Mijn kinderen lijken helemaal geen besef te hebben van de tijd. Welke dag van de week we zijn of gewoon waar we ons ongeveer bevinden in een dag. Het gebeurt dat Ilja vraagt: “Wat gaan we eten voor middageten?”….om 17u30. Voormiddag, namiddag, avond. Alles lijkt voor hen hetzelfde te zijn. Ze laten alles maar wat over zich stromen en gaan mee met de flow. Zo leven mijn kinderen constant. Ook al is het onrealistisch, het heeft wel iets vind ik…een constant vakantiegevoel. Wanneer hebben we onszelf aangeleerd om constant op de klok te kijken?

“Het is 11u30, ik ga maar eens aan het eten beginnen” of “Oei, 17u30, we gaan best huiswaarts vertrekken als we de kleine tegen 19u in bed willen krijgen”. “Kun je niet om 6u30 starten met werken zodat je om 16u kunt stoppen? Dan kun je de kinderen vroeger oppikken om nog naar hier of naar daar te gaan”.

Alles wordt bepaald door de klok. Zo was ik vandaag aan het zeggen tegen mijn lief dat ik een bepaalde activiteit deze week niet ging laten doorgaan omdat ik veel vroegdiensten heb en ik mijn slaapritme niet van in het begin wil verstoren. Op zondag regel ik dus al wat ik op woensdagavond niet ga doen.

Ik ben normaal gesproken een echte controlefreak als het aankomt op mijn slaap, maar tijdens de laatste twee weken bouwde ik een serieus slaaptekort op. Een ander zou er nooit van wakker liggen, maar als ik het aantal uren slaap niet respecteer voel ik dat in alle andere facetten van mijn leven.

Het start met moeilijker wakker worden ’s morgens en het eindigt met kort van stof zijn en concentratieproblemen. Uiteindelijk zal mijn humeur en mijn gemoed er serieus onder beginnen lijden.

Danko Jones zingt “Sleep is the enemy” maar dat geldt niet voor mij. Deze week probeer ik mijn slaap weer beter te beschermen en vóór 22u in bed te liggen.

Hoeveel uren slapen jullie gemiddeld?

13 reacties

 1. Ik probeer tussen de 7 en 8 uur per nacht te slapen. Vaak is dat net iets minder dan 7 uur en in het weekend dan weer meer. Ik heb absoluut mijn slaap nodig, anders begint mijn keel op te spelen en word ik uiteindelijk ziek. Mijn hele ritme ligt overhoop door de vakantie. Ik ga nu veel later slapen en sta later op dan op een werkdag, dus het belooft een vermoeiend begin van de werkweek te worden…

 2. Ik probeer tegen 22u30 in bed te liggen, afhankelijk van in welk kantoor ik werk moet ik dan opstaan om 6 of om 7u.
  Ik merk dat ik toch graag aan 8u kom. Zeker als dat in het begin van de week niet lukt (zoals bv vorige week toen het zo heet was) dan ben ik de rest van de week altijd moe.

 3. Ik heb mijn slaap hard nodig en met ons vast nog veel anderen. Was het maar was dat ik op zes uur slaap per nacht goed kon functioneren. Afgelopen week heb ik gemiddeld 7 uur en 39 minuten geslapen. Nu scheelt het dat ik werkloos ben, anders kwam ik nooit aan zo’n goede nachtrust, haha.

 4. Ik heb echt slaap nodig, vooral op tijd gaan slapen is belangrijk voor mij merk ik. Manlief kan veel beter om met wat minder uurtjes, hij gaat ook niet graag op tijd naar bed.

 5. Ik koop dus bewust geen zo’n slaaptracker omdat ik me daar toepenerveus in zou maken. Voorbije dagen was ik iedere keer rond 5u wakker en dan lig ik mijn to do-lijstje voor school af te gaan. Maar ik weet dat dat terug zal beteren eens we terug vertrokken zijn op school.

 6. Amai ik zou gene mens meer zijn met zo weinig slaap! Ik heb deze nacht ‘maar’ 6 uur geslapen en ik ben mega cranky en in permanente slaapmodus nu. Ik heb echt 7, liefst 8 uur slaap nodig eigenlijk dus ik ga ook bijna altijd zo goed als om 22 uur slapen. Ik voel dat ook direct als ik minder geslapen heb (hou mijn hart al vast voor als ik ooit kinders krijg).

 7. ik doe nachtwerk (2 a 3 nachten per week) en daardoor heb ik een bioritme waar geen peil op te trekken is. Nu is jouw hoeveelheid slaap precies wat weinig inderdaad.
  Ik hoorde ooit dat de meeste ongelukken in het verkeer vooral komen door slaapgebrek. Omdat we dan allemaal veel minder oplettend zijn…

 8. Ik slaap ook erg weinig. Tss de 5 en 6 uren per nacht. Mijn doel is 7 uren per nacht, maar kan die op 1 hand tellen, dergelijke nachten.
  Eigenlijk ben ik blij dat ik eens het slaappatroon van iemand anders zie, die ook een Fitbit gebruikt. Ziet er ongeveer hetzelfde uit. Al die rode strepen. Dacht al dat ik slaapapneu had 😉

 9. Ik volg je redenering. Soms lap ik er mijn laars aan en zeg ik foert.. Met de gevolgen nadien. Maar dan is wat ik deed het waard. Ik ben dus selectief met mn uitschieters 😊

 10. Mijn fitbit geeft me toch een heel regelmatig gemiddelde van net iets meer dan 7u30. Mijn streefdoel is 8u, maar da’s zelden op weekdagen haalbaar. ‘k waak er echt wel op (omdat ik het nodig heb!!!) dat ik tussen 22u en 22u30 ga slapen en wekker is er ietsje voor 7u.

  met jouw schema’s op de screenshot zou ik echt niet meer functioneren. Als ik een paar dagen rond de 7u of minder ben, lig ik er op den duur eerder om 21u in gewoon omdat het niet meer gaat. Dan mag de hele wereld ontploffen maar wil ik enkel nog slapen.

 11. Ik heb een uur of 7 nodig (maar ben tegenwoordig blij met 6,5) en daarvoor moet ik minstens 8u in bed leggen want ik ben ne woeler en moet ’s nachts meestal ook ’s naar de wc. Het is dankzij Fitbit dat ik weet dat ik minstens een uur ‘wakker’ ben ’s nachts of ik zou continu te weinig slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s