Met het oog op de komst van de goedheilig man binnenkort (Sint-Maarten in ons geval) sorteerde ik gisteren het speelgoed van de jongens.  Ik leer hen al vroeg dat ze moeten opruimen, maar soms vliegt het wel eens door elkaar in de bakken en dat stapelt zich jammer genoeg razendsnel op.  Dan vind ik Noppers tussen de Duplo en legerventjes in de auto-bak.   In de boekenkast puilen de kinderboeken uit.  Door het leeftijdsverschil is er momenteel ook een grote variatie: robuust peutermateriaal vs fijn gerief zoals Lego.  Eerder in de week had ik me al een uurtje of twee bezig gehouden met het heropbouwen van Ilja’s Legosets.  Ongelooflijk hoeveel.  Een werfwagen?  Aah van bij Peter Tom?  Ik kan ook niet meer bijhouden welke Playmobilsets er in ons huis aanwezig zijn.  Hebben wij echt een piratenboot?  Ohja, èn een cargoboot?  Vanmorgen kwam Ilja af met een playmobilpoppetje dat ik nog nooit had gezien.

img_20161030_081328

’t Is Kristof Calvo!

 Ik moet toegeven dat dat wel meer gebeurt, dat er ineens speelgoed opduikt dat ik niet ken of vergeten was.  Elke set gaat in een aparte bak.  Met geweldige meters en een peters en twee paar fantastische grootouders loopt het voor mijn kinderen al vlug op (waarvoor oneindig veel dank lieve schatten, dat bedoel ik niet!)  Met de geboorte van Linus vorig jaar werd Ilja ook regelmatig door bezoekers verwend.  Zelf investeer ik ook liever in Lego of Playmobil (met de Sint en hun verjaardag) omdat ik weet dat het nog jaren zal meegaan.  Bij de grootouders ligt nog Lego en Playmobil van toen wij kind waren.  Ik geef dat ook regelmatig als tip omdat Linus er later ook nog plezier aan zal hebben.  ’t Is eigenlijk wreed, ik was beschaamd met al dat speelgoed en binnenkort komt er een nieuwe lading van de twee sinten (Ahja, met een echtgenoot die niet uit de westhoek komt delen mijn kinderen nog eens bij hun grootouders van Sinterklaas ook).  Ik weet dat ik een paar dingen zou kunnen wegschenken aan kinderen die het minder breed hebben, maar ik wacht nog even tot Linus het “grotere” speelgoed is ontgroeid.  In sommige steden is er ook een initiatief zoals  “Stokpop” waar je speelgoed leent zoals je boeken leent in de bib.  Het spreekt voor zich dat ik daar momenteel nog geen bezoek moet aan brengen, maar misschien kan ik later wat speelgoed naar daar brengen, zo kunnen andere mensen er ook iets aan hebben.

En bij jullie?  Hebben de kinderen ook zoveel speelgoed of is dat eerder beperkt?  Maken jullie gebruik van zo’n systeem als De Stokpop?

22 reacties

 1. Toen ons kleinkind pas geboren was, kochten we al eens speelgoed. We zagen echter dat ‘den onzen’ en zijn vrouw regelmatig tweedehandsbeurzen aflopen en constant speelgoed bijkopen en weer verkopen. We laten ze dus hun plan trekken ermee en zorgen ervoor dat het spaarboekje van junior gespijsd wordt :).

  1. ja dat zal zeker ook van pas komen! Mijn kinderen hebben ook een spaarpotje “met echt geld” want hun overgrootmoeder haalt ook al soms eens haar gette uit 🙂 verwende nestjes

 2. Toen mijn zoon op kot ging en we zijn kamer opruimden, vond ik dozen en dozen vol met Lego. Hij heeft er dan ook enorm mee gespeeld. Toen mijn ouders destijds verhuisden hadden ze hun voorraad Lego (waaronder een deel nog van mij van vroeger) ook al bij ons gezet, dus was de voorraad echt enorm. Van mijn zoon mocht ik niéts wegdoen! Zeker de piratenboten niet! Op onze zolder staat dus een grote doos vol met Lego, en die blijft daar wellicht staan tot er kleinkinderen komen. Playmobil was minder in trek. We hebben wel nog heel veel boerderijdieren, van een sjiek merk, ik kan er nu niet opkomen. Die zijn echt wel heel mooi en zonde om weg te doen. Ook op zolder dus.

 3. ’t Zelfde zoals bij jullie eigenlijk: Tristan heeft enorm goed voor z’n speelgoed gezorgd waardoor er voor Ferre een enorme voorraad op de zolder staat… Ik vind het dan ook moeilijk als ‘de mensen’ vragen wat Ferre voor z’n verjaardag/de sint/kerst moet hebben… Het feit dat alles hier zo kort op elkaar komt, maakt het niet makkelijker…
  Door al dat Brudorgerief van Tristan lijkt het ook alsof het hier meteen vol staat…
  Tristan zit ook volop in de Lego fase… Ik probeerde ook elke set in een andere doos te bewaren, maar dat vliegt om de vijf voeten door elkaar… Een week of 2 geleden ook begonnen met het terug opbouwen van alle setjes en wat in elkaar zit, mag naar z’n kamer verhuizen.
  Voor Tristan vroegen we Crazy forts (cool wi!), domino express, lego, foam clay, auto met afstandsbediening, walkie talkies, schoenen. Ferre krijgt gerief van Vtech (toet toet), zo’n bewegende robot van Fisher Price, pyjama, muziekboekje van V-tech, een schommelpaard.
  Waar ik het allemaal ga zetten, is mij een raadsel… Speelgoed dat ze ontgroeien, probeer ik online terug te verkopen. Dat geld gaat op hun spaarboek. Maar inderdaad, misschien is denken aan mensen die die luxe niet hebben, niet zo’n slecht idee…
  Zouden Smartgames niks voor Ilja zijn? Ik kreeg onlangs ook nog een leuke tip: ‘Heerlijke hoorspelen’: boek + luistercd, ingesproken door bekende Vlamingen. Schijnt de moeite te zijn. Zegt Tristan: ‘Aja mama, dan heb ik ook nog een cd-speler nodig!’… Grmbl…

 4. Toen wij te oud waren voor ons speelgoed, heeft mijn mama een groot deel aan het kleuterschooltje in de buurt gegeven, dingen zoals puzzels e.d. Zo’n systeem waarbij je speelgoed gaat lenen, lijkt me ook wel wat.

 5. Hier zal er op de zolder ook nog wel enkele dozen staan met Lego én Playmobil. Dat komt binnen afzienbare tijd weer te voorschijn voor de volgende generatie. We zien trouwens op een facebookgroep waar je 2dehands spulletjes kan verkopen, dat Playmobil (zeker de oudere collecties) zeer gegeerd zijn.

  1. Hallo, de lego is momenteel allemaal ‘uitgebouwd’, vooral playmobil steek ik per set in een curverbox. De boekjes bewaar ik samen in een map. De lego die wordt afgebroken ga ik nu ook hetzelfde systeem toepassen. Veel boxen maar die stapel ik op elkaar.

 6. Bij ons valt dat voorlopig heel goed mee. Met Sinterklaas wacht ik nog tot Sep naar school gaat. Zijn verjaardag is amper 5 dagen eerder én het is in dezelfde maand als Kerst…. Nu is hij toch nog niet zo erg geïnteresseerd in de Sint, dus als hij er niet naar vraagt, beginnen we er nog niet direct mee. Thuis speelt hij momenteel vooral met zijn houten treintjes en een brandweerwagen. Bij de grootouders wordt hij natuurlijk ook overladen met oud speelgoed van mama/papa, waaronder ook Duplo, Noppers en véél boekjes. Ik heb me dit weekend wel niet kunnen inhouden toen ik toevallig in Dreamland was. Een (in mijn ogen) enorme Duplo-doos 🙂 Maar ik ga ze bewaren voor zijn verjaardag. Nu heeft hij zijn ander speelgoed nog en anders moet ik tegen december weer iets nieuws kopen omdat hij het dan al beu is 🙂
  Ik denk ook wel dat Sep niet zal vergeten worden bij de komst van zijn kleine broer, dus vanaf januari zal hij wel nog wat meer cadeautjes krijgen…
  Wel een leuk idee voor speelgoed dat je niet meer nodig hebt, die Stokpop, zo is een ander er misschien nog iets mee. Al zal ik ook veel houden “voor mijn eigen kleinkinderen later” 🙂

 7. Wij proberen de hoeveelheid speelgoed toch ook wel wat te beperken, zeker omdat er op korte tijd en een verjaardag gevierd wordt, Sinterklaas is en Kerstmis. Zo een initiatief als De Stokpop lijkt me wel wat te zijn voor later, wanneer ze het speelgoed wat ontgroeid zijn.

 8. Hier ook fortuinen aan speelgoed. En met een jongen en een meisje lijk je wel alles dubbel te krijgen. Hebben ze iets in het roze? Dan krijgen ze het ook in het blauw. Ah ja, want jongens spelen niet met roze… (toch wel, mijn zoontje heeft er geen problemen mee).
  De jongste is ook in de Lego fase. Ik heb er ook al eens over nagedacht om alles per doos te sorteren maar ik vreesde een beetje dat ik dan zijn creativiteit te erg zou beperken. Dan kan hij nooit eens iets ‘vrij’ bouwen. Playmobil hebben ze hier ook enorm veel, maar om de een of andere reden wordt er bijna nooit mee gespeeld. Jammer wel, want het is zo’n mooi speelgoed.
  Als er met iets niet meer gespeeld wordt, probeer ik het te verkopen als dat nog de moeite waard is. Het geld gaat dan in hun spaarpot of wordt gebruikt om bij te leggen voor iets waarvoor ze sparen, of om cadeaus te kopen voor Sint en Kerst. Puzzels en boekjes geef ik weg aan de kleuterschool en ander speelgoed breng ik naar Kabas, een initiatief voor kansarme mensen of breng ik naar de kringloopwinkel. Echt hele mooie stukken en tijdloos speelgoed gaan op zolder voor de kleinkinderen. Nog wat vroeg om nu aan te denken, maar zelf vind ik het geweldig dat mijn kinderen met mijn speelgoed van vroeger kunnen spelen, ik hoop dat mijn kleinkinderen er later ook van zullen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s