In een korte online cursus die ik momenteel volg geven ze tips om ruimte te geven aan emoties. Omdat we het soms moeilijk hebben om emoties te benoemen (check!) werd er een lijst bijgevoegd met allerhande gevoelens, in het Engels weliswaar.

Soms zijn Engelse woorden veelzeggender dan Nederlandse. Veelal slaan ze de nagel op de kop met één simpele uitdrukking. “Fluttery” stond er ook tussen en het beschreef exact hoe ik me soms voel. “I’m so fluttery” wordt onhandig vertaald naar “Ik ben zo nerveus” maar officieel betekent het ook “to move wings very quickly”. Zoals een vogel die zijn vleugels uitklapt maar ter plekke blijft staan. Het is niet dat ik nerveus ben, maar ik heb wel het gevoel dat ik mijn vleugels uitsla om mijn pluimen netjes te krijgen en dat het me niet goed lukt zo. Alsof ik ter plekke blijf trappelen in plaats van op te vliegen. Ik wil wel maar het gaat precies niet. Het valt me op dat ik die sensatie heel vaak ervaar tijdens schoolvakanties. Ik heb dan meer het gevoel dat ik achter de feiten aanhol en dat iedereen in huis rond me fladdert terwijl ik de hele tijd zit te wachten tot ze landen.

Gisterenochtend was ik vroeg op en kon ik eventjes schrijven. Vandaag waren de jongens op stap met de jeugddienst en kon ik wat to-do-tjes afvinken. Er was ook tijd om mijn memeetje op te pikken voor een koffie en wat kleine boodschappen. Ik probeer om er meer en meer bij stil te staan dat ze 90 jaar is en dat dat allemaal niet meer vanzelfsprekend is.

“Kom eens kijken in mijn living”, met mijn sleutels nog in mijn handen nemen we uitgebreid de tijd om alle kerstkaartjes van de kinderen en kleinkinderen af te neuzen en de staat van de plantjes te bekritiseren. Op het kleine kastje staat haar kerststal, ze hangt er elk jaar kerstlichtjes in. “Ik aansteek ze als de kindjes komen, dat vinden ze mooi.”

Ze is mijn laatste grootouder en ze is er altijd al geweest. “Ik word nog elke dag wakker” zei ze nadat we de boodschappen uitlaadden. Het leven raast ons voorbij en terwijl ik fluttery ben tijdens vakanties omdat de structuur wat weg is, is zij blij dat ze elke ochtend wakker wordt. Soms kletsen de tegenstellingen mij gemeen in het gezicht. En misschien is fluttery ter plekke trappelen eventjes nodig om de prioriteiten juist te zetten.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s