Er zou van mij wel kunnen gezegd worden dat ik een loner ben.  Dat zou niet bepaald een verkeerde interpretatie zijn, ik zou zelfs niet beledigd zijn.  Alleen zijn, dat vind ik gewoonweg ontspannend, just me and my toughts.  Tegelijk kan ik voor mezelf wel zeggen dat ik een redelijk aantal vrienden en vriendinnen heb.  Van slag en soorten.  Er zijn vriendinnen uit de lagere school, er zijn vriendinnen uit mijn puberteit maar ook de laatste twee jaar had ik veel sociale contacten en ook daar groeiden mooie vriendschappen uit.  Tijdens mijn opleiding orthopedagogie leerde ik Ann-Sophie kennen.  Er zijn niet veel mensen waarvan ik kan zeggen dat ze gelijkaardig zijn aan mezelf maar Ann-Sophie durf ik wel eens mijn “sister from another mister” noemen.  Het is soms freaky hoe we op dezelfde manier over de dingen denken.  Ann-Sophie (in mezelf noem ik haar Franksje, ik dacht dat ik haar ook soms zo aansprak maar blijkbaar niet) is -net als ik- voorstander van het leven zoals het is.  Geen schone schijn, geen fake gedoe.  Nee, het leven dat is mooi, maar het kan bij momenten ook een dikke vette shitboel zijn.  Ann-Sophie springt de aanstaande maand in de bres voor Rode Neuzen Dag.  Ik ben geen Q-music luisteraar (Aha! Toch iets waarin we verschillen!) maar ik ken het project wel.  Zelf ben ik gelijk hoe een enorme voorstander van het doorbreken van taboes rond psychische problemen.  Niet alleen je lichaam moet je soigneren, je geest kan ook tegensputteren of zelfs volledig stil vallen.  Er rust een taboe op hulp zoeken bij psychische problemen en WAAROM eigenlijk?  Je gaat toch ook naar de dokter als je griep hebt?  Je verzwijgt toch ook niet angstvallig dat je een oorontsteking hebt?  Ik sprak deze ochtend met Ann-Sophie over haar actie en haar drive.

Ann-Sophie, wat ben je aan het doen ten voordele van Rode Neuzen Dag?

“Momenteel ben ik bezig met het bakken van meringues -nunnescheetn noemen wij ze- om te verkopen.  Ik maak ook verse mayonaise die ik aanbied in potjes van 325gr.  De bedoeling is om deze producten te verkopen en de opbrengst integraal aan Rode Neuzen Dag te schenken.”

 

Hoe kom je erbij om dit te doen?

“Toen Roze Neuzen Dag zijn eerste editie opstartte had ik direct een klik met deze actie. Net zoals anderen geld geven aan bvb: WWF, had ik direct zin om deze actie iets bij te dragen. Eerst kocht ik een neus, het jaar erop stortte ik een kleine gift. Dit jaar wilde ik een stapje verder gaan.  Rode Neuzen Dag wil psychische problemen bij jongeren kenbaar maken en steun bieden aan projecten die jongeren helpen om psychische problemen aan te pakken.  Die actie sprak me meteen aan omdat het een herinnering aan vroeger opriep.  Toen ik in een minder moment tijdens mijn jeugd de behoefte voelde om op school een bepaalde leerkracht aan te spreken, ondervond ik een soort barrière die ik niet kon overbruggen.  Ik heb nu zelf kinderen.  Ik zou graag hebben dat mijn kind op school later die grens wel durft èn kan overgaan als het daar behoefte aan heeft.  De “Overkophuizen” zijn een initiatief dat wordt gesteund door Rode Neuzen Dag en ik vind zo’n acties heel waardevol.

Waarom vind je dit zo belangrijk?

“Ik ben er van overtuigd – als een depressie bij jongeren niet tijdig wordt behandeld – dit misschien problemen kan geven in de toekomst.  Maar ook bij andere problemen moet het mogelijk zijn om als jongere hierover te kunnen ventileren.  Problemen thuis, een moeilijke situatie waar men even niet weet wat gedaan, puberproblemen….etc.  Hulp van jongs af kan er misschien voor zorgen dat jongeren een stevige basis vormen waarop ze hun verder leven kunnen voortbouwen.  Leerkrachten kunnen hierbij helpen als eerstelijns hulpverleners ook al hebben ze niet altijd de tijd en middelen om zich hiermee bezig te houden.  Jongeren moeten weten dat de school er niet enkel is om te leren en te presteren, maar ook een plek waar ze terecht kunnen bij iemand.  Een effectieve doorverwijzing naar de schoolpsycholoog of een andere hulpverlener kan echt een verschil maken, ook bij kleinere problemen.  Daarom vind ik het belangrijk dat het taboe rond psychische problemen bij jongeren wordt doorbroken en wil ik deze actie steunen.”

Fantastisch!  Hoe kunnen we jouw actie steunen?

“Op mijn actiepagina kun je een gift doen aan Rode Neuzen Dag.  Je kunt ook via mijn persoonlijke facebookpagina een bestelling plaatsen via messenger voor meringues.  Ik verkoop 5 meringues in een zakje voor 3,5 euro.  Wie drie zakjes bestelt krijgt er een potje verse mayonaise bij.  De mayonaise is ook apart te koop, je geeft ervoor wat je wil!  De opbrengst gaat integraal naar Rode Neuzen Dag.”

 

IMG_0757

Ik bestelde alvast meringues en doneerde wat eitjes van onze huiskip zodat Ann-Sophie kan verder bakken.  Ik zou zeggen: go check it out!  De meringues zijn alvast om van te smullen!

 

3 reacties

  1. Schitterend zijn jullie 2! Het hart op de juiste plaats, altijd klaarstaan voor iemand anders! Fantastisch! Topwijven! Veel ❤ voor jullie!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s