Ik had het er al over in de derde post van dit reeksje: boekfluencers. Hoe kies ik de boeken die ik lees en vooral: wie of wat beïnvloedt mij bij die keuze?

Het gebeurt eigenlijk zelden dat ik niet weet welk boek ik ga lezen, integendeel, meestal moet ik scrollen tussen verschillende boeken die klaarstaan. Wie zijn mijn grootste boekfluencers dan?

Flowmagazine en Psychologiemagazine.

De twee tijdschriften die ik meestal van cover tot cover doorneem. De artikels die me iets bijbrengen refereren veelal naar boeken of andere non-fictie over gelijkaardige onderwerpen. Dus als je me ziet een foto nemen van een artikel dan is dat negenvantiene de bespreking van een boek dat mijn interesse gewekt heeft.

Nieuwsbrieven en nieuwswebsites.

Recensies die me aanspreken of artikels die me inspireren en linken naar meer informatie. Ik hop van het ene naar het andere. Het gebeurt dat ik niet meer weet waar ik de boekentip vandaan haal omdat er soms wel tijd over gaat. Evernote helpt me om linkjes bij te houden, maar sinds enkele maanden ben ik weer actief op Goodreads en daar sla ik ook mijn “want-to-read” op.

Eerder werk van de auteur.

Ik heb wel één probleem: ik onthou moeilijk namen van auteurs. De hele bekende namen ken ik wel maar meestal weet ik niet of ik al iets van een auteur gelezen heb of niet. Als iets me omver geblazen heeft dan scrol ik naar hun ander werk en voeg ik het toe aan mijn want-to-read.

Lezingen en live interviews.

Als ik tijd en ruimte heb probeer ik wel eens een lezing mee te pikken of een literair interview. Op zo’n avonden wordt ook regelmatig gerefereerd naar andere boeken of ik lees het boek van de auteur op het podium. Het is zo dat mijn schoonzus en mijn broer literaire interviewers zijn waardoor ik ook wel gemakkelijker naar zo’n evenement ga. Ik leer wel altijd bij, dus het is een mooie win-win.

Goodreads.

Zoals ik al hierboven schreef: op Goodreads heb ik ook een “want-to-read”-lijstje. Daar sla ik boeken op die me aanspreken bij andere lezers. In dit geval lees ik wel altijd de korte inhoud alvorens ik beslis om het op te slaan.

Instagram.

Op insta zie ik ook veel boeken passeren bij anderen. Zo word ik wel echt gebookfluenced!

Vrienden en vriendinnen, broer en schoonzus.

“Dit is een boek voor jou”. Toch een mooie zinnetje vind ik en een teken van liefde. Wie me een boekentip doorstuurt met die boodschap kent me meestal wel redelijk goed.

Het aanbod in het KOBO-abonnement en de bibliotheek.

Daarin ga ik allereerst af op de titel en de cover. Never judge a book by it’s cover? Doe ik ècht wel dus! In de bib sta ik continu achterflappen te lezen maar voor ik een boek vastneem is de eerste indruk wel de belangrijkste.

Podcasts.

In de meeste podcasts die ik beluister wordt regelmatig gerefereerd naar boeken, al dan niet van de gasten die aanwezig zijn. Daarnaast heb je ook boekenpodcasts (uiteraard, want zo is deze blogreeks in eerste instantie ontstaan). In de laatste aflevering kun je mijn schoonzusje Melissa horen in “Drie Boeken” van Wim Oosterlinck. Ga dat luisteren, ga dat luisteren. Iets zegt me dat het misschien wel over Hugo Claus zal gaan…..

De andere #Lieseleests vind je hier:

Lieseleest #1: over Linde Merckpoel en hoe ze veel te weinig tot lezen komt.

Lieseleest #2: over hoe ik nooit boeken koop maar toch dagelijks lees.

Lieseleest #3: hoe ik de leesmicrobe te pakken kreeg.

1 reactie

Plaats een reactie