Ik blog niet veel over mijn werk.  Dat is met reden, ik wil er niet veel over bloggen.  Ik werk nochtans (on)regelmatig, bijna altijd ’s avonds en altijd als mijn kind ziek is, maar dat doen alle ouders veronderstel ik.  Mijn werkplek is gelegen in het toeristisch centrum van Ieper.  Ja, Ieper heeft wel degelijk veel toeristen, je pikt ze er zo uit op de straat. Ze lopen rond met zakjes van Leonidas pralines omdat ze denken dat dàt de beste Belgische chocolade is, op café bestellen ze pintjes van 33cl omdat ze niet beseffen dat er duust keer meer alcohol in zit.  Ze zijn minder luidruchtig dan Nederlanders maar ze zijn evenveel all over the place, in groepjes als het jongeren zijn, met wandelstokken en rustig aan als het oudere mensen zijn.  Maar het is vooral hun klederdracht die hen zo Brits maakt.   Hey, I ain’t no Trinny or Susannah, verre van, maar de Britse toeristen zijn een ras apart.  Tijgerprints, fake ugg’s, scrunchies (voor de mannen: dit is zo’n haarrekker uit de beginjaren 90, we droegen dit in alle kleuren en groottes en het was de bedoeling om hipper dan hip te zijn), lederen rugzakjes als handtas, k-ways, paraplu’s bedrukt met “we will remember them” die kopen ze in de shop van het In Flanders Fields museum (ik wil niet weten hoeveel euro’s ze daarvoor neertellen), fluokleuren, uniforms, je ziet er vanalles rondlopen.  (Deze blogpost gaat helemaal de andere kant uit dan zijn oorspronkelijke bedoeling, stop brein, stop met uitweiden!)  Het oorlogstoerisme zorgt uiteraard ook voor een bepaalde drukte.  Zeker om 20u als The Last Post wordt geblazen vlakbij mijn werkplek.  Om 19u45 heb ik meestal gedaan met werken maar op speciale Last Post-dagen is de Menenpoort al afgesloten voor alle voetgangersverkeer en kan ik dus niet meer aan mijn geparkeerde wagen geraken.  De speciale Last Post typeert zich door bloemneerleggingen, hoogstaand bezoek, of koren die komen zingen of whatever.  Ik merk het al als ik de voordeur van mijn werk dichttrek, je hoort “wuwuwuwuwuwuwuwuwuwuuwuwu”: het  geluid van wachtende Britten.  (Mijn gedachten doen ook van “fuck, speciale Last Post”)  Als de politie reeds de meute binnen de poort tracht te houden mag je al zeggen dat ik het aan mijn frak heb.  Het is afgesloten.  Ik kan natuurlijk wachten en The Last Post gaan beluisteren, wat op zich een hele belevenis is: de hele bende wuwuwuwuwu’ers wordt muisstil, je kunt er een scrunchie horen vallen, ze staan ook soms te wenen die Britten, wat begrijpbaar is als ze uw familie afgeknald hebben in de oorlog.  Maar, emo of niet, meestal wil ik gewoon naar huis gaan.  Zeker op dagen dat ik al 11 uren achter de kiezen heb.  Geen afbreuk aan The Last Post hé, verre van, maar soms heb ik er ook gewoon geen zin in.  Dus dan stap ik een ommetoertje via de villawijk van Ieper.  Deze straten hebben steeds namen van oud burgemeesters in hun naam, ze eindigen meestal op -laan.  De dokters, notarissen en advocaten zijn er gehuisvest.  En niet zomaar in een huisje.  Prachtige herenhuizen, gerenoveerde villa’s en kleine kasteeltjes staan er.  Je ziet er uitsprongetjes, oranjerieën en aangelegde tuinen (met plakaatjes van tuinarchitecten); glasramen, balkons die uitgeven op de Menenpoort, hun alarmsystemen pinken oranje in het donker.  Ik kan het niet laten om daar binnen te loeren als ik daar te voet passeer.  Ze hebben ook steeds prachtig aangepast licht in hun leefruimtes, dat is iets anders dan onze peertjes hier (later als we groot zijn, later).  Gisteren was het weer van dat, binnenloeren bij de welgestelden, altijd een leuke avondactiviteit want de meesten hebben geen gordijnen voor hun ramen.  En dan zie je dat het weerbericht speelt op één van de televisies.  En dan bedenk je dat dat eigenlijk ook gewone mensen zijn, die ’s ochtends misschien vloeken omdat ze geen paraplu meehebben, en ’s avonds in de zetel poefen en naar “Thuis” kijken.  En dat maakt het allemaal iets minder spectaculair.

wpid-DSC_0904.jpg

Ik kan toch misschien zeggen dat ik dit mooie zicht ook heb, het is misschien niet dagelijks, maar het is ook al mooi.  (als je het vliegenraam wegdenkt tenminste).

14 reacties

 1. Zeer mooie sfeerschepping.

  Elf uur per dag werken is niet vol te houden. De laatste jaren heb ik het ook heel vaak ‘aan mijn rekker’ gehad (een uurtje vroeger komen om de achterstand weg te werken, middagpauze doorwerken, ’s avonds een uurtje later), maar ik probeer dit af te bouwen in de mate van het mogelijke…

  1. 11-uren shiften zijn in de sociale sector standaarddiensten. Ik doe ze niet dagelijks maar het gebeurt, gaat heel vlug hoor zo’n dagen. Liever dat dan onderbroken shiften, want die komen ook voor 🙂

   1. Ik ging net zeggen, 11u Zijn ook de normale uren bij ons, met nu en dan eens van 8 tot 16 als je geluk hebt. Maar gaat idd vlug plus je bent al rap een dagje extra thuis. Enfin, de lastpost, ‘k Heb hem ook al meerdere malen vervloekt. En de rijkeluiswijk, onze notaris woont daar. Toen we gingen tekenen was zijn automatische robot-grasmaaier het gras aan het afrijden. In zijn mega tuin. Binnenkijken in huizen, doe niet liever!

 2. Kleine bekentenis, ik ben nog nooit in Ieper geweest en ken de Last Post enkel maar van eens op tv te zien. Maar zoals je het beschreef, een beetje de mindere keerzijde van het gebeuren, dat kan ik me nu goed voorstellen.
  Trouwens, met mijn oudste die sinds vorig jaar ook in de sociale sector werkt zie ik inderdaad dat een uur meer of minder gauw gedaan (moet) word(t)(en). Eigen aan de job spijtig genoeg.

 3. Crazy maar ik zie net hetzelfde, enfin, ik zie de opperste bovenkant van de Menenpoort. Ik denk dat ik weet waar jij werkt, benieuwd of jij dan weet waar ik werk 😉

 4. Wellll binnenkort ga ik mij tussen die Britten wurmen. Laat ons hopen dat het dan geen ‘speciale’ Last Post is want ik heb het niet zo voor massa’s. Maar ’t is een feit dat je Britten er direct uitpikt door hun kledingstijl. Overal. Marginaal 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s