In de nieuwsbrief van Werk en Leven vond ik een link naar een website met parenting hacks. Hoe vertaal je zoiets eigenlijk? Oudertrucs? Een hack is “een minder voor de hand liggende doch handige oplossing”. Ik besloot even rond te horen bij enkele vriendinnen naar hun ideeën en uiteraard heb ik er door de laatste 9 jaar ook wel enkele verzameld.

 • Als ik ’s avonds ergens naartoe moet met de kinderen en ik heb geen uitzicht over het uur waarop we thuiskomen, dan neem ik hun pyjama’s mee en moeten ze die aantrekken voor we in de wagen stappen als we terugkeren. Zo is er geen discussie: thuiskomen is meteen naar bed. (Ondertussen is Ilja wel wat in een fase gegroeid waarin hij niet meer zo enthousiast is om zijn kleren overal af te stroppen.)
 • Na elke schoolvakantie plan ik een dag in voor mezelf. Ik maak er niet teveel afspraken op en ik spendeer hem alleen. It keeps me sane.
 • Eéntje van mijn vriendin Ann-Sophie: neem een nieuw leesboek/stickerboekje mee voor je kinderen als ze eventjes stil moeten zitten vb op restaurant. Ik heb mijn voorraadje alvast ingeslagen voor het verlof! Boekenvoordeel FTW!
 • Een tip van Kelly: Bij ruzies of bleitsoep, vervang “Stop ermee!” door “Zeg het eens…”, dit sluit ook naadloos aan bij de theorie van Nina Mouton.
 • Als ik naar een speelgoedwinkel ga of een rommelmarkt bezoek dan geef ik de kinderen een budget, soms is dat 5 euro in hun pollekes, soms een maximumprijs. Enkel dat mogen ze spenderen of ze mogen het houden voor hun spaarpot. Goeie afspraken maken goeie vrienden als niemand die tracht te ondermijnen!
 • Voor op losgeslagen dagen: diepvriesshopping. Ik neem ze mee naar de diepvries en roep de éénpersoonsrestjes waaruit ze mogen kiezen. De ene eet dan “Macaroni 1 pers.” terwijl de andere misschien “Restje lasagne grote portie” mag eten.
 • Nog ééntje die ik leerde bij Ann-Sophie: in de keukenkasten plaats ik de meest gebruikte keukenitems op kinderhoogte zodat ze de tafel kunnen dekken of de vaatwas kunnen legen zonder dat ze op stoelen of trappen moeten balanceren.
 • Eline en Bert gaven met een tip die ik ook volg. Na een dagje strand: laat de kinderen thuis op een handdoek staan om hun kleren uit te doen zodat het hele huis niet vol zand ligt. Zelf draag ik ze rechtstreeks naar de badkuip en doe daar hun zandkleren uit, leve een badkamer op het gelijkvloers!
 • Visualisatie is key: tijdens vakantieweken maak ik een weekplanning op, mijn kinderen hebben geen sikkepit inzicht in de week en om te vermijden dat ik dagelijks moet uitleggen welke dag ze nu die bepaalde playdate hebben of naar de opvang gaan maak ik een weekkalender. Aangezien Linus nog niet kan lezen gebruik ik dezelfde symbolen als in de klas. (Ok, ik werd misschien wel uitgelachen om mijn tekentalent maar dat neem ik er graag bij!)
 • Gwendolyne, mama van (ondertussen) twee pubermeisjes, gaf me ook mee dat ze bij het slapengaan haar kinderen zelf haar grens aangaf van hoe ver de deur op een kier mag staan om te vermijden dat discussies van “nog een beetje verder open” ontaarden in een spelletje. “Het is zoals mama het zegt of het is toe”.
 • Bij Kim zag ik in haar stories een oproep om op 30 juni de boekentassen te checken op rottend fruit. Met een sloddervosje in huis was ik al voorzien hierop maar het is ook maar al doende dat ik het leerde, hier werden in het verleden reeds beschimmelde agenda’s in de vuilbak gekegeld.
 • Als twee kinderen een koekje moeten verdelen onder elkaar: de ene verdeelt en de andere mag eerst kiezen. Met drie kinderen heb ik hierin geen ervaring vrees ik…
 • Twee mama’s tegen elkaar op het speelplein: “Volgende keer als we naar het speelplein komen nemen we best een oude handdoek mee om de glijbaan af te drogen.” Oftewel: bewaar een slunse in je auto, je weet nooit waar het goed voor kan zijn.
 • Bij het einde van het schooljaar: checken of de turnpantoffels nog groot genoeg zijn (never happens!) en de volgende keer dat je in een winkel komt: direct nieuwe kopen zodat je dat niet op 1 september in een haastje moet doen (been there, done that!). Idem voor carnavalskostuums. En check de kleuterjufhack op de top van de pantoffels!
 • De geopende melkfes/boterpot/confituurpot/… markeren we met een stift. Zo kunnen de kinderen vlot zien welke ze eerst moeten nemen als ze iets uit de koelkast nemen. Ze markeren zelf wanneer ze een nieuwe fles beginnen.
 • Renilde laat haar kinderen bij uitstapjes zelf een rugzakje maken met snacks en water, zo moet zij niet alles sleuren en kunnen ze zelf kiezen wanneer ze iets drinken of eten. Twee vliegen in één klap want het “ik heb honger”-gezeur wordt ook meteen aangepakt!
 • Als de kinderen samenspelen en het gaat er luidruchtig doch zonder ruzie aan toe….zo lang er geen bloed stroomt of spuit doe ik zo:
 • Delphine liet me weten dat zij en haar man vooral veel “Let it go!!” zingen tegen elkaar. En dat is best moeilijk vind ik als het over de kinderen gaat.
 • Marijke, moeder van drie, liet me weten dat ze heel veel kon afleiden uit de lichaamstaal van haar kinderen, daar ben ik zelf niet zo goed in.

Vul gerust aan in de comments!

8 reacties

 1. Het is al lang geleden van mij maar ik maakte al heel vroeg een afspraak met mijn zoon: als hij mee ging naar de supermarkt, mocht hij zelf één iets kiezen (bv koekjes, drankje, beleg,…) maar echt maar één ding. Dus koos hij eerst een doos koekjes en wou hij daarna nog een snoep, moest hij kiezen.

 2. Nu ik dit lees kan in er eigenlijk wel nog een paar bedenken. Dat visualiseren van de planning doen we ook. En nog eentje aan tafel: ze hoeven niet te blijven zitten tot wij klaar zijn met eten (tzijn kinders, die moeten kunnen spelen en ons niet de oren van het hoofd zagen omdat wij meer en dus bijgevolg trager eten). Maar, ze mogen pas van tafel om te spelen als ze zelf hun bord en bestek in de vaatwas gezet hebben. Lukt kei-goed. Zo helpen ze toch iets in het huishouden 😅

 3. Veel dingen ook zo gedaan destijds. Wij kampeerden veel en ieder klusje (water halen, afwassen, vuilnis wegbrengen) leverde punten op. Die konden dan gespaard worden voor een ijsje. Dat motiveerde enorm.

 4. Dat van het verdelen is echt goud waard, las die tip 2 jaar geleden ook ergens en pas hem sindsdien toe. Een stukje taart werd nog nooit zo secuur in twee gesneden 😀
  Nog eentje die mijn slaap al heeft gered: het kinderbed dubbel opmaken. Dus een waterafstotend hoeslaken, daarop een gewone en nogneen keer hetzelfde. Bij een ongelukje van gelijk welke aard, kunnen jullie meteen weer verder gaan slapen.

 5. Wat een goeie tips! Bedankt :-). Hier ook al wat dingen verzet in de kast, zodat ze zelf de tafel kunnen zetten. Ook dat schema doe ik in de vakantie. Ik laat ze ’s avonds hun vuile sokken en onderbroek direct in de wasmand gooien. Dan hoop ik dat dit blijft hangen als ze later tiener zijn 😅.

 6. Pingback: Does size matter?
 7. Bij thuiskomen zijn ze geleerd: schoenen uit, jas áán kapstok, boekentas ledigen en alles op de keuken zetten. Geldt ook voor rugzak/zwemzak. Een herinnering is soms nog nodig maar ze doen het meestal al uit zichzelf.

  Beiden ruimen altijd eigen bord,bestek, glas af. Scheelt al wat opruimwerk.

  Eten=aan de grote tafel. Er wordt niet ingegaan op het compromis van ”salontafel is ook een tafel’. Frietjes van frituur eten we dan wel altijd aan de salontafel. Dat is dan een feest op zich.

  Na avondmaal wassen/pyjama aan en speelgoed opruimen. Dan pas gaat de tv aan. Soms worden ze al gewassen vóór avondmaal, dat scheelt ook al.

  Als er ruzie is zeg ik vaak: los het op. Denk na. Wat is het probleem en hoe kan je het oplossen. Na verloop van tijd wordt er ook al echt naar oplossingen gezocht, zelfs zonder ik zelf moet zeggen ‘los het op’. Vaak wordt er ook gewoon old school gemept. Dan kom ik tussen 🙂

  Bij ruzie die dreigt te escaleren haal ik soms 1 van de 2 subtiel uit de situatie en leidt die af. Soms zet ik ook gewoon de tv aan. Van afleiding gesproken.
  Ik zie dat de oudste dit al overneemt. Als de kleine vervelend doet of hij wil met haar spelen maar ze wil gerust gelaten zijn. Leid ze hem af of zet ze hem aan het spelen. Soms heeft hij het door 🙂 soms trapt hij er in.

  Ze moeten na eten niet blijven zitten als ze genoeg hebben. Maar genoeg is genoeg. Niet na een half uur klagen van de honger. Fruit mag wel altijd.

  Na het lezen van je blog komt er nog heel wat naar boven! Heb hier ook wel wat tips gelezen dat ik ga uitproberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s