapper geef!

 3. Ja inderdaad, ik heb ook altijd het geluk gehad dat mijn ouders zo’n schooluitstapjes konden betalen, maar er waren altijd wel een paar kindjes die niet mee konden, onder andere omdat de ouders het niet konden betalen. Jammer dat “gratis” onderwijs nog altijd niet helemaal gratis is, want ook al zijn die uitstapjes misschien een extra en niet noodzakelijk, het is maar een van de vele dingen die het voor die kinderen moeilijker maakt.

 4. Inderdaad, voor een aantal gezinnen kunnen zo’n extra uitgaven net teveel zijn. Vaak blijft dat verdoken. We zijn bevoorrecht dat we onze kinderen zoiets nooit hoefden te ontzeggen.

 5. Inderdaad iets waar je af en toe bij stilstaat, en je dan gelukkig prijzen dat je niet elke cent in 2 moet bijten om op het einde van de maand nog eten te kunnen betalen.

 6. En wetende dat er dan op het einde van het middelbaar nog vaak een Italiëreis volgt die dan rond de 900€ kost … Voor veel mensen is dat zeker niet vanzelfsprekend !

    1. dat vind ik ook. al had ik het indertijd ook wel graag willen doen; wij gingen “gewoon” naar Rome. (En we deden doorheen het jaar trouwens heel wat acties om een deel van het geld zelf te verdienen)

 7. Yep! Ik kom uit een gezin waar elke cent dubbel werd omgedraaid en ik ben blij dat ik nu niet moet stilstaan bij ‘geld’, ale, toch niet voor zo een dingen en ik hoop dat ik nooit voor zo een situatie sta!

 8. Ik denk daar veel aan, aan hoe oneerlijk de wereld toch in elkaar zit op financieel vlak, en hoe de waarde van geld zó kan verschillen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s