“Er was daar iemand in de buurt, het was al een oude hoor, ik denk rond de 40”. De pubers op mijn werk konden mij best affronteren met deze uitspraak. Ik begon te lachen en riep “Zèg, ik ben bijna 40, ben ik dan ook oud?” “Neenee, jij niet hoor” paaiden ze me nog lachend. Ok, ik ben nog geen 40 maar sinds mijn 38ste verjaardag de voorbije zomer begin ik er toch al naar te lonken. Eerlijkheidshalve moet ik ook toegeven dat ik me de laatste twee jaar echt ouder voel. Niet oud, maar ouder.

Daarjuist probeerde ik mijn haar goed te leggen door de selfiestand van mijn smartphone als spiegel in te schakelen. Mijn oudste zoon hield me in de gaten, ik zag hem de hele tijd loeren met zijn lichtbruine ogen. “Gebruik gewoon een beautyfilter mama” zei hij nonchalant. In Karrewiet hadden ze het vorige week over het afschaffen van de naam “beautyfilter” in Snapchat en Google. Voortaan heet de filter “Retoucheerfilter voor het gezicht”. Ik moet toegeven dat ik heel regelmatig filters gebruik in mijn selfies*. Doen we dat niet allemaal? Ik ben geen fan van de lijntjes in mijn gezicht, de grijze haren die regelmatig de kop terug opsteken als het dringend tijd is voor een nieuwe kappersbeurt. Tegelijk is het de natuur al vind ik die soms gemeen.

Tel daarbij dat ik enorm lui ben en dus doordeweeks geen make-up draag. Ik weet dat ik er met weinig middelen gemakkelijk iets frisser en fruitiger kan uitzien. Sinds enkele weken gebruik ik een dag- en nachtcrème die ik kocht toen ik mijn wenkbrauwen liet epileren. De schoonheidsspecialiste dacht er waarschijnlijk het hare van toen ik zei dat ik zelfs dàt niet eens gebruik. Aangezien de pot evenveel heeft gekost als mijn weekbudget voor voeding verplicht ik mezelf nu om dagelijks mijn huid te reinigen ook al smeer ik er anders nooit iets op. De lijntjes vervagen er wel iets door maar vooral door aanvaarding zal ik er zelf door kunnen kijken.

Terwijl ik door de Men’s Health van mijn echtgenoot bladerde besefte ik dat het niet alleen vrouwen zijn die soms twijfelen aan hun uiterlijk. Als ik de mannen in het magazine van nader bekijk (het was niet lastig) vraag ik me af: je moet toch enorm veel tijd hebben om te sporten om er zo uit te zien? Zijn dat mannen die fulltime werken en een gezin thuis hebben, nieuwe omheiningen plaatsen tijdens het weekend nadat ze soep kookten voor hun kroost? Mijn lief gaat gemiddeld 2 keer in de week fitnessen, dat vraagt al heel wat planning en organisatie. Hij ziet er knap uit en dat zelfvertrouwen straalt hij uit, maar hij ziet er niet zo uit:

Welke man ziet er zo uit?? Maak uzelf kenbaar!

Onzekerheden over mijn uiterlijk, dat komt in vlagen en daar kan ik meestal goed mee overweg. “Tevreden met gewoon” is een mindset die ik me al enkele maanden jaren heb aangemeten. Tegelijk vind ik het belangrijk om te zorgen voor mijn lichaam en vooral mijn geest. Door dagelijks te bewegen en vanaf nu ook een pot goud op mijn voorhoofd te smeren. Want vervaagde lijntjes zijn net iets gemakkelijker om door te kijken 😉

No make-up, only mondmaskerpukkels!

* ter info met “filters” bedoel ik de klassieke IG-filters die je standaard in de app vindt. Niet speciale photoshopdingen waar ik totaal geen verstand van heb. Als ik al geen verstand heb van make-up dan zeker ook niet van zo’n dinges 😉

9 reacties

 1. Ik gebruik niks op mijn gezicht, alleen water en zeep. Toen ik een jaar of vijftien geleden voor het eerst naar de schoonheidsspecialiste ging voor een gelaatsverzorging, vroeg ze me wat ik aan producten gebruikte want mijn huid zag er zo goed uit ne voelde zo soepel. Ik zei, eerlijk als ik ben, ‘water en zeep’. En toen keerde ze haar kar en vond ze dat ik toch tenminste dag- en nachtcrème moest gaan gebruiken. Ik dacht foert! Ik hou niet van vettigheid op mijn gezicht. Ik heb gewoon een goede huid met heel weinig rimpels voor mijn leeftijd. Je moet daar wat geluk mee hebben.

 2. Ik gebruik geen retoucheerfilter voor mijn selfies want ik maak geen (of amper) selfies… Wel al jarenlang de dagcrème van den Aldi.
  En die mannen: die modellen hebben daar tijd genoeg voor. Mijn vent zag er vroeger ook zo’n beetje uit, naast zijn fulltime job zorgde hij voor de kinders, de tuin, ging hij coachen en deed tussen de soep en de patatten nog een beetje aan fitness… 😉

 3. Omdat ik doorgaans de fotograaf ben, bestaan er maar weinig foto’s van me. En dat wens ik zo te houden. Er is al leed genoeg in de wereld.
  Ik ben weliswaar de trotse eigenaar van een sixpack, doch dat bevindt zich in de garage op het rek van de dranken. Toeme.

 4. Echte vrouwen zonder filter graag ;-). Ik heb nog nooit zo’n instagramfilter gebruikt, maar ik zit dan ook niet op instagram. En op fb ook enkel ongeretoucheerde foto’s… Vrouwen met lijntjes zijn niet oud of lelijk. Het zijn gewoon vrouwen (en geen meisjes meer).

  1. Ik zit ook niet mijn foto’s helemaal te bewerken. Ik gebruik de standaardfilters die IG aanbiedt. Ik zou niet weten hoe ik dat anders moet doen.

 5. euh nee geen instagramfilters voor selfies, dat heb ik nog nooit gedaan (alle, of het is om zo konijneoren op mijn kop te zetten of vliegende cupido’s die rond mijn hoofd cirkelen of zo, maar dat bedoel je niet). Ik merk dat alle foto’s waar ik op lach me gigantische wallen onder mijn ogen geven, dat vind ik wel minder.

  Ik draag geen make-up maar gebruik wel dagelijks een hydraterende crème die dermatoloog me in verleden aangeraden had.

  1. Ja maar ik bedoel eigenlijk de filters die standaard op IG staan onderaan als je een foto in je feed zet. Niet van die filters die enkel op het gezicht werken ofzo, ik zou niet weten hoe ik dat moet doen 😄

 6. Ik plaats weinig foto’s van mezelf online. De andere foto’s die van me gemaakt worden die zijn voor het familiefotoalbum en daar zie ik er graag uit zoals ik ben. Niet altijd even verzorgd dus :D. Wanneer ik ga werken doe ik wat mascara en eyeliner op. Geen cremekes, foundation of andere dingen. Als ik thuis werk doe ik gewoon een kattenwasje. Mijn haar is dan soms dagen niet gekamd, oeps 😀 Belangrijkste lijkt me gewoon dat je jezelf mooi vindt en goed voelt, of dat dan met of zonder veel make-up is, dat kies je zelf ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s