Vanavond ga ik mijn vierde inslaapdienst tegemoet.  Ik moet toegeven dat ik absoluut niet meer weet welke dag we vandaag zijn en als ik het wel weet trek ik het de seconde erna weer in twijfel.  Gaan slapen op het werk en daar opstaan kan voor verwarring zorgen.  Regelmatig krijg ik de vraag of dat eigenlijk wel te combineren is met mijn gezin zo’n job in de sociale sector.  Wel….soms moeilijk, soms vlot.  Het heeft zijn voor- en zijn nadelen om een flexibel uurrooster te hebben.

 • ik heb weinig structuur in mijn leven.  Pas op: MIJN leven.  Dat van mijn kinderen is redelijk gestructureerd, alleen ben ik niet altijd degene die de structuur hanteert.  Doordat ik vroegdiensten en laatdiensten combineer gebeurt het dat ik de kinderen naar school breng maar ze niet kan oppikken.  Of omgekeerd, ik kan ze niet brengen maar kan wel om 16u aan de schoolpoort staan om die twee vermoeide loebassen in mijn armen te sluiten.  Mijn echtgenoot heeft een relatief normaal ritme en staat er ’s avonds regelmatig alleen voor met de kinderen.  De hulp van mijn ouders is onbetaalbaar in de wervelwind-uurtjes tussen 16u en 18u op de dagen dat ik ’s avonds werk.
 • ik kan afspraken plannen midden in de dag in de week.  De kapper, de pedicure, de bank…handig.
 • afspreken met mensen met een vast uurrooster is soms een ramp.  Afspreken met mensen die ook in een flexibel rooster werken is zowaar nog een grotere ramp. Als we met de vriendinnen uit de opleiding willen daten (allemaal opvoedsters ondertussen) moet ik soms weken op voorhand aan het plannen slaan en er is altijd wel iemand die nog geen uurrooster heeft.
 • de kinderen hebben wekelijks een verschillend opvangplan.  De ene keer moeten ze mee naar de buitenschoolse opvang, de andere keer komen oma en opa, soms haal ik hen op, maar Ilja is het gewoon en Linus volgt hem.
 • het is niet milieu/portemonnee-vriendelijk om verschillende uurroosters te hebben.  Zo brandt de chauffage hier vandaag al de hele dag omdat ik overdag thuis ben.
 • doordat ik in perioden regelmatig aan de schoolpoort te spotten ben wordt er waarschijnlijk vanuit gegaan dat ik niet veel werk.  Ik doe toch 32u wat gelijkstaat aan een 4/5e.  Fulltime werken is geen optie momenteel.  In september en oktober (de periode van de bouwbeurzen waar mijn man zijn steentje moet bijdragen) moest ik voor heel wat avonden een babysit zien te vinden of mijn ouders/schoonouders aanspreken om tot ’s avonds laat op de kinderen te passen.  Uiteraard valt zowat elke beurs samen met mijn laatavonddiensten.  Karma is a bitch.
 • ik kan al eens instaan voor iets.  Eens rijden voor een bosklas of een taakje voor mijn vrijwilligerswerk doen.  Als er rapportbespreking is, valt dit echter 8 op de 10 keer samen met een avonddienst.  Sorry karma, you’re still a bitch.
 • als ik nachten doe voel ik mij geen part of the gang.  De mannen regeren thuis en ik kom even binnen en ga dan weer weg ’s avonds om verder te werken.  Ik ben er ook met mijn gedachten niet volledig bij dan.  Deze week ben ik 5 ochtenden niet thuis, zo weet ik maar half wat er speelt bij mijn kinderen.  Ja, soms steekt dat wel eens.
 • ik hoef niet tijdens het rush-uur nog eens te staan koken (of nog boodschappen doen, dat lijkt me de hel!).  Ze kunnen warm eten op school en als ze thuiskomen van school kan ik tijd maken voor huiswerk, badjes en dergelijke.
 • soms ben ik er niet bij.  Zo komt Sinterklaas zondag bij oma en opa op bezoek en moet ik werken.  Dat is zo.

Ja er zijn momenten waarop ik denk: zo’n dienst van 8 tot 17u, elke avond thuis, elke ochtend hen kunnen wegbrengen, lijkt me zalig.  Aan de andere kant heb ik nog nooit zo gewerkt.  Als ik al eens om 17u gedaan heb rush ik als een halve gek om die pagadders tijdig aan tafel/bad/bed te krijgen.  Ik vind daar eigenlijk maar niets aan.  En dan zijn er momenten waarop ik op zondagavond nog moet vertrekken om te gaan werken.  En het regent dat het giet.  En ik heb een beetje koud en de zetel lonkt.  Ja daar is ook niet veel aan.  Maar kijk.  Het is nu zo.  En voorlopig blijft het zo.  Zo’n job moet je wel graag doen om dit te blijven doen, gelukkig ga ik altijd graag werken.  En wat de toekomst brengt dat zullen we wel zien.  Een dag met een keer.

 

 

12 reacties

 1. Alles heeft zijn voor-en nadelen. Oudste werkt zoals jij en vindt het super met haar zoontje. Haar partner werkt “normale” uren en vangt op als zij niet kan. Perfect, ze zei het me een paar uur geleden nog. En je gaat je toch niets aantrekken van wat “mensen zouden kunnen denken” zeker? Iedere ouder doet wat hij/zij kan, naar best vermogen en werktijd. 🙂

 2. Vooral het af en toe eens een paar uur kinderloos zijn, klinkt heerlijk 😁. Hier is zowel de avond- als de ochtendrush voor mij en daar word ik toch niet altijd zo blij van. En geloof me, ook als 8-5-werkende mama geraak ik zelden zelf aan de klas.
  Maar toegegeven, ze regelmatig niet zelf in bed kunnen steken of ze er zelf uit kunnen halen, dat zou ik wat moeilijker te verteren vinden idd. En op zondagavond nog moeten gaan werken al helemaal! 😉
  Elke job en elk uurrooster zal wel zijn voors en tegens hebben en ik heb alvast de indruk dat jij je draai in het jouwe wel hebt gevonden! 👍

 3. Hier nog zo’n flexibele mens. Enfin, toch qua uurrooster. Love it, echt waar. Maar ik heb dan ook maar met één gezinslid rekening te houden, natuurlijk. En ik werk als zelfstandige, nog een verschil.
  Vroeger werkte ik dag na dag van half acht tot half vijf op kantoor. Menslief, stond dat me op de duur ongelooflijk tegen, zeg!

 4. Oh, ik word weer misselijk als ik het lees…Van mij ging het echt niet meer. De voordelen wogen niet meer op. Ik werk nu dubbel zo hard in het onderwijs, maar ik heb structuur. En ik weet dat ik in het weekend en feestdagen thuis ben, dat geeft me rust. Ook al werk ik het hele weekend door. Alleszins veel succes verder hoor! (en stiekem mis ik de gasten wel, maar ik geniet van eens naar het Trefhuis te komen)

 5. Ik heb mijn werk als opvoedster niet opgegeven vanwege de uren, want stiekem vond ik die wel okee. Ik sakkerde ook wel eens omdat ik een nacht had, of een laten als ’t oudercontact was of zo, maar ik zag toch ook wel de voordelen. Nee, soms mis ik het echt.

 6. Ik denk dat het meer voordelen biedt dan nadelen zeker in combinatie met een gezin, mijn papa werkte toen wij klein waren in een shiften-stelsel en wij hadden echt heel veel aan ons papa. Maak je maar geen zorgen, je doet dat prima!

 7. Straks ga ik 7 nachten in. Ik werk 70 uur in een week en toch sta ik elke dag aan school. Gek hè…. maar de week dat ik thuis ben moet ik wel al mijn huiswerk inhalen en vooral eens goed slapen 😂 I feel you!

 8. Als ik dit zo lees, lijkt het mij zo chaotisch… en dat is gewoon omdat het bij ons allemaal verloopt volgens een strak plan… dus chapeau!
  Gelukkig hebben wij ook een flexibel uurrooster, er kan meer gewerkt worden op dagen dat het past en minder als de mini-me’s van school moeten gehaald worden… ideaal!

 9. Herkenbaar… Toen ik vorig jaar in een residentiële voorziening stond had ik deze situatie (zij het zonder kinderen) ook. Nu sta ik dit jaar bij de dienst voor Pleegzorg en vergt het ook wel heel wat flexibiliteit… Maar buiten de huisbezoeken om, is het vrij nine to five. Op dit punt in mijn leven ligt me dat iets beter, omdat ik het nog combineer met een opleiding. Maar ik begrijp je helemaal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s