Ieder jaar zie ik mijn Evernote bestandje slinken.  Maar toch blijf ik lezen.  Elke dag, iedere dag.  Het is niet veel.  Het is wat het is.  Soms vijf minuutjes, soms een uur.  Voor kerst kreeg ik het verzamelde werk van Eva Mouton en daar ben ik nu al wat in aan het neuzen, zalig boek.

Welke boeken er het voorbije jaar door mijn handen gingen zie je hier:

De top 3 van het magere leesjaar 2018:

 1. Burn-out dagboek van Maaike Hartjes
 2. De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry – Rachel Joyce
 3. De wereld volgens Garp – John Irving

Met “mager” bedoel ik vooral de kwantiteit van de boeken.  De kwaliteit is niet verminderd.  Integendeel, nooit eerder stonden er zoveel keer 4 sterren achter een boek in mijn notities.  In “De Heilige Rita” was ik ontgoocheld en ook “Jomo!” heeft me niet veel nieuws bijgebracht.  Uiteraard laat mijn opleiding zijn sporen na, niet alleen in de besteding van mijn vrije tijd, ook in de keuze van mijn boeken dit jaar.  “Sociale psychologie” is dan wel een studieboek, het is interessant voor iedereen die een beetje in psychologie is geïnteresseerd.  Alle boeken (behalve het Burn-out dagboek) gaf ik terug aan de eigenaar of speelde ik door aan iemand anders.  Ik hou nog bitter weinig boeken voor mezelf en dat is echt een bevrijding!  

Welke boeken gaf jij 4 (of 5!?) sterren in 2018?

8 reacties

 1. Mijn leeslijst wordt steeds langer, maar dit jaar heb ik zeker enkele toppers gelezen. Het boek van Eva Mouton komt zeker in mijn Top-zoveel, en dat boek van Maaike Hartjes staat op mijn wishlist voor 2019.
  Binnenkort deel ik mijn favoriete boeken van 2018 op mijn blog 🙂

 2. Volgens mij ga ik nooit alle boeken kunnen lezen die ik wil lezen, want er komen er elk jaar meer bij dan ik weg kan werken. Geen probleem, vind ik, zo heb je altijd iets om naar uit te kijken 🙂
  Een van die boeken dit jaar was Noord, dat ik van jou kreeg! Ik las ook enkele jeugdboeken voor mijn opleiding en daar zaten echt pareltjes tussen. ‘De oorlog die mijn leven redde’ was heel mooi, ik heb het zelfs aan volwassenen aangeraden. Voor de rest blijven de boeken van Harlan Coben mijn ultieme favoriet, al is er nu wel serieuze concurrentie met MJ Arlidge. Maar liefst 4 boeken van zijn hand las ik dit jaar, haha.

 3. Behalve Noord las ik nog niets uit jouw lijstje van dit jaar, als staan er wel verschillende tussen die ik nog wil lezen.
  Vind het wel straf dat jouw studieboeken hier ook tussenkomen, want ook al lees ik er verschillende, ik lees die zelden van A tot Z, woeps 😉

 4. De wereld volgens Garp las ik een aantal jaren geleden en vond het toen ook een mooi boek om te lezen. Het labyrint der Geest vond ik ook wel heel mooi.
  Naar het boek van Murakami ben ik wel benieuwd…

 5. Ik lees zoveel meer dan pakweg 12 jaar geleden en toch blijft mijn leeslijst én mijn stapel ongelezen boeken maar groeien. Afgelopen jaar las ik 144 boeken en 19 daarvan kregen 5 sterren van me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s