Al enkele maanden ben ik me aan het verdiepen in non-fictie (welke boeken kun je hier vinden) over routines, gewoontes en automatismen. Voornamelijk dan over hoe je die kunt verbreken, verbeteren of herkennen. Veel mensen willen af van bepaalde gewoontes die ze als slecht bestempelen. Anderen beseffen niet dat ze bepaalde dingen doen en zichzelf hiermee beschadigen. In de tweede blogboostchallenge gaat het de komende twee weken over rituelen en gewoontes in je eigen leven. Uiteraard heb ik verschillende routines, daar schreef ik vorige maand nog een stukje over. Ik wil het deze keer hebben over het omgekeerde van een routine namelijk: twee flexibele uurroosters combineren. Momenteel werkt mijn echtgenoot als zorgkundige in het ziekenhuis en doet hij stage in de thuiszorg omdat hij verder studeert voor verpleegkundige. Hij verdient ook soms iets bij als barbier. Hij werkt 70% op zijn huidige job en doet daarnaast zijn stage. Ik werk 80% in de zorg als opvoedster bij jongeren met een verstandelijke beperking. Deze periode is hectisch omdat de stage nu volle bak bezig is. Een inkijk in onze week van donderdag tot donderdag:

Donderdag 15 oktober:

Hij: 6u30 tot 11u30: stage in de thuiszorg – Ik: 13u tot 20u werken

Vrijdag 16 oktober:

Hij: 9 tot 16u: werken in het ziekenhuis – Ik: 18u starten met nachtdienst

Zaterdag 17 oktober:

Hij: vrij weekend: 10u tot 13u barbieren – Ik: 9u gedaan met de nacht, 20u opnieuw nachtdienst

Zondag 18 oktober:

Hij: vrij weekend – Ik: 8u gedaan met de nacht, 19u opnieuw nachtdienst

Maandag 19 oktober:

Hij: 6u30 vroegdienst in het ziekenhuis tot 12u30; stage in de thuiszorg van 15u tot 19u – Ik: om 10u30 gedaan met mijn nachtdienst

Dinsdag 20 oktober:

Hij: opleidingsdag op zijn werk die door corona is weggevallen dus allebei vrij want ik heb recup.

Woensdag 21 oktober:

Hij: 6u30 tot 11u30 en 15u tot 19u stage in de thuiszorg – Ik: 11u tot 20u werken

Donderdag 22 oktober:

Hij: 6u30 tot 11u30 en 15u tot 19u stage in de thuiszorg – Ik: 14u tot 20u werken

Al die momenten waarop mijn partner en ik elkaar afwisselen thuis, ik die soms met valiezen sleep als ik inslaapdiensten heb, de overburen denken vast dat wij aan birdnesting doen ofzo

Als je het volhield om die bovenstaande week door te lezen dan ga je merken dat er enkele momenten zijn waarop wij beiden ’s morgens of ’s avonds aan de slag zijn. Dat zouden we niet kunnen zonder dat mijn ouders inspringen voor de kinderen. Op die momenten brengen of halen zij hen van of naar school en blijven bij hen tot iemand van ons thuiskomt. All the love for my mom and dad!!!

Mijn echtgenoot had deze week eerder een kalme week in het ziekenhuis, vandaar de vele stages maar meestal doet hij meerdere vroegdiensten. Dit verhaal vraagt enorm veel planning en organisatie. Elke zondag overloop ik de komende week, maak ik mijn weekmenu, stuur ik bij waar nodig. Ik check of de kinderopvang is aangevraagd op woensdag of op schoolvrije dagen. Ik noteer wie een zwemzak moet meehebben en wanneer ik vers fruit moet voorzien. Een planning is heilig als je met twee zo’n uurroosters zit en die ga ik ook niet zomaar omgooien. Ik ben het afgeleerd om mij in bochten te wringen om een eventuele wijziging te doen werken. De dagen waarop mijn man en ik samen thuis zijn zijn heel schaars en daarom profiteren we er van. Deze week gingen we samen wandelen op De Scherpenberg.

We doen allebei dagelijks elke werkshift met mondmasker (en hij compleet ingepakt om de virussen tegen te houden). Mijn lief* werkt op de Covid-afdeling waardoor elke toevoer aan extra zuurstof mooi meegenomen is.

Je moet een hart voor de zorg hebben om dit te doen maar je moet ook vooral goed kunnen plannen en organiseren om het familiaal rond te krijgen. Routines en gewoontes zijn hier cruciaal maar vooral een goed netwerk is onontbeerlijk! Ohja…en heel veel “neen” zeggen.

*mijn lief – mijn husbando – mijn echtgenoot – mijn partner….dat is allemaal dezelfde persoon hé, voor het geval het ingewikkeld moest worden….

15 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s