Aangezien we ons de voorbije maanden vooral rond de kerktoren hebben bewogen ontdekte ik binnen een straal van 10 km weer enkele pareltjes die ik gerust nog eens onder [westhoektip] kan plaatsen. Misschien blijven jullie deze zomer ook in eigen land? Breng anders eens een bezoekje aan Zonnebeke als je naar De Westhoek zou afzakken. De gemeente ligt hier op een vijftal kilometer vandaan maar bood me reeds enkele keren een waar vakantiegevoel!

Het kasteelpark

In het centrum van Zonnebeke, zowat vlak onder de kerktoren ligt het kasteelpark. Ik ben aangenaam verrast hoe lieflijk het ginder is, het is één van de meest verzorgde (gratis) parken die ik reeds bezocht. Het is duidelijk dat hier veel werk in wordt gestoken. In het kasteelpark vind je de herdenkingstuinen die aansluiten bij het Memorial Museum Passchendaele 1917 volgens mijn echtgenoot een prachtig oorlogsmuseum, minstens evenveel de moeite waard als het IFFM. Zelf ben ik er nog niet geweest! De peace gardens zijn stuk voor stuk innemende herdenkingstuinen. Via het kasteeldomein kun je verder stappen richting het Polygoonbos.

Over de herinneringstuinen schreef ik in 2019 ook al iets.

Wandelen in de buurt

Zonnebeke biedt heel wat wandelingen aan op hun website. Dinsdag ging ik net iets verderop in de buurgemeente Geluwe wandelen. Het Boerenkrijgwandelpad biedt 7,8 km zicht op de verschillende kerken in de buurt, kijken zover je maar kan dus. Je start in het gehucht Terhand. Ik had er nog nooit van gehoord, het was zo klein dat ik er met moeite mijn auto kwijt kon. (Blijkbaar bevond ik me al in de Leiestreek en niet meer in De Westhoek….oei en nu? 😉 )

De wandeling is een mix van offroad en on road met de nadruk op het laatste. Ik hou meer van off road wandelingen maar voor rolwagengebruikers is deze wandeling wel haalbaar, mits wat hulp hier en daar. Wat me vooral opviel waren de vele verbouwde boerderijtjes. Een mix van oude en nieuwe elementen in een woning, dat vind ik nog altijd aantrekkelijker dan een nieuwbouwwoning al was het soms wel vreemd om op de daken van krakkemikkige schuren ineens zonnepanelen te spotten.

Zonnebeke ligt op een 8-tal kilometer van Ieper en herbergt ook in hun deelgemeente Passendale het Tyne Cot Cemetery. Dit mag je zeker niet overslaan! Weet je wat, boek ineens maar een heel weekend. Misschien in de vakantiewoning van Els? Ik kan eindeloos doorgaan met blogposts vol [westhoektips] ik heb het nog geeneens gehad over de andere kant van de streek. Misschien na ons verlof deze zomer? Oed je mo vaste!

Wie bezoekt deze zomer onze uitgestrekte Westhoek? Join us, we have cookies.

Meer info: Toerisme Westhoek

9 reacties

  1. Mo gow seg Lieze. Terhand ! En dan nog de magerheidsstraat. Daar ben ik nog geweest (in een ver verleden toen de dino’s nog leefden). Ondertussen zijn de dino’s uit elkaar en wonen ze ergens anders 😉

  2. Ik kom ZEKER af! Deze zomer! Door jouw tips en foto’s, jawel.
    En mocht jij onze kant uitkomen: we’ve got cookies too (Dupon Biscuits) and lots of booze! (Brouwerij Strubbe)! 😉

  3. Ik ben net thuis van Ieper. Zelfs het stadsmagazine gelezen waarin een bekende commentaar gaf op de kikkerpoel in de achtertuin van Kelly 🙂
    De vredestuin, daar ben ik ook al geweest, het museum zelf heb ik nog niet gezien.
    De cookies: LOL!

  4. Wij hebben een paar jaar geleden Zonnebeke bezocht, inclusief het kasteelpark, museum en herdenkingstuinen. We hebben toen ook de dugout bezocht: heel interessant! Ik hou wel van jullie streek en koester warme herinneringen aan de rondleiding de echtgenoot en jijzelf ons eens gegeven hebben! Deze zomer maken we zeker een paar daguitstapjes in de buurt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s