De zes meest voorkomende vragen die ik kreeg na mijn ballonvlucht van vorige donderdag:

 • “Hoh!  Was je niet bang?”

Blijkbaar zijn veel mensen nog niet zo tuk om mee te gaan met een luchtballon.  Is het hoogtevrees?  Of schrik om de controle uit handen te geven?  Ook al grapte ik op Facebook wel dat ik misschien wat pipi ging verliezen, ik had blijkbaar totaal geen zenuwen of schrik.  Als dat ding beslist om neer te storten, ja wel, het zal geen mooie dood zijn, maar ik ga toch wel nog eerst van het uitzicht genoten hebben.

links: ons vader: like a boss luchtballons opblazen

rechts: blijkbaar was het één van de grootste luchtballons in België

 • “Had je geen koud?”

Absoluut niet, integendeel, het is zelfs redelijk heet zo onder die vlam.  Neem daarbij dat het al 33 graden was die dag en ik kan je verzekeren, er mocht nog wat meer wind zijn!  Die brander gaat trouwens niet constant aan, zo nu en dan eens, verder is het heel rustig en stil daarboven in de lucht!

 

 • “Zit je dan niet zo heel dicht op elkaar?”

Daar had ik wel wat schrik voor, ik stond bij die temperaturen nu niet bepaald te springen om een uur tegen iemand geplakt te staan.  We waren met 10 passagiers, verdeeld over 4 compartimenten.  Mijn pa en ik zaten in één compartiment waar we voldoende ruimte hadden om te bewegen en langs alle kanten te kijken, te wijzen en te zwaaien naar de mensen.  Beetje van paus doen, dat mag als je in een luchtballon zit.

links: Bellewaerde Park: de boomerang en El Volador

rechts: een opslagplaats van Bellewaerde: overduidelijk iets minder glamour!

 • “Gaat dat rap?”

Hoe hoger je vliegt, hoe trager het gaat.  Dus toen we begonnen te dalen haalden we wel een redelijke snelheid.  Hoe lager, hoe leuker het zicht: op een gegeven moment konden we de vissen zien zwemmen in een tuinvijver.  Ook grappig: we zagen veel koeien bananas worden.  Kippen frutten weg in hun hok en hazen spurten over de velden.  Ja, we maakten wel indruk op de beesten.

rechts: mijn looptoertje als ik in Ieper ga lopen (Zillebeke Vijver)

 • “Kun je dan kiezen naar waar je vliegt?”

Neen, de wind bepaalt naar waar je gaat.  Getting your Vanessa Chinitor on dus.

links: Ieper die scone

rechts: het einde van de A19, er wordt al jaren over gediscussieerd om deze autostrade door te trekken, voorlopig blijft ze afgekapt in Ieper.

 • “Doet dat raar als je opstijgt/landt?”

Het opstijgen gaat heel naturel, je drijft zachtjes maar aan een redelijk tempo naar boven en je blijft stijgen.  Ik ben heel gevoelig aan mijn oren als we vliegen, dus ik was wel gewaar dat mijn oren dichtklapten, maar na een tijdje normaliseerde dat weer.  Het landen was een ander verhaal.  “Er is een mogelijkheid dat die mand omkiepert als we landen, maar de gebeurt niet altijd hoor” zei de chauffeur.  Maar hallo, toen we de grond raakten gaf dat nogal een klop, er moest echt afgeremd worden door die mand over het veld en uiteraard viel die mand op zijn zijde met elf passagiers.  Het was nogal een heftige landing, maar uiteindelijk ging ook dat heel vlug voorbij en enkele minuten laten stonden we al de ballon terug samen te duwen om hem terug in zijn bakske te steken.

IMG_20160826_063322

Een machtige ervaring, blij dat ik het heb mogen meemaken.

En gaan jullie ooit mee of zeg je: “Neen, nooit van mijn leven!”

 

 

 

16 reacties

 1. Ik zou waarschijnlijk wél zenuwen hebben/in mijn broek doen, maar het moet heerlijk zijn om je eigen streek zo vanuit de lucht te kunnen zien.
  Zo fijn dat je dat met je vader kon doen!

 2. Al geven ze mij 1000000 euro, dan nog niet, ik durf dat echt niet… Heb het B ooit kado gedaan en die vond het geweldig!
  Blij dat jij genoten hebt met je vader!

 3. Ik heb dat vorig jaar met mijn vriend gedaan, van hem cadeau gekregen voor mijn verjaardag. Ik heb daar toen ook echt van genoten, onze landing viel goed mee. 🙂
  Wij hadden niet echt veel wind. We willen dat nog weleens doen (ooit), hopelijk geraken we dan verder.

 4. Ik deed al eens een ballonvaart (cadeau voor mij 20ste verjaardag denk ik, maar het kan ook mijn 25ste geweest zijn …) Superervaring! ’t Was wel een veel kleinere, wij waren maar met z’n 5’en. ‘Chauffeur’ inbegrepen.

 5. Doet me denken aan de ballonvaart die ik tien jaar geleden kaod kreeg van mijn Mrs. B. Fijne ervaring maar niet voor iemand met hoogtevrees 🙂 dus moest ik alleen mee

 6. Hihi, “beetje van paus doen, dat mag als je in een luchtballon zit” 🙂

  Nog nooit gedaan, maar ik zou het wel ooit graag doen. Super dat jij het met je vader kon doen! Was het een cadeau voor hem/jou of gewoon zomaar een uitstap? 🙂

  1. Het was eigenlijk een attentie voor mijn ouders toen ze 60 jaar werden (vorig jaar) maar mijn ma gaf het aan mij om mee te gaan, ze heeft het al eens gedaan

 7. Grellig, zo’n doodlopende autostrade.
  Zou dat precies ook nog wel eens willen doen zo’n ballonvaart, heb er veel minder schrik voor nu ik dat zo chill lees hierboven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s