Vliegt het geld er bij jullie ook soms uit zonder dat je ziet waar het naartoe dwarrelt?  “Ahja Liese, niet moeilijk, jullie hebben toch een trip naar New York geboekt?” ahja, aandachtige wijsneuslezer, inderdaad.  Omdat we dat voor eerst in jaren eindelijk eens kunnen doen en niet onbelangrijk: kunnen betalen.

Vijf jaar geleden verbouwden we een huis van 40 jaar oud.  Uit die financiële verbouwingsput klommen we enkele jaren met weinig overschotjes omhoog en nog steeds kruipen er veel centjes in ons huis waar nog altijd werk aan is.  Dat zal altijd zo zijn.  Met twee opgroeiende kinderen zal het leven er niet goedkoper op worden.  Ook al leert de oudste nog maar juist zinnetjes lezen, ik begin nu al te denken aan hoe zwaar de nodige zakken geld zullen wegen om mijn twee pagadders through college te krijgen.  Eerlijk gezegd begin ik soms wel eens te zweten bij die gedachte.

Wij vinden nochtans dat wij goed opletten met onze centjes, ik zeg niet dat we elke euro in twee bijten, we leven graag.  Toch denk ik dat wij bewuster met ons geld bezig zijn dan sommige andere mensen rond ons.  Tegelijkertijd denk ik heel regelmatig: “hoe is het mogelijk dat we zo weinig kunnen sparen?”.  Sinds ik iets voorzieniger ben geworden inzake onze grote facturen kan ik dit jaar echt zeggen dat we voor het eerst in tijden de vele belastingen niet met ons belastingvoordeel hoeven te betalen.  En dat doet deugd.  Daar moest ik het hele jaar wel veel over nadenken en budgetteren maar het brengt toch op.  Ik las voor het eerst over YNAB op verschillende blogs en ik begreep het  basissysteem.  Je budgetteert op voorhand je grotere facturen en zet geld “in potjes” om deze te kunnen betalen als ze in de bus vallen.  Je doet dit niet enkele weken voor ze binnenvallen maar systematisch zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  Bij uitbreiding leer je om in alles voorzienig te zijn en te budgetteren, tot je wekelijkse exemplaar van Dag Allemaal toe.  Toen ik de trialversie van het effectieve YNAB-programma opstartte werd ik echter een beetje overwhelmed.  Zoveel hokjes, balkjes en eigenaardige Engelse termen, ik werd er zenuwachtig van.  Iets in de trend van: “Euuh, waar moet ik beginnen?” en “Jesus Christ, ik ben gewoon dom”.  Kalimero voor duust.  Na enkele pogingen schoof ik de laptop door aan mijn echtgenoot die ook wel eens budget wilde voor een nieuwe tattoo.  Hoewel hij nog meer verstand heeft van computerprogramma’s moest ook hij na enkele deftige pogingen opgeven wegens “pfff ingewikkeld”.  En YNAB werd verstoten.

Dat Kelly van Tales From The Crib (moet ik ècht nog linken naar deze blog eigenlijk?) al jaren laaiend is over YNAB was mij niet ontgaan.  Dat ze effectief een cursus ging schrijven om met YNAB te (leren) werken kwam op het juiste moment  En dat ze me dan nog eens vroeg om de cursus uit te testen, wat kan ik zeggen behalve: alles viel op zijn plaats.  Dus op mijn vrije dag ging ik aan de slag met laptop en budgetschriftje  (uiteraard heb ik voor mijn budget een schriftje.  You Need A Schriftje) en liet ik de cursus “YNAB voor beginners” over mij stromen.

In de cursus neemt Kelly bijna letterlijk je hand en toont je wat je effectief moet doen en waarom dat nodig is.  De cursus richt zich op het (onder)houden van een budget maar het belangrijkste: hoe het computerprogramma YNAB werkt, waarop het zich baseert en hoe je het naar je hand zet.  Kort gezegd: ze geeft je tips en tricks om de verschillende onderdelen van het programma te gebruiken.  Dingen waar ik telkens op vast liep of die ik simpelweg niet begreep worden uitgelegd op een naturelle, duidelijke manier.  Je moet er niet eens een computerkenner voor zijn, want dat ben ik zelf ook niet.  Ze biedt ondersteuning door video, tekst en fotomateriaal.  Als je de cursus volgt kun je ook in de besloten “YNAB voor beginners”-facebookgroep extra informatie en hulp inwinnen.  Ik was reeds overtuigd van het systeem YNAB maar door de cursus te volgen begrijp ik nu ook het effectieve computerprogramma.  Vanaf 1 januari sla ik dan ook met een verse zak geld aan het budgetteren.

Via de blog van Kelly kun je heel wat informatie verkrijgen over het programma YNAB en de online cursus “YNAB voor beginners”.  De wachtlijst voor de cursus is echter afgesloten nu.  Aaah…jammer.  Voor de mensen die zich registreerden op die wachtlijst is er een korting op de cursus.  Wie het programma na de proefversie (30 dagen) ook effectief aankoopt krijgt ook een korting als je dat via “YNAB voor beginners” doet.  Ik testte en keurde de cursus goed.  De cursus is zijn investering waard, ik wed zelfs dat je je lesgeld terugwint als je consequent met YNAB aan de slag gaat.  En voor wie nog niet overtuigd is: ik mag ook een kortingscode meegeven.  (yey, ik mag eens iets weggeven *zwaait met haar veel te grote handjes weg en weer*)

Wie via deze link de cursus van Kelly aankoopt en de kortingscode SHOUT10 ingeeft krijgt 10% korting op het aankoopbedrag.  En jawel, eerlijk is eerlijk, dit is een affiliate link.  Een wuk?  Dat betekent dat ik iets kleins krijg als je dit doet via mijn blog. (en dat kan ik weer gaan budgetteren, thihi).  Maar dat verandert niets aan het oordeel dat ik vel over de cursus.  En dat oordeel is heel simpel: zonder de cursus snapte ik het programma niet, met de cursus wel.  Voila.

 

11 reacties

  1. Ik kan u helaas niet ‘steunen’ want wij gebruiken dat hier, door Kelly, al bijna twee jaar. Wel blij dat ze u heeft kunnen overtuigen, we sparen hier niet persé meer dan vroeger maar er is geen paniek meer als de vensterenveloppen in de bus vallen; dat alleen al is zoveel waard!

  2. Ewel, wij hebben ongeveer hetzelfde ervaren toen onze kinderen nog thuis waren, ons huis nog niet afbetaald was en we toch graag één keer per jaar op reis gingen. We werkten met twee en ook wij vroegen ons elk jaar af waar al dat geld naartoe was gevloeid. Op den duur begon ik maandelijks te noteren wat we uitgaven aan boodschappen,…, maar lang hield ik dit niet vol. Om depressief van te worden.
    Is die situatie van jullie vandaag erg? Nint. Het is vandaag dat je leeft, morgen kan het gedaan zijn. En heb je het geluk samen oud te mogen worden, ééns de kinderen zijn uitgevlogen, het huis min of meer afgewerkt en afbetaald is,… komt alles vanzelf op z’n plooi.

  3. Het principe is nochtans niet zo moeilijk. Je beschrijft het zelf. Je zet alle vaste kosten met hun betalingsdatum in een overzicht en spaart in functie van wat nog komt. En voor de rest, zuinig leven denk ik. Het duurde bij ons van 1997 tot 2007 voor we eigenlijk konden beginnen sparen in kleine stukjes. Sidnsdien gaat het telkens beter, maar dat is gewoon “ouder worden” en minder zelf nodig hebben denk ik. In ons geval dan.

  4. Ik heb die YNAB ooit gedownload, of neen, Steven was eerst, maar we zagen er geen beginnen aan. Omdat we het gevoel hebben dat de centjes ook maar verdwijnen, ben ik in oktober gestart op een ouderwetse manier: het huishoudboekje (ooit van Radio 2 geweest).
    Voor mij helpt dit eigenlijk al goed om te weten waar ons geld naartoe gaat en zie ik zeker punten waar we kunnen besparen. Ik vraag me af of er dan voor ons in YNAB nog een meerwaarde zou zitten want als het beter is, dan is het wel het overwegen waard natuurlijk.

  5. Pingback: De 7 ge’s

Plaats een reactie