Nog altijd volg ik de podcast “Happier” van de Amerikaans Gretchen Rubin en haar zus Elizabeth Craft.  Vorige maand schreef ik ook al een stukje over de ene aflevering waarin ze 7 mythes rond geluk bevestigen of ontkrachten…

Happiness Myth #3: A treat will cheer you up.

“When you’re feeling blue or overwhelmed, it’s tempting to try to pick yourself up by indulging in a guilty pleasure, but unfortunately, the pleasure lasts a minute, and then feelings of guilt, loss of control, and other negative consequences just deepen the blues.” (bron: website Gretchen Rubin)

Uiteraard gaan Gretchen en Elisabeth niet volledig akkoord met de stelling dat een verwennerij je zal oppeppen.  Of anders zouden ze deze mythe niet bespreken veronderstel ik.  Ze maken in hun podcast het onderscheid tussen een traktatie waarbij je een shot geweldigheid zal krijgen of een traktaat waarbij je je over een langere periode beter zal voelen.  Sommigen keren waarin ik mezelf een verwennerij geef voel ik me achteraf slecht.  Ik maak mezelf er regelmatig schuldig aan.  Zo weet ik al dat ik eigenlijk geen zak gele M&M’s moet kopen omdat ik die van de eerste tot de laatste M volledig opeet zonder limiet “omdat ik het verdiend heb“.  De laatste jaren hoef ik ze zelfs niet van mezelf te verdienen.  Veelal denk ik “oh, als kind had ik dit nooit gemogen, nu ben ik mijn eigen baas, nèh!” of “ik sport en beweeg veel, die komen er toch niet bij“.  Dus neen, ik ben niet goed in het kanaliseren van mijn “treats”.  Er wordt aangeraden om -bij elke keer dat je jezelf  wil belonen- eens stil te staan bij “ga ik me hier beter bij voelen achteraf of doe ik dit nu enkel omdat ik het zelf nu echt wil?” Uiteraard ben ik niet blij met mezelf als ik 500gr M&M’s naar binnen heb gesmikkeld. Het moment zelf is het zalig, maar achteraf lig ik met mijn maag en mijn schuldgevoel in de knoop.  Soms zijn er momenten waarop ik denk “mijn kinderen zouden dit moeten weten….”.

Maar het blijft soms moeilijk om te weerstaan aan de gedachte van “pfff, ik heb dat verdiend“.  Na een moeilijke dag met twee hangerige kinderen in de zetel ploffen en een zak chips opensnakken, het voelt soms echt geweldig.  De dag erna liggen de chipskruimels mij soms wel veroordelend aan te staren.  Soms hoor ik ze fluisteren: “jaja, heel die zak is op!”.  En dan prop ik hem ietwat beschaamd de vuilbak in. Aan de andere kant is die kleine shot geweldigheid wel een opsteker op dat moment van de dag.  Ik kan er zelfs naar uit kijken.

De zussen zijn voorstander van het opmaken van een lijst met “healthy treats”.  Healthy treats?  Pfft.  Saai.  Ik weet het.  Het gaat over dingen die je op langere termijn zullen gelukkig maken en niet voor een acute shot awesomeness zorgen.  Zelf vind ik het moeilijk om zo’n lijst op te maken.  Ze stellen voor om jezelf bijvoorbeeld op een lange wandeling te trakteren, of een koffie met een vriendin.  Maar mijn koffie smaakt altijd nog dat tikkeltje beter met een potje gele M&M’s.  En mijn wandeling is nog amusanter met de gedachte dat ik daarna mijn koffie met mijn M&M’s ga nuttigen bij een vriendin.

Weet je, het gaat allemaal over kanaliseren en zelfbeheersing denk ik.  Ik weet van mezelf dat ik weinig grens ken als het over smoefeling gaat dus ik koop er geen.   Ik weet dat ik niet “een klein beetje kan roken”.  Neen, als ik er (terug) aan begin is het om zeep.  Dan ga ik all the chimney way.  Als er geen verleiding is hoef ik er niet aan te weerstaan, dus neen, één sigaretje en dan stoppen, dat zou voor mij niet werken.  En dat heeft niets met mezelf trakteren te maken.  Met eten is dat net hetzelfde.  Doe mij dus geen 10 gele M&M’s eten en dan stoppen en het zakje in de kast bewaren tot morgen.  Maar het feit dat ik dat weet is veel.

 

En jij?  Waarop trakteer jij jezelf wel eens?  En moeffel je ook soms vlug een lege zak chips weg in de vuilnisbak?

 

15 reacties

  1. Er ligt ook vaak altijd een pak koeken verborgen in een vakje in mijn auto. Of een zak snoep. Alléén voor mij. En als je dan al een halve dag rond reed en files trotseerde, dan heb je dat ook verdiend. Vind ik. 😉

  2. Da’s zoals een kleintje met stoofvleessaus, mayonaise erop én een bicky. Altijd mottig achteraf. En toch altijd opnieuw doen.

  3. Zo’n herkenbare blog, ik denk dat iedereen dat wel heeft. Ik vind dat als B ‘s avonds een s de deur uit is dat ik dan een glaasje witte wijn verdiend heb, heerlijk alleen in de zetel met een dekentje. Maar ik moeffel het glas niet weg achteraf 😀😀.

  4. Chips, dat is heel gevaarlijk als ik zin heb om te sneukelen. Allez, eigenlijk altijd. Als ze in huis zijn, dan moeten ze op. Ze niet in huis halen is dus het enige dat ik kan doen en daar slaag ik gelukkig doorgaans wel in. Maar als we bijvoorbeeld bezoek hadden en er zijn nog chips over, dan gooi ik dat niet gewoon weg, ik eet ze allemaal zelf op…

  5. Net alle resterende M&M’s uit het tractatiekommetje op kantoor opgegeten met volle goesting 😉 Best is hier ook om gewoon geen verleiding in de buurt te hebben en dan lukt het meestal vrij aardig (en soms denk ik gewoon effe foert en doe ik het toch). 🙂

  6. Ik probeer -in het belang van mijn zwangerschapskilo’s- mezelf te leren zo’n Côte d’Or reep in blokjes te leren eten, niet elke dag even succesvol. Een stuk fruit grijpen is zoveel moeilijker dan een blokje chocolade.

  7. Ik haal zo weinig mogelijk in huis en verder bepaal ik duidelijk wat ik per dag wil snoepen en daar ga ik meestal niet over. Meestal houd ik het op een zoetigheid na het eten en een halve zak chips voor de tv. De regel is dat ik de chips laat vallen als ik een pintje wil drinken, maar die twee gaan zo goed samen ;-). Schuldig voel ik mij niet, als ik me niet aan mijn eigen regels houdt weet ik dat ik misschien wat bijkom, dus moet ik er juist extra van genieten, anders heb je er ook niets aan gehad ;-).

  8. Ik trakteer mezelf constant op “ik-heb-het-verdiend” snoep. Inclusief schuldgevoel achteraf. Vind het wel een leuk idee, van die ‘healthy treats’. Maar inderdaad, na een lange wandeling, die dan nog zo heerlijk mag zijn, smaakt een warme choco (winter) of een coupe crème (zomer) natuurlijk nog beter en hebt ge die nog harder verdiend…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s