Als ik alleen thuis ben ’s avonds kijk ik graag naar programma’s zoals “Huizenjagers” of “Blind Gekocht”. Ik geef het grif toe: ik ben gewoon een lurker en ik doe niets liever dan in andermans huizen neuzen. Dat de deelnemers vaak met gigantische budgetten zwieren, daar kan ik mij alleen maar met grote ogen op blindstaren maar ik laat het aan hen om een volledige maandloon af te betalen. Wat me vooral opvalt in die huizen: meerdere badkamers. Eén aflevering spande de kroon met 4 badkamers. Vooral een badkamer die op gelijkvloers te vinden is blijkt voor de meeste deelnemers een doorn in het oog. Bart de interieurarchitect tovert dan meestal uit een minieme dressing een badkamer met bad en douche tevoorschijn op het eerste verdiep. In ons huis dat we in 2013 verbouwden zat de badkamer ook op het gelijkvloers. Boven was er één kamer enigszins bewoonbaar en voor de rest was er één grote zolderruimte -nog op de chape- onder het dak (dat uiteraard niet was geïsoleerd). Het is nooit in ons opgekomen om boven een badkamer te installeren, ook al was er technisch gezien misschien wel ruimte voor. Er is een klein plekje waar net voldoende ruimte is voor een toilet dat – 5 jaar na de verbouwing van de zolder- nog altijd niet is geïnstalleerd. Ooit komt het goed. Gelijk hoe ben ik nog altijd tevreden met het gegeven dat onze badkamer beneden zit. Dat hij minuscuul is vind ik zelfs niet erg.

 • door de grootte (kleinte?) is hij op 1-2-3 gepoetst.
Een beeld van mij dat je niet vaak te zien krijgt…
 • er is één lavabo, ik begrijp niet goed waarom mensen (cfr de kandidaten in Blind Gekocht) zo blij zijn met die tweede lavabo altijd. Is daar iets speciaals aan dan?
 • we kozen indertijd voor een bad met een douche-element ingebouwd. Een vaste douchekop en een losse douchekop. Daardoor kan ik gemakkelijk douchen zonder dat ik mijn haar moet nat maken.
 • een bad op het gelijkvloers is een zegen met kinderen. Het gebeurt veel dat één van de rakkers aan het baden is terwijl ik in de keuken bezig ben. Ik hoor hen, ik passeer regelmatig bij de deur om eens te piepen dus ze kunnen wel eventjes spelen. Ilja neemt zelfstandig een douche maar ik moet de tijd wel in de gaten houden of ik betaal me blauw aan de waterfactuur.
 • doordat ie zo klein is is hij niet volgestouwd. Geen pyjama’s aan haakjes aan de muur, geen kamerjassen, geen hopen kleren, simpelweg geen plaats voor.
 • als beginnende minimalist ben ik gedwongen om geen grote voorraden zeep, douchegel, shampoo en dergelijke in te slaan, want wederom: geen ruimte over om dit allemaal op te bergen.
 • als de wasmand vol is moet ik hem niet naar beneden slepen, gewoon zuchtend en jammerend vooruitschuiven met mijn voet 🙂
 • zee-dagen resulteren niet in een huis vol zand
Die ene dag waarop hij gepoetst is…

Uiteraard zijn er wel enkele nadelen:

 • door de grootte kunnen we er maximaal met twee mensen in. Er wordt wel eens gedjokt of ge-oogrold naar elkaar als we samen tanden poetsen of als iemand zich wil opmaken en de andere besluit te douchen waardoor de spiegel helemaal bedampt.
 • er moeten wel wat items op of onder de kast gestockeerd worden al denk ik dat dit vooral uit gemakzucht is, want in feite is er wel nog ruimte in de kasten.
 • hoewel een bad wel een groot voordeel is met kleine kinderen zal het in de toekomst waarschijnlijk een last zijn. Soms wou ik dat ik een dubbele inloopdouche had geïnstalleerd, maar misschien kunnen we dit later nog veranderen eens de zonen iets groter zijn.
 • als mijn jongens mannen worden en het schaamtetijdperk ingaat zal ik misschien nog vloeken over het feit dat we maar één badkamer hebben. Ik zou als tegenargument kunnen geven: mannen zijn sneller gedoucht maar ik zal wijselijk zwijgen en niet over dit topic uitweiden.

Deel je mijn mening of zou je kiezen voor een badkamerpaleis? En hoeveel tijd spendeer jij in de badkamer, al dan niet bij het poetsen?

24 reacties

 1. Momenteel een kleine badkamer met 1 lavabo en een douche in het bad. In mijn nieuwe huis een badkamer boven met douche, bad en 2 lavabo’s en beneden ook nog een douche. Die laatste is er vooral met het oogpunt dat als ik ooit de trap niet meer op geraak, ik me perfect ook beneden kan wassen. En stel dat er nog kinderen komen die dan ooit tieners worden kan ik me voorstellen dat het soms wel handig is om 2 plekken te hebben. Mijn ouders hebben toch ook een douche bij geplaatst toen de 2 dochters begonnen uitgaan en doen.
  Nu ja, ik ben aan het bouwen dus kan helemaal vrij kiezen hoe ik het wil omdat ik van een schone lei begin. Moest ik iets kopen weet ik niet of ik ingrijpende verbouwingen zou doen om tot hetzelfde te komen, dan zou ik eerder kijken naar hoe het is en me daar meer aan aanpassen denk ik.

 2. Onze badkamer is ook niet zo groot, maar we hebben dat opgelost door geen bad te installeren en gewoon een grote douche. Ik ben sowieso geen badmens, dus dat deert niet. Wel ben ik fan van de dubbele wastafel, ik zou het niet anders meer willen. Dan heeft elk zijn eigen wastafel, je kan samen je tanden poetsen en moet niet op de ander wachten. Ja, daar ben ik dus wel fan van.

 3. Ik deel je mening. Ik schrik ook geregeld van de bedragen die sommige mensen bereid zijn af te betalen aan hun huis en van de (in mijn ogen) luxe die velen als standaardcomfort beschouwen. Dat is natuurlijk een keuze die iedereen voor zich moet maken. Hier ook fan van een kleine, minimalistische badkamer (maar ik heb geen kinderen, dat scheelt natuurlijk wel).

 4. Badderen is voor ’s winters, als het echt de stenen uit de grond vriest. Toch moet ik nu, om te douchen, ook wel in het bad staan want de plooibare douchewand is op de kuip gebouwd. Ruimtebesparing, en zulks was nodig in onze eveneens kleine badkamer.
  Wél een XL-spiegel en een dubbele lavabo, doch van de rechtse functioneert de kraan al minstens tien jaar niet meer. Hij wordt dan ook gebruikt als stouw-maar-vol-gootsteen.
  Tijd nodig om te douchen: net geen zandlopertje, en dus minder dan vijf minuten.

 5. Eén badkamer en die is boven. Niet groot, niet klein. We hadden een bad maar hebben dat eruit gegooid bij de verbouwing en vervangen door een grote douche, één lavabo (begrijp ook niet waarom dat er twee moeten zijn – man en ik staan zelden samen in de badkamer) en een toilet. Dat toilet boven zou ik toch niet willen missen.

 6. Je moet eens komen kijken hè! Nee de badkamer is eigenlijk veel te groot. Er staat een bad centraal met een dom trapje ervoor, echt belachelijk en niet eens handig. Er is een aparte douche en toch ook maar één lavabo en dan nog een toilet. Twee wastafels zou handig zijn, zeker als je met vier (bijna) volwassenen bent, ik zou een bad houden maar handiger maken en een inloopdouche maken om makkelijker te kunnen poetsen.

 7. Je mag altijd eens komen piepen (uiteraard krijg je dan ook iets te drinken, hé). Badkamer is boven, was pas geïnstalleerd toen we het huis kochten. Bad en douche zijn in 1 met zo’n glazen wand, maar eigenlijk staat het bad ‘verkeerd’ waardoor onze douchekop te scheef moet staan. Het bad zou idealiter 180 graden draaien. Eén lavabo blijkt voldoende, toilet vind ik handig. Zelf zou ik een aparte inloopdouche willen, maar bad ook behouden. Denk dat het allemaal mogelijk is in de ruimte die we er voor hebben, maar dat is voor ooit ooit ooit. En ja, ik snap ook niet hoe sommige mensen zo veel afbetalen voor hun woning!

 8. Met 3 pubers destijds hebben wij ook een badkamer aangehouden terwijl ongeveer de hele straat een 2e aanlegde op zolder. Geen geld, maar ook geen zin in meer poetswerk. Verder kun je goed dingen afspreken om het prettig te laten verlopen.

 9. Je weet dat wij 3 kinderen hebben. Toen we bouwden was 1 badkamer voldoende, met 3 kleine kinderen. Toen we dit huis kochten waren we erg blij met een badkamer boven, zij het simpel, voor de 3 kids, en eentje beneden voor ons. Ik vind dit absoluut geen luxe, ieder zijn ding.

 10. Ik had in mijn vorig huis een XL badkamer beneden met douche, bad, dubbele wastafel en kolomkasten ernaast. In de praktijk moest ik elke week het stof uit het bad vegen wegens zelden gebruikt.
  In mijn nieuw huis is een kleinere badkamer boven met grote inloopdouche, en een enkele wastafel. Ik mis alleen de kastruimte nu (voorlopig opgelost met een open kast uit mijn oude vestiaire). Neef Jonas (de man met véél te veel werk) maakt al maanden mijn nieuwe kast. Zonder boterbriefje-tante wacht geduldig.
  Die drama’s om een badkamer beneden vind ik ook larie en apekool. Ik had hem graag beneden gehad, dan was mijn nieuw huis helemaal oud-worden-proof geweest.

 11. 2 lavabo s .. is dat niet gewoon om te zien wie er het meeste vuil achterlaat? 🙂

  Nee dat vind ik nog wel makkelijk.. ik sta altijd wel men tanden te poetsen met nog iemand..
  op elkaars handen speken .. is nu verleden tijd.

  Hier ook douche/bad combinatie. En hoewel ze groter is.. staan er ook dingen op de kast (poetsproduct eigenlijk)

  2 puber jongens.. 1 pubermeid.. ik en een nieuwe vriend.. we doen het er perfect mee. Alleen als het lief van de zoon er is. Dan gaat soms de sleutel erop en moeten we een uur wachten.

  Maar.. ik heb wel nog iets tof !!
  Heb me vorige week een tuindouche gekocht. Ik ga het afvalwater opvangen voor in mijne moestuin !

  En zo toch een beetje de ‘zwembad’ vibe van vakantie in huis halen..

 12. Wij hebben geen bad, gewoon een douche. Vind ik eigenlijk ook handig met kids. Je neemt ze gewoon mee in de douche. En onze badkamer is ook beneden, super handig!

 13. Ik zou nooit 2 lavabos willen poetsen. Weet je dat ik nog nooit jouw badkamer heb gezien. Volgende visit piep ik eens binnen wi

 14. We zijn hier met 2 en ik merk alleen ’s morgens dat dat lastig is. Maar ik woon ook in een klein huis en weiger ruimte op te geven of te gaan verbouwen voor zoiets. Ik ken van die verbouwingsprogramma’s en ik zie iets te vaak dat een prima keuken en prima badkamer eruit wordt gehaald omdat het toch niet goed genoeg is. Geef je bad niet zomaar op je bent jong genoeg erin te stappen en mocht je koelkast ermee stoppen of je wasmachine dan ga je heel blij zijn met je bad.

 15. Een tweede toilet, dat mis ik in ons huis. Een tweede badkamer niet.
  Ik wil wel een badkamer met comfortabele douche ipv bad. Dat bad doet ons veel te veel water verbruiken.

 16. Voor hetzelfde geld komt er helemaal geen schaamtemoment he. En daar voeg ik gelijk aan toe, ja, size matters. In onze vorige woonst hadden we een kleine badkamer met 1 lavabo. Bij het bouwen van ons nieuwe huis is die nu dubbel zo groot. Met bad en douche apart waar het vroeger ook 2 in 1 was. En waar de badkamer vorger puur functioneel was is het nu ook een soort “relaxruimte”. Daar speelt het feit dat er ruimtegevoel is een grote rol. Maar dat is uiteraard onze manier van naar een badkamer kijken. Twee zou geen toegevoegde waarde zijn denk ik.

 17. Een badkamer op het gelijkvloers lijkt me net handig naar de toekomst toe. Of doen die mensen zo graag trappen dat ze persé een badkamer op het eerste willen? Toen we dit huis kochten was er achter de oorspronkelijke woning een kamertje bijgemetst en daarachter een houten keuken geplaatst met daarin een douche. Dus niet dicht bij de keuken maar er in, zonder tussenmuurtje om je aan het zicht te onttrekken. Dus je kan van voor in de woonkamer tot in de keuken en dus ook de douche kijken. Dat hebben we maar opgelost door één van de slaapkamers om te laten toveren tot badkamer.

 18. Voor mij maakt het niet uit of badkamer op gelijkvloers of niet is, maar wel of die dichtbij de slaapkamers ligt. Het is de eerste en laatste plaats waar je naartoe gaat voor en na het slapen. 2 lavabo’s vind ik wel superbelangrijk: zowel ’s ochtends als ’s avonds blijken wij toch altijd met meerderen gelijk in de badkamer te zijn: ik maak me klaar terwijl mijn man zich scheert enz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s