Er is een kleine discussie ontstaan gisteren bij ons. Het ging over Facebook. Ik heb al jaren geen Facebookaccount. Met reden. Facebook is voor mij een grote bron van ergernis. Ik delete mijn account in het jaar Geenidee en ik heb het mij nog geen seconde beklaagd. Sinds 1 augustus heb ik een andere blog, voor wie het nog niet wist. Ik jeun er mij enorm mee. Ik vind het fijn om na te denken over mijn zoektocht in deze nieuwe minimalistische levensstijl en zoals altijd schrijf ik graag van mij af. In geen van mijn twee blogs wil ik belerend overkomen, ik vertrek altijd vanuit mezelf. Mijn eigen struggles, mijn eigen verhaal. Toch krijg ik wel regelmatig een reactie (al dan niet online) dat ik iemand inspireer om er ook eens beter over na te denken. Deze persoonlijke blog is mijn eigen plek, komt hier niemand lezen, so be it. Ik doe hier mijn eigen ding. Voor mijn tweede blog heb ik wel een Facebookprofiel gemaakt. Het klinkt misschien Mozes-op-den-berg-achtig, maar ik wil die boodschap ergens wel verspreiden. Misschien zijn er wel nog mensen geïnteresseerd? Ik wil vooral eens polsen hoe andere mensen staan tegenover overvloed in hun leven.

Tegelijk heb ik geen goeie relatie met Facebook, vandaar de kleine discussie. (Mijn lief kent mij door en door). Sinds enkele jaren beredeneer ik veel meer (teveel?) waarom ik iets doe. Waarom wil ik op Facebook? Om te kunnen delen. Waarom wil ik niet op Facebook? Ik wil niet digitaal maximaliseren dus het is een catch-22! Zoals met zoveel dingen geef ik het tijd. Tijd en ervaring zullen uitmaken of ik binnenkort wel of niet op delete duw en ondertussen leer ik bij. Met Facebook en opstaan.

17 reacties

 1. Bij mij is Facebook de (bijna ouderwetse) manier om nog in contact te zijn met mijn grote familie. Lid zijn van een groep van mijn nieuwe stad heeft me ook al wat bijgeleerd. Wordt er bij bepaalde onderwerpen teveel met azijn/racisme/onbeleefdheid gestrooid, dan klik ik dat zo snel als kijken weg.

 2. Momenteel hou ik een pauze op Social Media tot 1 oktober. Ik gebruikte Facebook en Twitter eigenlijk alleen nog maar om mijn blog te delen. Ik heb daar 2 extra pagina’s naast mijn gewone account:1 voor mijn blog en 1 voor de naailessen die ik geef. Mensen die mijn blogs daar volgen reageren ook daar. Ik heb het liefst commentaar onderaan mijn blog want die reacties blijven. Bij Facebook kan ik reacties veel lastiger terugvinden na een tijdje en ik weet ook niet wat Facebook ermee doet dat mensen in mijn pagina’s geïnteresseerd zijn. Als mensen enkel op een like klikken dan krijgen ze toch na verloop van tijd mijn post niet meer in hun tijdlijn. Facebook heeft een algoritme dat dat soort dingen beïnvloedt. Je moet af en toe een echte reactie plaatsen al is het maar een smiley dan blijf je die berichten ontvangen. Wat heel vervelend is is dat Facebook de hele tijd wil dat ik advertenties gebruik en ze blijft mij ermee bestoken om zo mijn berichten te promoten. Die praktijken staan me erg tegen, maar nam ik voor lief om mijn statistieken hoog te houden oftewel om gelezen te worden. Ik ben er nog niet uit wat ik ermee wil. Momenteel merk ik wel dat het me goed doet dat ik veel minder on line ben. Ook Instagram heb ik stilgelegd voor 2,5 maand. Daar merkte ik dat mensen sowieso niet zo in blogs geïnteresseerd waren. Dus daar deelde ik het minder. Ik heb vroeger ook 2 blogs gehad maar heb dat bewust weer samengevoegd omdat ik één persoon ben die over meer dingen schrijft. Soms zelfs meer onderwerpen in één blog. Het herplaatst en delen kost ook nog best wat tijd, plus dat je dan daar ook de reacties nog moet volgen. Ik ben heel benieuwd hoe jij dit ervaart als het een tijdje loopt, want ik worstel daar dus mee.

 3. Facebook ben ik dankbaar. Omdat het me al vaak heeft doen inzien dat er nog mensen zijn die willen helpen. Vaak stelde ik er een vraag, waar heel snel helpende handen werden toegestoken. Ik gebruik ook vaak de groep “Ik geef weg…”, ideaal als je wil minimaliseren. Je hoeft niet naar het containerpark of de kringloop want de mensen komen het ophalen.
  Messenger gebruik ik heel veel. Al is dit nu al een app op zich. Op mijn massage-profiel komen er via dat kanaal ook heel wat berichten binnen.
  Dus ja, ik ben nog altijd fan.

  1. Omdat je je hebt ingeschreven op de mailinglist via de blog zelf. Je moet dat opnieuw doen voor de andere blog. (Ergens via een knop die ik zelf niet weet zitten)

   1. Bij het eerste Minimaliese blogje heb ik me ingeschreven en ontving ik een melding van een volgende. Na een paar keer niet meer en nu zie ik ook geen volgknop meer op dat blog.

 4. In het jaar dat iedereen schande sprak over Facebook.
  En er vooral geklaagd werd over het verdienmodel en het schenden van privacy ben ik gestopt met Facebook.

  Ik heb daar geen moment spijt van gehad.

  Vredelievende groet,

 5. Na ‘Digital minimalism’ eerder dit jaar te lezen, heb ik als één van de ‘oefeningen’ in het boek al mijn vrienden ontvolgd (behalve mijn echtgenoot en ouders, haha). Eigenlijk denk ik daar nooit aan terug. Tot.. mijn mama plots zegt van: ‘ah, heb je gezien wat die of die heeft?’ En ik: ‘neen’. En dan bedenk ik me dat ik iedereen ontvolgd heb. Uiteindelijk weet ik voldoende van iedereen die mij nauw aan het hart ligt, dat zijn de personen waar ik ook écht mee praat. Ik had te veel scrollwerk in Facebook en dan heb ik nog niet eens zoveel vrienden.
  Waarom heb ik dan nog een account? Om mijn pagina’s te beheren en aan schaamteloze reclame te doen én om op de hoogte te blijven van evenementen, denk aan concerten etc… Facebook bleek toch telkens de eerste plaats te zijn waar ik dergelijk nieuws te weten kwam.

 6. Dat dilemma begrijp ik wel. Ik ‘peek’ wel naar de prachtige natuurfoto’s van verschillende vrienden die in het buitenland wonen, maar zelf doe ik echt niks op FB en heb ook geen behoefte. Behalve… voor mijn blogsite en tekeningen (via Twitter), die zou ik best meer willen promoten, maar aangezien ik die allebei min of meer anoniem doe, mis ik die mogelijkheid vooralsnog op FB. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat, misschien leer ik daar weer iets van!

 7. Ik vroeg me af hoe je tweede blog heet, maar het is dus Minimalieze. Het is een thema waar ik me ook in aan het verdiepen ben, om hopelijk meer ruimte te creëren in m’n hoofd… Ik ga eens een kijkje nemen, veel succes! 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s