Alles buiten!

 • Ze deden me wat aan in de lockdown: het recyclagepark sluiten! De plek waar we in het voorjaar wekelijks naartoe trokken, soms 5 keer per weekend. Het minimaliseren en declutteren is zo wel eventjes stilgevallen. Ook de intentie om geen onnodige dingen meer binnen te slepen is tijdens de lockdown een uitdaging. We waren een lange tijd aangewezen op online shoppen en laat dat nu net iets zijn dat ik trachtte te vermijden. Ik werk sowieso met een weekmenu dus ik ging wel bewust naar de supermarkt maar gelijk hoe was ik toch altijd geneigd om tijdens de voorbije weken iets extra mee te brengen “want ik wou niet voor verrassingen komen te staan thuis” Ik moest ten alle tijde vermijden dat ik nog eens extra naar Den Aldi moest tjoolen. Waar ik vroeger wel eens op mijn gemak tussen de rekken struinde ben ik nu altijd in een slechte bui als ik daar buiten kom. Ik erger me blauw aan alles en iedereen en ik probeer zo vlug mogelijk binnen en buiten te zijn. Het coronavirus heeft mijn winkelervaring verpest.
 • Digitaal heb ik wel gedecluttered. Gisteren heb ik 11173 e-mails gewist. Neen, dat is geen zever.

Behalve nu en dan eens het luik “reclame” leegmaken deed ik sinds 2004 niets met mijn inbox. Ongewenste e-mails in “primair” werden wel systematisch gewist, maar al de rest bleef gewoon staan. Meer dan eens kon ik door in de berichten te zoeken belangrijke informatie over iets terugvinden. Maar deze week kreeg ik een bericht dat mijn 15GB bij Google vol zat en ik dringend iets moest ondernemen om mijn opslagruimte te verhogen. Ik ging door de laatste 200 mails en plaatste wat echt niet weg mocht in een aparte map. De rest ging onherroepelijk weg. Inbox Zero, het biedt wel rust. En nu ben ik befreakt elke keer als een mail binnen komt om hem onmiddellijk te wissen of hem te parkeren waar hij hoort want ik wil dit blijven behouden:

Minimaliseren van overbodig materiaal

 • Linus groeide tijdens de voorbije 11 weken uit zijn puzzels. Hij smeet zich ineens op de puzzels die we hadden en we kwamen al vlug tot de conclusie dat we er nodig hadden met meer stukken. Even geluisterd bij een vriendin en daar konden we er enkele lenen. Momenteel zitten we aan 150 stukken-puzzels maar deze zijn moeilijker te vinden. Binnenkort kan ik wel eens langsgaan in de speel-o-theek. De kleinere puzzels gaf ik weg aan familie met kindjes die net iets jonger zijn. Iedereen content en weer wat plaats en ademruimte op de kamers van de jongens.
 • Aangezien ik hem al meer dan een jaar niet meer had gebruikt verkocht ik ook de broodmachine.

Nadenken over aankopen – vermijden van impulsshoppen

 • Nadat ik stopte met mijn opleiding wisselden de echtgenoot en ik onderling van laptop (gezien hij ook een opleiding volgt). Maar de oude laptop waar ik sinds toen op werkte begaf het. Kunnen we het bolwerken met één laptop, tjah…..Ilja krijgt preteaching en volgt ook typlessen, ik blog als een razende zottin en tokkel erop los. De echtgenoot zit in de examens en moet heel wat taken maken. Terwijl ik riep: “We gaan een nieuwe moeten kopen!” dacht hij minimalistischer en hoorde eens rond. Schoonpapa kwam to the rescue met een tweedehands exemplaar!
 • In het najaar (of was het al het voorjaar, wie weet het nog dezer dagen) was ik aanwezig op een lezing van Nina Mouton over Mild Ouderschap. Haar boek kwam uit in april en ik was razend benieuwd. Vroeger ging ik het meteen besteld hebben maar deze keer wachtte ik -met succes- af tot de bibliotheek het aanbood.

Sparen voor duurzame aankopen

 • We zitten op ons terras met een luxeprobleem We wonen tussen de velden en elk zuchtje wind voelt hier dubbel zo hard aan waardoor onze parasols regelmatig omwaaien. De zuid-gerichte tuin vangt ook de hele dag door de zon en in combinatie met onze grote ramen kan de temperatuur hier zowel binnen als buiten hoog oplopen (#firstworldproblems). We denken erover om een zonneluifel te installeren op ons terras al zijn er nog duurdere oplossingen die ook het windprobleem tegelijk kunnen oplossen. Ynab laat het niet toe dit jaar om wilde constructies te maken en tegelijk heb ik geen zin om een hele zomer parasols te rapen. Stof tot nadenken!

11 reacties

 1. Onze opruimwoede is gestopt met het dichtgaan van de containerparken in Brugge. Nu kan het weer, maar dan moet eerst een afspraak gemaakt worden. En laat ‘den dezen’ dit ambetant vinden en/of telkens vergeten.

 2. https://www.sailrite.com/How-to-Make-a-Slide-On-Wire-Hung-Canopy-Video wij gaan voor dit.. ook omwille van wind.. ik heb al een paar jaar een houten pergola waar ik tot nu toe schaduwdoeken aan hing (ikea/aldi) alleen is da zo een gedoe dat uithalen.. dus dit jaar wil ik iets dat ik kan open en toe doen.(dichtschuiven bij onweer) En verwijderen in winter.. nuja ik heb een heel pinterest bord vol ideeën . Er zijn ook panelen met bloemige gaten. Of houten latjes die je kan meedraaien met de zon. Zoals ne lattoflex(da was kei duur en voor ons geen optie omda ik hier en daar druiven en blauwe regen op pe rgola heb) succes!

 3. Ik kreeg deze week nog de parasol tegen mijn hoofd. Die werd door een plotse rukwind gewoon uit zijn houder getild en viel vervolgens uiteraard net naar het hoekje toe waar ik rustig zat te lezen. Mijn Gmail-inbox is steeds proper geordenend maar ik hield ook vrij veel bij. Een tijdje terug heb ik heel veel emails verwijderd omdat ik steeds de melding kreeg dat er niet meer zoveel vrij was van die 15GB. Achteraf bleek dat niet aan de emails te liggen maar aan de backup van Whatsapp die op de drive wordt opgeslagen. Ik ga eens moeten uitzoeken of je die back-up ook zo kan instellen dat hij enkel de berichten en niet de foto’s en filmpjes opslaagt.

 4. Wij zijn ook aan het kijken voor zonnewering, en eventueel zo’n afdak met lamellen, lijkt me ideaal maar idd Ynab kan dat efkes niet trekken! Vermoed dat we niet eens een afdak mogen plaatsen, enfin, eerst opties en offertes verzamelen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s