In 2016 schreef ik een blogpost over de stand van zaken in mijn huishouden toen we van 1 naar 2 kinderen zijn overgegaan. In 2018 waren er heel wat minder chille dagen en nam ik teveel hooi op mijn vork, ik schreef een update na een moeilijke ochtend in een nieuwe blogpost. Ondertussen zijn we nog eens twee jaar verder en hoe rolt alles nu? Vierkant of ovaal? Laat we eens kijken of de 7 puntjes die ik indertijd beschreef nog van toepassing zijn…

1) Ochtendroutine

2016:  “Ik neem een voorsprong op de kinderen“.

2018: ” Dat doe ik nog altijd.  Weekend- of weekdag: ik zet mijn wekker”. 

2020: Yep, still works like a charm! De ochtend is mijn chilltime. Ik mijmer, ik schrijf, ik lummel en ik word op mijn dooie gemakje wakker. Er wordt geen wekker meer gezet als ik niet moet werken ’s morgens simpelweg omdat ik uit mezelf wakker word tussen 5u30 en 6u30. Als ik dan toch eens langer slaap op werkvrije ochtenden dan betekent dat dat het nodig was. Ondertussen staan de kinderen zelfstandig op en Ilja zet zelfs koffie in het weekend. Love it!

2) Minder vanalles

2016: “Ik ben tevreden met minder. Minder geld, minder materiaal, minder vrije tijd“.

2018:  “Doordat de kinderen veel meer hun plan trekken dan twee jaar geleden kwam er gelukkig wat extra tijd vrij die ik anders in zorgen en verzorgen moest steken.  Daardoor kon ik dit jaar mijn opleiding starten die ik naast mijn huidige 4/5e werkritme doe”. 

2020: De opleiding in combinatie met mijn jobtime en de rest van mijn leven bleek toch iets teveel van het goeie. Vandaar dat ik er dit jaar na lang twijfelen mee gestopt ben. Momenteel voel ik wel dat ik nog ruimte over heb om iets extra te doen en er spookt wel één en ander door mijn hoofd maar ik geef het nog even ademruimte. “Minder vanalles” heb ik ook enorm letterlijk genomen, daarover kun je op mijn andere blog meer over lezen.

3. Take it easy

2016:  “Ik maak het mezelf gemakkelijk“.

2018: “Yep.  Still happening.  Collect and go, weekmenu’s.  Ik shop zelfs veel meer online dan twee jaar geleden.  Dit zuiver en alleen voor de tijdswinst”. 

2020: Ik heb een goed ritme gevonden in boodschappen doen in combinatie met het opmaken van mijn weekmenu. Ik probeer ook regelmatig om voor enkele dagen ver te koken zodat ik niet telkens heel mijn keuken moet opruimen. Of ik plan mijn weekmenu op die manier dat ik twee dagen op rij hetzelfde eet. Klinkt saai maar ik vind het ok.

4. Verwachtingen bijstellen

2016:  “Ik stel nog steeds geen verwachtingen of eisen, niet naar mezelf, niet naar anderen rond mij”.

2018:  “Dat klinkt misschien heel tegenstrijdig met mijn vorige bericht, maar zoals ik schreef: mijn ei spetst ook wel eens open.  Om maar te zeggen dat het een zwaardere periode was toen”.

2020: Ik stel nog steeds geen hoge verwachtingen of eisen, niet naar mezelf en niet naar de anderen rond mij. Nu ik mijn moederschapstwijfels heb aangepakt gaat dat zelfs nog veel beter. Ik lig niet meer wakker “van wat de mensen wel gaan denken” en durf veel meer dan vroeger mijn gevoelens en mening uiten.

5. Aanvaarding

2016:  “Het huishouden is een neverevendingstory.  Ik leg mij daar zo goed als mogelijk bij neer”.

2018:  “Hmja.  Ik kan het wel heel goed loslaten.  Ik dreef het aantal uren poetshulp zelfs nog wat op het laatste half jaar.  Tegelijk schakel ik ook veel meer de kinderen (ondertussen 3,5 en 7,5 jaar) in: ze vullen en legen zelfstandig de vaatwasser, dekken de tafel als ik het vraag of helpen poetsen als de poetshulp in verlof is.  Ilja helpt was plooien en Linus stopt alles in de juiste wasmand”. 

2020: Het blijft een neverendingstory maar loslaten was nooit eerder zo gemakkelijk. Door veel te minimaliseren is er ook gewoonweg minder werk om al dat gerief te onderhouden. Dat, in combinatie met enkele gewoontes die ik mezelf eigen maakte, zorgt er voor dat het huishouden doen echt vlotter gaat. Zo ruim ik op voor de rommel de kans krijgt om te ontsporen. Ik doe kleine huishoudelijke taken zo snel mogelijk zonder ze uit te stellen. Als ik het wasrek leeghaal steek ik meteen het strijkijzer aan, ik strijk het minimum aan kledingtukken (ik gok dat ik in totaal 5 stuks strijk per week of ik speel die 5 stuks door aan mijn echtgenoot om te strijken) en de rest plooi ik treffelijk op. Wasmanden probeer ik zo vlug mogelijk leeg te maken, daar waar ze vroeger een halve week bleven wentelen tussen de trap en de kleerkast. De kinderen krijgen ook alsmaar meer en meer taakjes in het huis al wordt dat niet altijd op evenveel gejuich onthaald 😉

6. Het belang van een goeie nachtrust.

2016:  “Slaap is van groot belang.  Slaap is de sleutel tot een goeie dag“.

2018:  “Menck maakte de opmerking of ik wel voldoende slaap heb.  Mijn slaap is me heilig.  Zeker omdat ik zo’n vroege vogel ben”. 

2020: Als ik niet voldoende slaap dan schakelt mijn lichaam zichzelf uit. Ik zou op een stoel slapen als ik een overdreven tekort opbouw.

7. Je kunt het niet allemaal hebben.

2016:  “Als er weinig tijd is kies ik niet tussen leuk en leuker.  Ik ga voor leuker”.

2018:  “De laatste tijd kies ik vlugger voor rust dan voor “leuker”.  Ik ben heel kritisch geworden over mijn tijd en hoe ik die spendeer”.  

2020: Die kritische houding heeft opgebracht want ik spendeer mijn vrije tijd veelal zoals ik dat zelf zou willen. Ik word niet geleefd door anderen al is dat iets wat ik heel sterk bewaak. Ik steek geen tijd en energie in activiteiten die me leegzuigen maar ga bewust op zoek naar energiebrengers. Connectie maken en vriendschappen to the next level brengen in het echte leven in plaats van aan de oppervlakte waar de smartphone zich bevindt…daar ga ik meer en meer voor.

13 reacties

 1. Twee dagen hetzelfde eten vind ik niet saai, en mijn wederhelft gelukkig ook niet. We doen het hier regelmatig. Wat een gemak.

  Dat van die verwachtingen is wel een hele goeie. Niets zo vermoeiend als hoge verwachtingen.

 2. Zo zie je duidelijk hoe een mens evolueert in haar/zijn leven. Hoewel dat ‘geen hoge eisen stellen’, ‘je niet laten leven’, ‘minimaliseren’ ergens altijd in jou heeft gezeten, maar je liet je blijkbaar een ritme opdringen door je omgeving (schreef de analist van den Aldi).
  Goed bezig, Liese!

 3. Ik ben al in slaap gevallen aan mijn bureau, meermaals zelfs. Geen goede nachtrust, kortom. Blij dat jij die wel hebt én respecteert.
  Mijn nachtrust wordt teveel verstoord. (Lees: is een aaneenrijging van hazenslaapjes met veel wakker zijn tussenin.)

  Voor de rest: goed bezig, Liese. Seffens ga ik je nog bewonderen. Of toch bijna. 😉

 4. Pingback: Welke routine?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s