Champignons, ik weet het zo niet met die dingen.  Omdat ik dit weekend twee receptjes met champignons had kocht ik zaterdag een bakje van 500 gram.  Naar het schijnt mag je die niet wassen met water maar moet je het vuil er af wrijven.  Ik weet nooit of mijn champignon nu eigenlijk proper genoeg is of niet, maar ik volg de voorschriften en wrijf ze mooi af met een keukenpapiertje.  Soms vraag ik me ook wel eens af of dat wel mag, als ze zo al zwart zijn aan de binnenkant.  Ik gooi ze alsnog in de pot.  Het komt er eigenlijk op neer dat ik helemaal niets afweet van die schimmels.  Ik kies er ook niet bewust voor, als ze in het recept staan dan ga ik ze erbij doen, maar ik doe ze bijvoorbeeld niet in mijn spaghettisaus (zowat het enige dat ik zonder recept maak).  Als er geen champs nodig zijn, dan komen ze niet binnen.  Toch smaak ik wel dat ze -in de vol-au-vent die ik gisteren maakte – echt wel lekker doorsmaken.  En nodig zijn.  Volgens Wikipedia worden ze gekweekt in een voedingsbodem van paardenmest en kuikenmest.  Misschien laten ze aan die kuikens het geluid horen van champignons die worden gebakken in olijfolie.  Dat maakt zo’n specifiek geluid “wiewiewiewie“, precies kuikens in het nauw gedreven.  En zo bekomen ze extra kuikenmest?  Wat dan weer voor extra grote champignons zorgt?  En zo is de ketting rond…Er is een bioloog aan mij verloren gegaan.  Ik voel het.

 

6 reacties

  1. Ik ben zot van champignons, ik zou ze zelfs rauw eten ! Normaal gaan die bij mij wel in de spaghettisaus, ik bedenk me net dat het misschien daarom is dat mijn lief die hier nu komt maken, hij doe er geen in de zijne want hij lust geen kabouterhuizekes

    1. Nee hoor, aan oesterzwammen komt geen paardenstront te pas. Onlangs een oesterzwammenkwekerij bezocht. Daar leerde ik dat ze gekweekt worden op een blok gecomposteerd stro. En ik vind oesterzwammen ook heerlijk.

  2. De shiitake is wat mij betreft de Rolls Royce onder de paddenstoelen, de champagnon veeleer de Lada. 😉

    @ Eilish
    Het rauw eten van champignons wordt afgeraden vanwege de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen van de stof agaritine in deze paddenstoelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s