Je kunt mij moeilijk een muziekkenner noemen.  De radio staat hier altijd op, ik draai ook regelmatig nog een cd’tje als ik thuisben overdag.  Maar een kenner ben ik absoluut niet.  Studio Brussel houdt deze week hun jaren 90-week.  In navolging van MNM en Q-music?  Ik weet het niet, maar dat valt precies allemaal na elkaar die 90’s weken.  Niet dat het mij stoort, ik vind het de max.  In de jaren 90 had ik veel meer tijd en interesse voor muziek waardoor ik bijna ieder nummer dat ze spelen vanbuiten kan zingen.  Er was ook zoiets als “de teksten van je cd vanbuiten leren”.  Dan zaten we telkens met het cd-boekje in de hand te luisteren naar wat Kurt Cobain of Dexter Holland nu eigenlijk echt zong, ook al was het soms nog raden naar onderliggende boodschappen.  En als er dan een “hidden track” te vinden was, dan was de cd te cool voor woorden.  Deze cd’s heb ik grijsgedraaid in de jaren 90, op mijn kamertje met mijn radio-cd-cassettespeler van een merk dat ik niet meer ken:

skunk anansie

– Paranoid And Sunburnt – Skunk Anansie –

You killed me with your smelly fingers!  Skin heet ze, de dame met de veel te grote mond.  Of ze nog steeds skinhead is, dat weet ik niet, ik heb ze jammergenoeg nog nooit zien optreden.

bjork

– Post – Björk –

Deze CD bevatte een poster van de coverfoto.  Ik durfde hem niet op te hangen, bang om gaatjes te maken in de hoeken.  Ik zou eens moeten kijken of die poster nog steeds in die CD zit.

nirvana unplugged

– Unplugged In New York – Nirvana –

Toen Kurt Cobain zelfmoord pleegde 20 (!) jaar geleden was ik nog net iets te jong (11 jaar) om fan te zijn. Later leerde ik Nirvana beter kennen.  Hoewel ik de andere cd’s ook kon smaken bleef de unplugged cd mijn favoriet.  “Am I gonna do this, by my self?” wordt er gezegd op een gegeven moment.

 the cranberries

– No Need To Argue – The Cranberries –

Dit was later in mijn tienerjaren, sommigen noemden het “gemem”, ik vond het geweldig, melancholisch, passend bij een opgroeiende tiener.

the offspring

– Smash – Offspring –

 Ik zag The Offspring enkele jaren geleden op een festival en niet te schatten hoe energiek die mannen nog steeds op een podium staan.  “Come out and play!” En dan die geweldige baslijn: turururururururururum.

Op de terugweg van onze tweede date aan zee, legden Pieter en ik deze CD op.  Jeugdnostalgie voor beiden.  Mijn moeder noemde het steevast: TjingelTjengel.

Right? Yeah-heeaah-heaaah!!

 

 

 

 

5 reacties

  1. Kijk, kijk, een gelijkgestemde ziel qua muziek. Behalve dat ik ook de eigties (new wave!) zeer actief meemaakte, kunnen bovenstaande schijven me meer dan bekoren. Zo bezit ik onder meer de volledige collectie van Skunk Anansie (Skin is overigens nog steeds hetzelfde prachtwijf van weleer) en vind ik The Cranberries hoegenaamd geen ‘gemem’.
    Anno 2014 ben ik toch grotendeels afgehaakt wat het bijblijven op muzikaal vlak betreft. Hetgeen ik overigens wel wat betreur, doch soit.

  2. Ik vind het altijd interessant te lezen hoe anderen muziek ervaard hebben en vooral welke jaren bepalend waren. Voor mijn waren de 80’s de soundtrack van mijn jeugd/opgroeien en de jaren 90 volgden daar nog achteraan maar waren niet zo bepalend. En nu met Spotify staat niets nog in de weg om alle muziek van welk jaar ook nog eens te luisteren.
    Wat je hierboven hebt aangehaald staat ook allemaal wel in een of ander afspeellijstje. Tijdloos heet dat 😉

  3. Oh, ik noem dat geen jingel jangel muziek hoor, ik ben 53 en kan dat best nog smaken! Ik hou zowat van alle muziekgenres, zolang het maar “goeie muziek” is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s