Sinds enkele weken ben ik mijn instagramgebruik serieus aan het downsizen. “Ahja maar jij zat daar wel veel op hé?” Wie me volgt weet dat ik een grote fan ben van de instastories en dat ik regelmatig mijn feed update met kiekjes uit mijn dagelijkse leven. Maar ergens onderweg ben ik het kwijtgeraakt. Net zoals ik enkele jaren geleden mijn facebook-account van de ene op de andere dag heb opgezegd ben ik nu al enkele weken bezig met de app van Instagram slechts nu en dan weer te activeren. Het gebeurt dat ik een dagje mijn app laat staan maar veelal is deze weg van mijn smartphone. Ik ervaar het als een Soul-Sucking app , ik had sowieso alle pushmeldingen van Instagram reeds afgezet dus duwde ik regelmatig het rozige icoontje in om te zien wat er gaande is op Instagram en voor ik het wist was ik nog maar eens twaalf minuten van mijn dag verloren. Ik schrijf gewoon losjes twaalf minuten omdat ik weet dat ik -eens ik inlog- enorm graag doorscroll in het overzicht en naar de stories kijk. Ik startte met verminderen in de derde week van juni en op 30 juni nam ik deze schermfoto:

Mijn schermtijd was 2uur en 5 minuten en was daarmee met 20% gedaald. Omdat ik weinig vergelijkbaar materiaal heb weet ik niet in hoeverre dit eigenlijk veel was of niet. Vandaag zijn we nog eens drie weken later:

Dat ik vandaag maar 44 minuten schermtijd had is wel extreem weinig voor mijn doen, ik spendeerde dan ook de hele dag op mijn luie waaiewiets met vrienden in De Gavers in Harelbeke. Mijn wekelijkse schermtijd ziet er nog steeds zo uit:

Ik spendeer overduidelijk meer tijd op Whatsapp dan vroeger maar mijn schermtijd blijft ongeveer 20% lager dan toen ik wel het Instagramicoontje op mijn smartphone had staan. En toch kijk ik nog dagelijks op Instagram. Ik ga via mijn browser of soms installeer ik nog eens de app als ik eens brainless in de zetel wil wentelen. Niettemin ga ik er veel doordachter mee om. Ik had vandaag wel tien leuke foto’s kunnen nemen maar ik had er precies geen zin in. Als ik dan wel inlog dan is het ook minder interessant dan vroeger, ik begin ook altijd maar meer mensen te ontvolgen of te dempen. Toch blijf ik van Instagram houden. Ik ga mijn account zeker niet verwijderen, als je mijn blog niet meerekent is het mijn enige sociale media-kanaal. Maar dat het een tijdvretende app is, dat staat buiten kijf. Een amusante tijdvretende app.

Hoeveel tijd spendeer jij dagelijks op sociale media? Ben je ook soms beschaamd als je het letterlijk onder ogen ziet?

14 reacties

 1. Tien minuten à een kwartier. Ik ben in welhaast complete off-modus.
  (Hoeveel het voorheen was, durf ik hier niet eens mee te delen. Denk aan ‘veel’ en doe daar dan nog een immense schep bij.)

 2. Hangt er een beetje vanaf, als ik moet werken ben ik low profile, als ik thuis ben check ik IG wel af en toe, mijn eigen profiel is klein omdat ik het privé wil houden, veel “spam” van ons kleinkind wel 😀.
  Maar een addict ben ik niet, vind het onbelangrijk!

 3. Ik verlies er teveel tijd mee, zeker wel, maar de laatste tijd heb ik er ook wel wat genoeg van. Bij mij ligt dat aan de zomer, aan meer buiten/weg zijn, minder tijd in wachtzalen moeten zitten voor het vrijwilligerswerk.

 4. Overdag slapen de apps een beetje bij me, maar ’s avonds vind ik het wel ontspannend. Ik kijk ook zelden TV maar kijk wel netflix op mijn telefoon.
  Belangrijkste is denk ik doen waar je zelf zin in het, ontspanning in vindt enz…Of dat dan achter je PC is al bloggend, met je gsm in de hand, of in de tuin heerlijk niksen, zolang je er maar van geniet 🙂

 5. Ik zou dat eigenlijk eens moeten monitoren … Dat Felix ‘uit’ zegt als ik de telefoon neem om een foto van hem te maken is helpt wel/is behoorlijk gênant.

 6. Blijkbaar gemiddeld 1u12 minuten. En op Whatsapp een gemiddelde van 7 minuten per dag. Zielig hé… Ik doe ook niet meer zoveel met IG, alleen als ik op vakantie ben of op een festival of zo. En ik merk dat ik hoe langer hoe minder foto’s of stories van anderen bekijk, het begint me een beetje de keel uit te hangen. Vaak is het gewoon meer van hetzelfde.

 7. Amai, mijn schermtijd is massaal veel hoger. Maar Waze staat op 1, dat telt niet vind ik. En muziek die op werk de hele tijd staat te spelen telt ook niet vind ik. Maar zonder die elementen kom ik vast nog een pak hoger dan jou uit want ‘k heb best wel veel facebook, instagram, twitter, slack en messenger. Geen whatsapp.

  Maar binnen social media is facebook bij mij kampioen. Voor mij nog altijd de methode bij uitstek om met vrienden geconnecteerd te blijven, te weten wat er gaat in hun leven en dan via messenger bij te praten. ‘k hoor veel mensen klagen over Facebook maar alles hangt een beetje af met wie of wta je liket.

  Instagram gebruik ik duidelijk helemaal anders dan de meeste mensen. Ik hoor iedereen het zo fantastisch vinden en zo verslavend. Voor mij is het een verzamelplaats van mooie foto’s. Kleine stukjes zen. Niet een manier om met mensen geconnecteerd te zijn, geen chat app. Ik volg liever hashtags ivm natuur of zo dan mensen. Stillevens, mooie landschappen of bloemen, duikfoto’s…een feed die me even doet wegdromen.
  Maar die stories. Ugh, de banaliteit van de meeste. Zelf maak ik er soms als ik me echt verveel. Dingen die ik te banaal vind om op facebook te zetten komen in stories. En die banaliteit vind ik ook bij anderen. Nee ik hoef je voeten niet zien wandelen, noch zien wat je eet, al helemaal de outfit van de dag niet. De meest fervente storiesfans, heb ik gedempt. Soms begin ik stories te kijken, leiden mijn kinderen me af en merk ik later dat op tafel die stories 10 minuten later nog lopen. Niets gemist…saai. Een feature die me vaker stoort dan me verslaaft maakt dus.

  als ik me verveel ga ik sneller en langer op twitter lezen dan op instagram.

 8. Op mijn vorige telefoon heb ik dat eens bijgehouden, en ik had een gemiddelde van 1 uur telefoongebruik per dag, wat blijkbaar een stuk lager ligt dan het gemiddelde van mijn leeftijdsgenoten :-). De laatste maanden laat ik mijn telefoon vaker links liggen, omdat ik er niet blijer van word. Voor foto’s en Whatsapp gebruik ik ‘m wel nog, en ik kijk ook nog wel eens naar IG stories, maar brainless scrollen zit er niet meer in. En eerlijk: ik mis het (nog) niet. Ik probeer me ook meer te focussen op ons eigen leven, en minder te vergelijken met (het schijnbaar perfecte leven van) anderen…

 9. Tof dat je meteen zo’n verschil merkt eens je er op begint te letten! Op mijn telefoon heb ik geen registratie, maar daar heb ik ook amper apps op staan (en op whatsapp en shazam na zijn dat praktische dingen zoals mijn bankapp en de app van de Zwitserse treinmaatschappij) en verdoe ik heel weinig tijd. Op mijn laptop daarentegen… Mijn instagramaccount heb ik ook effectief opgezegd, omdat ik er teveel tijd op verspilde; idem met FB, al heb ik daar nu – om contact te houden met één specifieke vriendin – toch opnieuw een account (met weliswaar enkel zij als vriend, kwestie van niet weer in de valkuil te trappen 🙂 ). Desondanks heb ik deze week toch al weer een uur aan beide sites gespendeerd, zie ik nu… aargh! Verder vooral goodreads en het lezen van andere blogs (en andere, nuttigere dingen natuurlijk 🙂 ), maar in totaal toch teveel uren naar mijn goesting.

 10. Damn ik zou ook graag mijn schermtijd kennen! Maar mijn ouwe gsm kan nieuwe apps niet meer aan, geheugen vol. Vooral ’s avonds kan er veel tijd kruipen in door social media scrollen, want ik heb nooit zin om al te gaan slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s