Ooit had ik iemand op bezoek die helemaal in extase kwam omdat ik verse frietjes serveerde.  Hij had dat nog nooit gegeten behalve dan in de frituur.  Ik wist niet wat ik hoorde.  Nog nooit?  Neen, altijd diepvriesfrietjes.

wpid-img_20151011_094239.jpg

Dat is nu toch geen werk, een vers frietje maken?

wpid-img_20151011_095333.jpg

Alerte vriendinnen die kwamen vieren op oudejaar zullen nu waarschijnlijk denken: “Awel, jij had toch geen frietpot?” Nope, inderdaad.  Toen ik dat aan mijn tante ooit vertelde wist zij niet wat ze hoorde.  “Dat kost niet veel hoor, je moet dat een keer kopen!”  Ze vertelde erbij dat zij tot twee keer per week frieten eten.  Ik was nog minder overtuigd.  Een frituurpan (“frietpot” wordt hier onderlijnd door rode haakjes, het is duidelijk West-Vlaams 🙂 ) wil ik liever niet meer in huis.  De hele keuken stinkt en alles wat je erin gooit en uit haalt is vetzakkerij.  En ja, vetzakkerij is superlekker, en dat mag allemaal, ik ben de laatste om te zeggen dat je geen vetzakkerij mag eten, eet maar wat je wil, ik doe mee, hell, ik zou een Facebook pagina oprichten voor vetzakkerij moest ik een Facebook hebben.  Maar het lukt ook in de oven.  Ik las het ooit een keer ergens op een blog.  Zelfs frikandellen (excuseer: curryworsten?) bak ik in de oven.  Beetje olijfolie erover en nu en dan eens omdraaien terwijl ze bakken.  Ze smaken uiteraard niet 100% zoals in “de frituurpan”, maar soit.  En om de zoveel maanden gaan we eens naar het frietkot, dat heeft ook zijn charme, maar vooral: geen afwas!  Whoop whoop en handjes in de lucht for that!

45 reacties

   1. Ik zou eerst eens zo een frietjes willen proeven uit dat toestel. Ik zou dat wel willen i.p.v. zo een grote frietpot. De meerprijs die je ervoor betaald heb je in mijn ogen snel terugverdiend door het feit dat niet telkens 4 liter (dure) frituurolie in je frietpot moet doen.

 1. Dat heb ik nu van mijn boma sé… Handgesneden frietjes met roze mayonaise… De voorloper van cocktailsaus.. 🙂
  Ik snijd mijn frietjes altijd met de hand (dus echt nooit met zo’n machientje) en dan bakken in plantaardige olie.. Als je ze geproeft hebt, wil je geen andere meer… Of is dat stoefen? 🙂

        1. Wat is me dat ier allemaal? Zit ik opt gemak frietjes te eten en wordt er hier van alles geregeld! Pannenkoekske,voor mij ist allemaal goed 🙂

          1. Zeg als er een busje wordt ingelast van West-Vlaanderen ..gowja.. ‘k wil mezelf niet uitnodigen ofzo..maar ‘k doe het toch 😉

          2. Doe maar gewoon… Iemand zal de aanzet moeten geven hé… Tenminste als jullie je durven begeven naar “huize Brubeck” 🙂

          3. tis juuste. kga anders weer een doodle opstellen met ZEVENTIEN opties waarbij miss anstro er geen één van kan! 😉

 2. Wij hebben ook (bewust) geen frietpot. Frietjes maak ik niet klaar thuis, maar wel aardappeltjes in de oven met olijfolie en rozemarijn. Yum! Echte frietjes eten we bij onze ouders, of af en toe eens bij de frituur!

  1. Verwarm de oven voor op 240 °C.
   Schil de aardappelen en kook ze 5 minuten (maar nog niet gaar). Laat de aardappelen wat afkoelen en snij ze in frietjes. Meng ze in een kom met olie, paprikapoeder en cayennepeper.
   Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze gaar en goudbruin in ongeveer 30 minuten. Keer ze halverwege de baktijd om. Bestrooi ze ten slotte met een beetje zout of kruiden.

   Enfin, dat is tenminste wat de Weight Watchers er van bakken. Bij die mannen en vrouwen is het motto alleszins niet ‘hoe vettiger, hoe prettiger’.

   1. Ik maak de frietjes. Dep ze droog. Verwarm de oven voor op 180. Leg ze op een bakplaat, Klets olijfolie erop (niet teveel, vandaag had ik overdreven). 15 minuten. Een keer keren en nog eens 15 minuten. En dan bekijk ik het eens van ver en ik proef eens. En als het nog niet naar frietjes smaakt doe ik ze nog een beetje in de oven. Laatste handeling dan nog eens tot ze goed zijn. Zoiets. Hey, dit is hier gene foodblog he 😉

 3. Wij steunen onze lokale friturist als er een frietgoestingske opduikt.
  Als we al de frituurpan aanwenden, dan wordt ze buiten geplaatst tijdens de bereiding. No smelling house over here.

 4. Wij hebben om dezelfde reden geen frietpot (Antwerpen zegt dat toch ook, hoor, maar idd rood onderstreept), we kennen ook gewoon onszelf en zouden dat dan veel te makkelijk eens doen. Twee keer per jaar lenen we echter de frietpot van de schoonmoeder (op oudjaar en op de verjaardag van mijn lief) en stinkt ons kot wél en eten we massa’s ongezonde brol. Voor een tussentijds goestingske gaan we naar het frituur, maar da’s maximaal 1x/maand.
  Onze ovenfrietjes doen we met 1 koffielepeltje olijfolie, oven op 200° en dan wel regelmatig eens met een houten lepel ofzo ‘schudden’, want anders plakt dat allemaal aan de bakplaat. Het smaakt niet zoals frituurfrieten, maar is wél heel lekker en heeft toch iets frietigs. Dat duurt een half uur tot drie kwartier hier.

 5. Ik maak op die manier zoete aardappel klaar in de oven, gewone frietjes eten wij van de frituur, hoewel er niks boven verse frietjes gaat die mijn papa soms klaarmaakt :-), maar ik weiger om een frietpot in huis te halen, dan eet mijn kind constant rommel, ah ja, wat is er dan makkelijker dan de frietpot op te zetten en er wat in te gooien,…..

 6. Aan iedereen: ben je in het weekend (dus enkel zaterdag en zondagavond) in Westouter en omstreken, haal frietjes op de Zwarteberg bij ‘Bruntns’, (spreek uit op z’n westvlaams!), je mag ook gewoon Jive zeggen. Wij hebben geen frietpot meer wegens kapot, maar dat is niet erg! De burgers kun je ook krijgen met gewone pistolet, maar zo een échte, megalekkere pistolet hé!

 7. Ik heb ook geen frieteuse in huis hoor, ook voor de reden dat heel je huis erna stinkt. Ik ga gewoon naar het frituur als ik friet of dergelijke wil eten, en curryworsten bak ik gewoon in een pan.

 8. Njammie, hier wekelijks verse frietjes op tafel en dan nog van eigen kweek! Ook hier de handige zyliss-snijder maar voor mij liever de fijntjes! Al smaakt een “frietkot-frietje” ook wel super, zo als je eens laat bent maar geen zin om er nog zelf aan te beginnen of geen zin in die ander diepvries-vetzakkerij, een tussenslag met stoofvleessaus en een brochette,gekruid! njam njam

 9. ik moet bekennen dat ik ook nog nooit frieten heb gemaakt. zelfs geen diepvriesfrieten… Wij gaan altijd naar de frituur!
  Soms bak ik wel van die kleine blokjes in de oven, dat smaakt eigenlijk wel wat zoals frieten…

 10. Ja een actifrydinges is ook wel goed! Frietjes in de over: probeer eens met olijfolie, paprikapoede, peper en zout. Mmmm, maar een echte friet, dat kan je niet vervangen 🙂

 11. Bij ons zijn het ook meestal frituurfrietjes alhoewel ik huisgemaakt véél beter vind… En als we ze wel maken dan is het met geurloze olie… Vind ik toch wel een enorm verschil hoor!

 12. Wij hebben ook geen frietketel/pan/pot (ik ben opgegroeid met de benaming fritex, maar dat is zoals bic tegen een stylo zeggen natuurlijk) en dat is heel bewust: ik ben er vrij zeker van dat we anders veel vaker “brol” zouden eten. Neemt niet weg dat we af en toe wel zo’n dingen in de oven klaarmaken, maar niet heel vaak (frietjes 1 à 2x per maand).

  Verse frietjes heb ik dus ook nog nooit gemaakt (wel al gegeten); wij kopen altijd ovenfrietjes.

 13. Ik weiger ook een frietketel (eerlijk, dan is frietpot mooier :)) om die redenen. Ik koop altijd ovenfrieten en ovenkroketten, veel lekkerder dan frietketelfrieten of -kroketten want minder vettig van smaak. Maar ik wist niet dat het ook met verse frietjes kon zeg! Moet ik eens proberen. Hoe lang moeten ze in de oven en op hoeveel graden? 0:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s