Terwijl ik de ontplofte keuken onder handen neem na het avondmaal galmt de 90’s rock anthem lijst van spotify door de Bose box.  Bush verwent mijn oren met “Glycerine”.  Ik word ineens naar de weide van Pukkelpop ’97 gekatapulteerd.  Mijn allereerste festival, ik werd 15 jaar dat weekend.  Drie dagen geleefd op cornflakes!  Terwijl ik de koekendoosjes van de kinderen in de schuif mik merk ik hoe ze er ietsje rommelig bij ligt.  Ik denk terug aan de tent die we deelden met tien andere Pukkelpop-gangers dat weekend.  Ik wil niet weten hoe diè er indertijd bij lag.  Ik kan het mij niet herinneren.  Binnen 20 jaar ga ik vast ook niet meer weten of mijn potjesschuif er in 2018 rommelig bij lag waarop ik de rest van de gelabelde doosjes erbij smijt.

Na Glycerine gieren Beck, Blur (“Woehoew!) en Pearl Jam nog door de box.  Placebo zingt “Every you and every me”.  Het is frappant hoe ik elk woord kan meezingen van zowat elke 90’s rockhit maar me niet kan herinneren wat ik gisteren gegeten heb.  Hoe vol mijn hoofd nu zit, zo leeg moet mijn hersenpan indertijd geweest zijn.  Er was tijd om me op mijn bed te zetten met het CD-boekje van de laatste van The Offspring, de teksten mee te lezen, mee te zingen, over te schrijven.  Het is zelfs zo dat ik hele nummers van The Beastie Boys kan meerappen.  I like my sugar with coffee and cream!  Terwijl ik mijn vinger probeer te stelpen nadat ik me sneed aan mijn keukenrobotmes hoor ik een bedwelmende Courtney Love “When I wake up, in my make-up”.  

Het weekend als 15-jarige bestond in “screenen waar de beste fuiven waren”, “ietsje teveel pintjes drinken” en “lobbyen bij de jongens wie er wel of niet ging aanwezig zijn om ons daarbij te helpen”.  Het weekend als 36-jarige is nu gevuld met rust, koffietjes drinken in de nieuwbouw van mijn kotvriend en een babyborreluitnodiging van de vriendin waarmee ik die festivals afschuimde.  Nu schuim ik vooral mijn twee zonen af terwijl zij cafétje spelen in bad met imaginaire shampoopintjes.  

Shirley Manson scandeert:”Stupid girl, all you had you wasted” en ik spreek haar in gedachten tegen.  Je hebt geen gelijk Shirley!  We hadden alles en we profiteerden ten volle van wat het leven ons te bieden had.  Dat er eens iemand moest kotsen op de trein van ietwat teveel jenever of we keihard werden afgewezen door de jongen waar we al maanden een crush op hadden, dat hoorde erbij.  En zou ik nog willen terugkeren?  Tuurlijk wel, en ik zou alles doen zoals ik het gedaan heb, met de fouten en dwazigheden van die tijd er volle bak bij! 

…ik zou als 36-jarige achteraf wel meer dan een halve week in de zetel moeten bekomen van al dat weekendgeweld!

16 reacties

 1. Eén ding moet ik alvast toegeven: je hebt een goede muzieksmaak. 😉
  De jeugdjaren reflecteren is iets wat iedereen wel ’s doet. In mijn geval is het horen van een nummer uit mijn wilde periode welhaast altijd de aanzet.

  1. Is het contrast tussen jezelf nu en jezelf 20 jaar geleden nog steeds zo groot als het voor mij nu is? (16 vs 36)? Of verandert dat met jaren? Geen idee hou oud je bent in feite.

   1. Het contrast is niet zo groot, eigenlijk. In mijn hoofd ben ik nog steeds achttien en meer dan eens handel ik daar ook naar. Maar toegegeven: ik ben geen ‘family man’ wegens geen kinderen. Daardoor is het leven dat ik leid ongetwijfeld gans anders dan het jouwe, nog steeds een beetje een vrijbuiter.
    P.S.: Ik ben vijftien lentes ouder dan jij. 😉

 2. Ik zet de laatste tijd veel mijne iPhone-playlist op shuffle in de auto. Ik weet dat ik goed ben in het onthouden van liedjesteksten, maar toen bleek dat ik veel nr’s die ik meer dan 10 jaar niet meer gehoord had nog van voren naar achteren kende, was ik wel wat verbaasd. Toppunt was Take a Look Around van Limp Bizkit. I was one angry teenager 😁. Die een paar jaar daarvoor ook met veel plezier naar The Backstreet Boys luisterde. Limp Bizkit zag ik een aantal jaren geleden op Werchter. Heerlijk was dat. The BSB is voor volgend jaar 😁!

  1. Machtig! Ik ken ook alle teksten van de BSB-hits van buiten hoor. En ja, die spelen hier ook soms wel eens! Ain’t nothing but a heartache….

 3. Zo’n fuifperiode heb ik nooit gekend, in tegenstelling tot de meeste van mijn leeftijdsgenoten. Kostte volgens mijn ouders allemaal teveel geld en thuis moest gewerkt worden (mijn vader was zelfstandige). Toen vond ik dit heel erg, want op school werd ik beschouwd als de grootste seut, en zeggen ‘dat het niet mocht van de ouders’ ging zorgen voor een nog groter ‘seutschap’. Ik hoorde wel de fanasierijkste verhalen over fuiven, zuipen, met meisjes gaan foefelen in de struiken (joengensschole, é!),…
  Ter compensatie kreeg ik een paar jaar later wel het mooiste en tofste lief 🙂 !

 4. In 1996 was ik zwanger en ging zelfs toen nog naar fuiven van mijn tien jaar jongere vrienden uit de rockgroep waar ik in zong. We coverden veel van die nummers die je nu net beschreef. Maar de jaren negentig waren nog niet de jaren van verstand, en ik zou nu een en ander toch wel anders aanpakken…

 5. Zalige post en zo het kenbaar ( ook de potjeslade )
  Alle liedjes die je opnoemt had ik op een casette voor in de auto… those were the days 🙂

   1. om maar het verschil in futiliteiten op te noemen doorheen de jaren. Binnen twintig jaar gaan we op onszelf terugkijken en denken “tsss met onze sociale media en al die foto’s” 😉 Had ik indertijd maar een beter fototoestel. Toen was dat met wegwerpdingetjes zo secuur mogelijk een foto nemen want er stonden er maar 20 op!

 6. Zo herkenbaar. Ik was toen niet de grootste rock chick en geweldig zot van de Backstreet Boys, maar ik zing de muziek van toen ook nu nog zonder moeite woord voor woord mee. Good times 🙂

 7. Ik had dat een tijdje terug ook voor nadat ik via Youtube de titel van een nummer opzocht en vervolgens onder een ander tabblad verder werkte aan iets anders. Ze kozen zelf telkens een ander nummer voor me uit en deden dat heel goed waardoor ik het gevoel had dat ik een tijdreis meemaakte en plots terug een tiener en twintiger was. Blijkbaar luisterden we in die periode naar dezelfde muziek. Het zijn trouwens nog steeds favorieten want wat muziek betreft ben ik blijkbaar grotendeels in die periode blijven hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s