Sinds we in ons huis hier wonen (nu zo’n 2,5 jaar) gaat het veel beter met mijn orchideeën.  Waar ze in ons vorige huis gewoon samen met hun blaadjes doodvielen herleven ze hier seizoen na seizoen.  Ik kan maar één iets bedenken: licht.  Dit huis is veel lichtrijker dan onze vorige stek.  Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat mijn orchideeën hier gewoon contenter zijn.  Samen met hun baasjes uiteraard.  Want er zijn nog steeds mensen die vragen “of we ons jeunen* in ons huis”. Het is dubbel de grootte, half zo druk langs de weg en we kunnen vooraan en achteraan zo’n 2 km ver zien.  Dat er nog massa’s werk in is laat ik even achterwege.  Het is een huis van 40 jaar oud, het grootste deel is vervangen, maar we zijn nog zoet voor enkele jaren van sparen.  Maar mijn orchideeën dus….die jeunen zich hier ook.  Ik geef ze geregeld eens orchideeënmest.  De groenman die meeleest denkt waarschijnlijk “allemaal geldklopperij, dat is niet nodig!” Ik was vandaag wel geschrokken dat ééntje ervan zich echt wel aan het uitbreiden is van een simpele draaiboog naar een gigantische takkenboel!  Ik denk dat ik hem zelfs hoor kreunen!  Orchid going bananas!  Het feit dat ik het nu pas opmerk wil misschien wel zeggen dat er een drukke periode is gepasseerd.  Het is niet dat het niet duidelijk is…

wpid-img_20151123_112143.jpg

De befaamde orchidee was een attentie van mijn nichtje uit New Jersey die hem dan weer kocht onderweg naar hier. (Ahja, het prijskaartje van Delhaize hing er nog aan, zo’n dingen zie ik altijd maar ik zwijg erover en bedank uitvoerig en heel gemeend want orchideeën zijn gewoonweg een schitterend geschenk – behalve voor mijn vriendin Maaike, die houdt er niet zo van).

*zich jeunen: zich amuseren, tevreden zijn.  “Ik jeun het jou” wil dan weer zeggen: ik gun het jou!

19 reacties

 1. Mijn plantjes worden waarschijnlijk niet goed genoeg gesoigneerd, want zo uitgebreid bloeien die niet! Eigenlijk vind ik de plant vreselijk lelijk, maar gelukkig maakt de bloem alles goed.
  Sedert ik er ooit eentje kreeg van mijn schoonmoeder voor mijn verjaardag – ook uit de supermarkt, prijskaartje incluus, het mocht veel kosten duidelijk 😦 – heb ik de planten gecatalogeerd als zijnde om aan mensen te geven die je niet zo graag ziet. Ik koop die dus nooit!

 2. Hihi, wij krijgen ook nog altijd diezelfde “jeunde-u een beetje” reactie na 2.5 jaar 🙂 Mooie orchidee trouwens, als je er nog wilt, ik heb er op overschot. Kheb ooit eens gezegd dat ik dat mooi vond, dus dan kreeg ik er ook van iedereen die op bezoek kwam 🙂 (helaas hebben ze het niet allemaal overleefd…).

 3. Nee hoor, de groenman denkt dat niet. Integendeel: de voedingselementen en extra sporenelementen in orchideeënmeststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei.
  En yep, licht is de redder van je planten. Ze houden van een lichte plek, uit de tocht en uit de zon. (Direct zonlicht verbrandt namelijk de bladeren.)
  Kortom: goed bezig!

 4. K vind het mooi als ze met veel tegelijk in een vaas staan… K gooi ze ook niet meer weg, na een tijd in de garage bloeien ze toch terug… 🙂

  1. ja ik vind dat ook mooi, heb hier zo’n hoge vaas, maar al mijn orchideeën zijn er van verschillende types en kleuren, zou dat liever hebben met allemaal dezelfde

 5. Tot nu toe vraag ik iedereen: breng alsjeblieft voor mij geen bloemen noch planten mee want als ik er alleen maar naar kijk gaan ze al dood. Een vriendin wist dat duidelijk niet en nam midden september een prachtige orchidee mee voor mij. Dankzij de goeie tips van mijn moeder heeft ie niet alleen de verhuis overleefd, maar bloeit ie nu nog steeds. Ik vind het een mirakelplant.

 6. Wij gaan nu zes jaar in ons huis wonen en ik denk dat het nu nog maar het laatste jaar is dat we de vraag “en zijn jullie ’t al een beetje gewoon?” niet meer krijgen 😀
  En orchideeën ik snap daar niks van… Ik had een bloemloze in mijn achterkeuken staan, méér dan een jaar keek ik niet om naar de sukkelaar en plots kwamen er toch weer bloemen aan…

 7. Hihi, wij hebben dezelfde lamp 🙂
  Orchideeën vind ik ook mooi, maar ons lukt het niet om ze in leven te houden. En we hebben hier nochtans wel al andere lastige planten in leven gehouden (ale, we, mijn lief eigenlijk; ik kan enkel yuca’s en vetplanten in leven houden). Bij mijn ouders staat de keukenvensterbank vol (net zoals bij jou: veel licht) en bij hen bloeien ze wel heel vaak. Jaloers op jullie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s