In de podcastopname vorige week vertelde Linde Merckpoel dat ze veel boeken koopt waarvan ze weet dat ze die waarschijnlijk nooit zal lezen uit tijdgebrek.

Ik zie mensen wel eens opkijken als ik vertel dat ik dagelijks lees maar weinig tot geen boeken koop. Ik heb lange tijd een boekenkast gehad in mijn living. Sinds enkele jaren probeer ik minimalistisch door het leven te gaan en toen besloot ik ook om geen boeken meer te kopen. Mijn boekenkast gaf ik integraal weg. De boeken kregen een nieuwe bestemming, slechts een tiental boeken hield ik bij, anderen gaf ik aan de kringwinkel of aan mensen die ze wilden.

Het laatste boek dat ik recent wel kocht was “Vertroostingen” van Dirk De Wachter. Ik wist dat ik er een tijdje over ging doen en dat ik het boek ook regelmatig zou oppakken en weer neer zou leggen. Als ik het uit heb geef ik het graag door.

Hoe ik dan aan mijn boeken geraak?

  • Ik krijg regelmatig boeken. Kostprijs: een eeuwige glimlach.

Mijn schoonzus en mijn broer zijn zeer actief in de boekenwereld en lenen me/geven me boeken die me interesseren. Ook voor de kinderen brengen ze regelmatig boeken mee waarvoor eeuwige dank!

  • De bibliotheek. Kostprijs: € 5 / jaar lidgeld. Bijkomende kosten: reservatiekosten, kosten bij laattijdig binnenbrengen, in mijn geval komt dat op ongeveer een €15 euro per jaar.

Als een boek mijn aandacht trekt is het eerste wat ik doe: opzoeken of mijn bibliotheek het heeft. In 95 procent van de gevallen is dat effectief ook zo. In het andere geval doe ik een aankoopsuggestie. De bibliotheek koopt om de zoveel tijd nieuwe boeken aan, als je zelf een suggestie instuurt is de kans heel groot dat het boek voor je wordt aangekocht. Een suggestie kost een halve euro en je bent de eerste lener van het boek. Soms moet ik wel eens geduld hebben maar op die manier krijg ik regelmatig de kans om gloednieuwe boeken te lezen. Ik ga maandelijks één tot twee keer naar de bibliotheek.

Nadeel van de bib: je moet tijdig je materiaal terug binnenbrengen. Ik verleng alles wel regelmatig maar sommige boeken zijn gereserveerd en kun je niet langer lenen dan de eerste leentermijn. Veelal heb ik tegen dan wel al beslist of ik het boek wil lezen of niet en zoek ik verder naar een oplossing.

  • Mijn e-reader. Kostprijs: €160 voor het toestel (ik betaalde echter niets want ik kreeg hem cadeau op mijn vraag). Bijkomende kosten: abonnement op e-boeken. €9,99 per maand bij KOBO van bol.com.

Het heeft lang geduurd voor ik overstag ging voor een e-reader. De geur en het gevoel van echt papier zijn simpelweg niet te vervangen. Dat staat volledig buiten kijf. Maar er is één groot voordeel aan: ik heb geen extra verlichting nodig als ik in bed lees en elk boek weegt evenveel. Gedaan met zware boeken die op mijn neus tuimelen als ik in slaap val tijdens het lezen.

Het KOBOplus abonnement van Bol.com is top. Wil ik echt iets meteen lezen dan vind ik het veelal direct. Hun aanbod is ruim en is er een nieuw boek dat ik echt direct wil lezen dan kan ik het ook binnen de 10 seconden in mijn handen hebben als ik besluit om ervoor te betalen. De e-reader neemt heel weinig plaats in, ik merk dat ik hem ook regelmatig meeneem als ik weet dat ik ergens ga moeten wachten. Dat eeuwige scrollen, daar word ik niet veel beter van. Het lange twijfelen over een e-reader was echt voor niets nodig dus, ik haal er heel veel uit!

Met mijn e-reader kan ik ook e-boeken lenen in de bibliotheek. Het is wat omslachtig -je moet best wat stappen ondernemen*- maar eens je ermee weg bent kun je in hun aanbod neuzen. Er kunnen slechts twee e-boeken per keer geleend worden, dus ééntje lenen is er ook ééntje verwijderen maar dat is op zich geen probleem. In de Ieperse bibliotheek kan ik ook e-readers op zijn geheel lenen met een e-boek reeds erop. Nog handiger maar onnodig nu ik er zelf één bezit.

*google is your friend

Het is dus in principe niet nodig om tonnen boeken te kopen als je wil lezen, als ik dat dan wel al doe ga ik resoluut voor de boekhandel en niet voor de supermarkt of de groothandel. Of ik koop het rechtstreeks op de boekvoorstelling van het boek of na een lezing.

Koop jij veel boeken? En lees je ze ook effectief?

12 reacties

  1. Voor mijn abonnement in Nederland betaal ik 52,50 per jaar. Hiervoor mag ik 15 boeken tegelijk lenen..Reserveren kost niets in de eigen regio maar wel als het ergens ver weg uit Nederland moet komen. Dat kost 1 euro per boek. Ik lees vrijwel alles via de bibliotheek. Ik lees ook boeken uit gratis minibiebs en leen boeken van vrienden. Ik lees nooit van een tablet of E-reader. Ik wil kunnen bladeren in boeken en onthou beter wat ik las vanaf papier. Ik lees heel snel maar van een scherm nog sneller. Ik vind het uiterlijk en de bladspiegel en typografie van een boek ook belangrijk. Ik heb nog een kast vol boeken met mijn man uit vroegere tijden. Ik herlees daar soms iets uit. Ik spaar sommige auteurs. Heel af en toe koop ik bij de kringloopwinkel een boek. Soms koop ik een biografie over een van de gespaarde schrijvers.

  2. Lezen gaat ook hier in ups and downs. Ik lees al een half leven graag en wanneer mogelijk. In 2017 ging ik overstag voor een kobo, rondlopend lezen met 1 hand en baby op de andere arm is nog steeds lezen leerde ik toen. Ook hier echter geen echter geen boekenkast, enkele boeken, waarvan de meesten nog kinderboeken zijn. (Hellloo inclusieve boeken; Eefje Donkerblauw, Hanne Luytten, Elisabeth Lucie Baeten).
    Persoonlijk herlees ik ook geen boeken dus doneerde ik net als jij alle boeken die ik ooit kocht om plaats in ons huisje te maken voor onze dochter. Echt missen, doe ik het niet.
    Recent sloot ik me aan bij de boekenclub van boekenhuis Theoria in Kortrijk) pls do google als je dat nog niet kent) en dat zal
    een uitdaging worden. Het eerste boek transfereerde ik uit een andere bib voor amper €3. Zelf lees ik vooral via Koboplus, wanneer niet beschikbaar probeer ik de bib, pas daarna overweeg ik de aankoop van het e-book. Spullen en geld gespaard.
    Ben je vorige week gaan volgen op goodreads 🙂

  3. Hier een beetje zelfde verhaal. Een dikke tien jaar geleden hadden we een boekenkast die propvol zat met boeken die nooit meer zouden worden gelezen. Toen heel de boel weggedaan op enkele uitzonderingen na (reisgidsen) en sedertdien geen enkele meer gekocht.

  4. Ik lees veel. Te veel om te kopen en ik vond het, een paar jaar geleden, plots stom om boeken te kopen die ik toch maar 1 keer lees. Ik heb nog een hoop oude boeken, waar ik het om nostalgische redenen niet van over mijn hart krijg om ze weg te doen. Maar onlangs ging er toch weer een grote doos buiten. Ik leen altijd boeken in de bibliotheek en reserveer regelmatig iets dat ze bij ons niet hebben, of rij naar een dorp verder. Ik heb geen e-reader maar lees wel digitale boeken op mijn gsm. Ooit overwoog in een e-reader, maar toen kon je nog geen boeken lenen in de bib en dan vond ik het veel te duur om mijn leesverslaving te financieren. En nu ben ik die gsm gewoon, voor ontspannende boeken. Kloefers die meer aandacht vragen lees ik wel op papier.
    Alleen voor de dochter koop ik nog wel eens een boek of een strip. Boekenliefde wordt toch iets vlotter doorgegeven als er een constant aanbod is (maar ook zij sleurt volle zakken van de bib mee naar huis).

  5. ik lees veel maar koop weinig boeken. De bib is voor mij de uitvinding van de eeuw! Ik snap niet dat niet iedereen daar om de paar weken binnen springt: romans, reisgidsen, kookboeken, tijdschriften, alles gratis en voortdurend nieuwe aanwinsten, fantastisch toch? Onder vrienden geven we elkaar bij een etentje boeken in plaats van bloemen, en we ruilen die ook vaak met elkaar, win win! De weinige boeken die ik voor mezelf koop spaar ik om mee te nemen op reis. Hier nog geen e-reader, er moet een volle curverbox aan boeken mee in de auto als we op reis gaan. Zonder boeken vallen op vakantie zou een ramp zijn, en zo heb ik mijn mini bibje mee, tot wanhoop van mijn man 😁

  6. Ik koop nog af en toe en ik heb ook een uitgebreide verzameling boeken. Niet meteen van plan die weg te doen: ik vind zo’n gevulde boekenkast mooi. Nu koop ik vooral op Kindle, maar daar is het Nederlandstalig aanbod beperkt dus ik ben een Kobo overstap aan het overwegen. Sowieso fan van de e-reader om alle redenen die jij aanhaalt en je hebt meteen ook gans je bibliotheek bij je. Zeker handig op verplaatsing of vakantie!

  7. Ik heb een tijd terug ook een heel groot deel van mijn boekenkast weggegeven. Heb alleen de boeken gehouden die ik écht nog wil lezen en mijn lievelingsboeken. Verder lees ik 95% digitaal op mijn e-reader en heb ook een Kobo Plus abo.

    Bij ons is de bib gratis, maar ik merk dat ik meer van het idee van de bib houd dan van de realiteit, haha. Ik lees niet zo graag met een deadline en voor mij is het telkens een soort van drempel om naar de bib te gaan.

  8. Ik ben ook fan van de bib en bij ons is die ook gratis. Thuis heb ik geen grote boekenkast, maar ik koop af en toe een boek van een sympathieke Vlaamse auteur, meestal als ik die auteur toevallig tegenkom of in een kleine sympathieke boekenwinkel. Als je wil dat boekenwinkels blijven bestaan, moet je er wel af en toe een boek kopen. 😉
    Ik koop geen boeken van wereldberoemde auteurs. Rowling en Riley hebben mijn steun niet nodig.

  9. ik koop al jaren geen boeken meer, met 1 uitzondering. De nieuwe van Isabel Allende komt wel telkens op papier thuis in de kast te staan. Ik lees hoofdzakelijk via mijn e-reader en die ebooks leen ik uit via de ebooks-bib. Super handig! Af en toe koop ik een ebook. Voor het kobo-abonnement lees ik niet snel genoeg 🙂

  10. Wauw, jullie bibliotheek is goedkoop. Al is dat relatief natuurlijk. Een abonnement van 20 euro per jaar is ook niet veel. Verlengen is bij ons in Mechelen ook niet kosteloos. Maar toch… leve de bib. Ik doe niets liever dan er snuisteren en als ik ooit op pensioen ben, kom ik er mijn gazetje of magazine lezen. Nog een kleine dertig jaar wachten. 🙂

  11. Ik lees uit de bibliotheek en reserveer in feite nooit , maar browse tussen de rekken en neem mee als een titel er voor mij uitspringt. 

    Enkel als ik op reis ga, neem ik een paar eigen boeken mee, omdat ik niet zou iets in het buitenland willen verliezen of bespat van zwembadwater moeten inleveren enz. Dus een paar keer per jaar laat ik me verleiden om 1 à 3 romans te kopen en die lees ik dus op vakantie. Maar in feite vind ik boeken kopen zonde van het geld, want ik herlees boeken niet.

Plaats een reactie