Op de valreep nog in het juiste jaar….

Het keert elk jaar terug: het boekenoverzicht van het voorbije jaar. Vorig jaar was eerder pover qua boeken lezen maar dit jaar maakte ik een serieuze inhaalbeweging. Aan wat dat ligt? Aan één ding….beschamend genoeg om het te zeggen: minder Instagram. Of moet ik zeggen: minder doelloos Instagrammen. Ik spendeer er nog meer dan genoeg tijd op…

Ik las beduidend meer non-fictie en de beste beslissing van 2019 was zonder twijfel het aanschaffen van een Kobo-abonnement.

Naar mijn bescheiden mening zijn dit aanraders:

 • Boek dat het meest onder mijn vel kroop: “Lieve Edward” – Ann Napolitano
 • Het boek rond gewoonteverandering waar ik het meeste aan heb gehad: “Elementaire Gewoontes” – James Clear
 • Snelst gelezen boek: “Dag liefje, met Mila is alles goed en ik klungel lekker verder“. Stefaan Degand in twee trekken uitgelezen, loved every page of it!
 • Meest intrigerende boek: “Als ik het leven over mocht doen” van Bronnie Ware. Deze palliatief medewerkster schreef een overzicht van wat ze het meest hoorde bij het begeleiden van mensen op hun sterfbed. Je moet het niet lezen voor de aantrekkelijke schrijfstijl maar misschien wel voor de boodschappen die erin te vinden zijn.
 • Beste gift voor iemand anders of voor jezelf: “De jongen, de mol, de vos en het paard“. – Charlie Mackesy. Maar dat kon de aandachtige lezer waarschijnlijk wel achterhalen aangezien ik er al verschillende keren naar refereerde in andere blogposts.
 • Boek waar ik geen herinneringen meer aan heb: geen enkele want het leven is te kort om door te lezen in een slecht boek.

Ik zit nog met een gigantische berg boeken waar ik in 2021 tijd voor maak. Allen (door)gekregen. Merci attente leesvriendinnen en merci lief leesschoonzusje hiervoor.

Bij het herlezen van de vorige jaaroverzichten komt hetzelfde altijd terug: “Ik heb niet veel gelezen want ik val ’s avonds altijd in slaap na een kwartier”. Dat was in 2020 dus niet anders maar ik las gewoon meer overdag. Problem solved.

De boeken van 2019 vind je hier.

De boeken van 2018 vind je hier.

De boeken van 2017 vind je hier.

De boeken van 2016 vind je blijkbaar niet hier, maar wel een soort van overzicht…

Die van 2015 kun je hier vinden maar daar zijn ook enkele foto’s verdwenen….

In februari 2021 baart mijn broer ook weer een boekbaby. Dat komt uiteraard bovenaan de stapel.

kaftontwerp: Sven Verhaeghe

Ik kan hier niet op publiceren drukken zonder jullie allen te bedanken voor jullie talrijke aanwezigheid hier op mijn blog. Het was mijn uitlaatklep in het turbulente jaar 2020 en dat is te zien aan de 87 gepubliceerde berichten. De reacties zijn altijd een fijn cadeautje en ik zou zeggen “keep ‘em coming!”. Je bent in 2021 zeker niet van mij af! Fijne oudejaarsavond!

19 reacties

 1. Mag ik bekennen dat ik niet elke kaft in detail heb gelezen, maar er gewoon door ben gescrold? Wow- indrukwekkend, zo’n pak lectuur.
  Het was een feest hier in 2020 te mogen langskomen. Ik kijk al uit naar volgend jaar!

 2. Om maar eens in de boekensfeer te blijven: jawadde, jij bent een Bezige Bij! 😉
  Zelf kom ik veel te weinig toe aan lezen, al was 2020 in dat opzicht een stuk beter dan 2019. Dank u corona, en merci operatie.
  Merci voor al je schrijfsels dit jaar. Volgend jaar meer van dat. 2020 afsluiten doe ik met drie virtuele kussen in jouw richting. Moge het nieuwe jaar je alles brengen wat je hart begeert!

 3. Merci ik volg veel van je boekentips Lieselotte! Misschien eentje terug: Daar waar de rivierkreeften zingen. Veruit het beste dat ik afgelopen jaar heb gelezen maar misschien had jij dat het jaar voordien al gelezen.. en verder is de zeven zussen reeks mijn guilty pleasure.. Fijn oudejaar!

  1. hey Lies, inderdaad, de rivierkreeften heb ik “half” gelezen. Ik was er eigenlijk wel weg in hoor, maar om de één of andere reden heb ik niet verder gelezen! Die zussen zag ik ook al heeeeel vaak passeren, dus ja, die komen er vast ook wel bij in 2021! Prettig eindejaar!

 4. Ah fijn zoveel inspiratie. Ik ga daar nog eens in neuzen. Ook in de voorbije jaren. Dan weet je wie die gek is die iedere keer je blogstatistieken in de war gooit. Voor mij was je dé ontdekking van het het blogjaar 2020. Bedankt Liese.

 5. Mooi overzicht! Hier ligt er ook al een stapeltje voor 2021 klaar, waaronder enkelen van jouw lijstje. Stranddagboek staat ook op mijn leeslijst, maar voorlopig nog niet beschikbaar in onze bib.
  Veel leesplezier gewenst in 2021, en evenveel blogplezier!

 6. Amai goed gelezen! Ik vond dat boek van Stefaan Degand ook zo mooi. En ‘Normale mensen’ vond ik ook heel goed. Naar ‘Varkensribben’ ben ik benieuwd, zie ik vaak passeren tegenwoordig 🙂 Ik ga je boekenlijstjes van vorige jaren ook eens checken se!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s