Het stond op mijn to-do-lijstje voor tijdens mijn zwangerschapsverlof.  Eclairs maken.  Er was Dr. Google die me een recept bracht van Sofie Dumont.  Ladychef of the year kweeniewannear.  Er is zelfs een filmpje bij het recept geplaatst.

http://koken.vtm.be/de-keuken-van-sofie/recept/eclairs

Laat ons zeggen…Sofie en ik, we gaan geen vriendinnen worden vrees ik.

Het is geen handig iets om te maken zo, eclairs.  In feite moest mijn zelfkennis mij aangesproken hebben bij: “neem een spuitzak”.  Dit loopt altijd verkeerd af bij mij.  Ik gebruik wegwerp zakken, maar toch lijkt de inhoud van de spuitzak steeds overal -behalve op de bakplaat- te belanden.  Dat druppelt als het moet stoppen met druppelen, ook als je roept “stop met druppelen!!”, dan blijft hij gaan!  Die zak scheurde dan nog eens aan de zijkant waardoor er langs daar ook deeg een weg leek te banen naar buiten, resultaat: mijn handen helemaal in soezendeeg.  Ik zie Sofie Dumont op dat filmpje ook nergens morsen met die zak, laat staan tussenin haar handen wassen.  Die haar handen, dat blijft het hele filmpje proper!

Ik moest het filmpje halfweg mijn bereiding herbekijken want: hoe dik had zij nu haar soezen gespoten?  Toch precies iets dikker dan die van mij.  Een deel van mijn soezen was echt te mager om er een eclair van te maken, maar ik heb er mijn plan mee getrokken.

IMG_7276

Wat ze er ook niet bij vertelt is dat de pot waarin je het soezendeeg maakt extreem plakkerig en smerig is.  Vraag maar aan mijn lief, die vloekte nogal toen ik hem de opdracht gaf om hem af te wassen.  (Als hij vraagt “moet ik helpen?” dan profiteer ik daarvan, maar ik vermoed dat ik met deze opdracht wel wat krediet heb verloren)

Ik zie haar ook niet sukkelen met al haar vuile kommen.  Want hell, van eclairs maken, daar heb je nogal een afwas van.  Ik stak alles achteraf in de machine en die zat net niet vol…Sofie heeft waarschijnlijk een nest kabouters onder haar toonbankje lopen. Die trekken aan haar schortje als ze zonder werk zitten.  En had ik al gezegd dat Sofie nooit haar handen moet wassen?  Er hangt ook geen deeg aan haar kranen of geen chocoladesaus, neen, haar kranen -en haar handen- zijn spic en span.

De banketbakkersroom was nog zo’n failure.  Nochtans is het niet de eerste keer dat ik zo’n room maak, maar haar recept moet ik blijkbaar helemaal fout geïnterpreteerd hebben.  Na de afkoeling bleken er nog heel wat klontertjes te vinden en qua smaak had ik ook niet de normale drang zoals anders om de overschot van de pot uit te lepelen.  En overschot was er!  Van alles trouwens.  De dorade om de soezen in te wrijven, vier eiwitten die er nog stonden te niksen, 3/4e van de banketbakkersroom en 1/3 van de chocoladeganache, alles ging in de vuilbak of de gootsteen.  En zeg nu zelf, iets met chocolade in de vuilbak gooien, dat doet toch wel pijn hé.

IMG_7278

IMG_7277

Uiteindelijk maakte ik wel iets dat enigszins op een eclair geleek, maar het was niet om over naar huis te schrijven.  Laat staan om ermee te stoefen op je blog.

IMG_7271 IMG_7270

Deze eclairs hebben mij maar één ding geleerd: die van de bakker zijn lekkerder (en geen afwas!).

17 reacties

 1. Ja ik begin er om dezelfde reden als jij niet meer aan! Trouwens weinig bakkers maken zelf nog hun soezen, ze kopen ze in en vullen ze gewoon.

 2. Oh ik vind ze de max! Weet je wat, ik krijg soms echt het schijt van al die culi-blogs met foto’s die net uit een tijdschrift komen, waar alles meteen lukt, er nergens wordt gemorst en je nooit de foto’s ziet van de afwas nadien.
  Lang leve de realiteit! 🙂

 3. Ik heb geen idee hoe Sofie haar éclairs maakt, maar herinneringen aan vroeger soezen maken (is toch hetzelfde deeg niet ?) doen me niet direct aan veel afwas denken. Banketbakkersroom, daar zou ik nog niet aan beginnen, gewone dikke vanillepudding doet voor mij hetzelfde (en is dan niet met room gemaakt, beter voor de lijn)
  Nu heb ik verdorie wel veel goesting gekregen in een éclair !

 4. Haha! Heerlijk die eerlijkheid van jou!! Ja, ons Sofie doet alles proper he… Jeroen die staat tenminste nog is iets af te kuisen tussendoor… Ik versta ook niet dat ze in ‘mijn restaurant’ en consorten altijd zeggen dat je keuken proper moet zijn. Hoe kan je nu koken zonder iets vuil te maken!?!?

 5. Eerst dacht ik, best bruin gebrande stokbroden maar verder lezen bracht duidelijkheid. Al goed dat je niet zuinig geweest bent met de chocolade 🙂

 6. Alle begin is moeilijk..ook in de eclair-wereld… Enne..zoals ik hier zo vaak tegen mijn kroost zeg: tis de smaak die telt; een platte/kromme éclair is ook nen éclair 🙂

 7. Herkenbaar! Ik probeer al eens een recept van Jeroen en dat valt toch ook niet altijd mee. Ik blijf een stiekeme fan van “Ons kookboek”. Ik heb eens eclairs gemaakt toen ik 17 was ofzo op basis van dat recept en die waren wonderwel geslaagd. Al heb ik het nadien nooit nog gedaan. Dat zal ook wel zijn reden hebben vermoed ik 😀 Ze zagen er toch best lekker uit hoor!

 8. Ik vind ze er op die laatste foto’s eigenlijk wel lekker uitzien hoor! Eclairs vind ik ook niet makkelijk; mijn moeder heeft een goed recept, maar de oven mag geen seconde te vroeg of te laat open, want dan zakken ze al in elkaar of zijn te bruin… Nu ja, zolang het enkel het zicht is dat niet goed is en niet de smaak 🙂

 9. Ik vind dat ze er nochtans lekker uitzien hoor, zeker op die laatste foto. Eclairs maken lijkt mij niet gemakkelijk, dat zijn zo van die desserts die ik sowieso altijd zou kopen 😉

 10. Leuke post! Heb ik ook nog nooit zelfgemaakt….terwijl ik ze heel graag eet! Het lijkt me ook zoveel handiger dit gewoon te kopen voor wat het maar kost. Er zijn zelfs bakkers die ze niet goed maken…deze week een leuke opmerking in het programma “mijn pop-up restaurant” erover gezien. Die kok de zijne trokken ook op niets…Sergio: “de perfecte eclair die moet gewoon zo kunnen binnenschuiven”

 11. Amai, dat van die spuitzakken is ZO herkenbaar. Ik zie mijn oma daar altijd mee goochelen, maar ik heb ook ooit van die wegwerp gekocht en die barstten dus ook gewoon open… chocolade overal (het was voor moelleux). Note to self: nooit éclairs willen maken dus. Doe me eraan denken als ik deze blogpost ooit moest vergeten! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s