Ik ben zo geen raadgeefster. Is dat feitelijk een woord? Raadgeefster? Toch beland ik regelmatig in gesprekken waarbij mensen hun hart op de tafel gooien. Soms gebeurt dat zelfs al na vijf minuten. Zo ging ik laatst een korte wandeling maken om mijn hoofd te clearen en daarop kwam ik drie keer iemand tegen die ik ken. Er ontstonden drie korte maar heel krachtige gesprekjes. Mijn hoofd was niet leeg toen ik thuiskwam maar tegelijk was ik wel content van de kwaliteit van de praatjes.

Ook al noem ik mezelf in de bovenste paragraaf geen raadgeefster, toch zal ik altijd aan iemand de raad geven om het neer te schrijven als iets moeilijk aanvoelt. Uiteraard omdat ik zelf….ja, alléé, dat behoeft hier in feite geen uitleg hé. Het neerschrijven is voor mij altijd een hulpmiddel om situaties te structureren. Voor wie anders nooit ellenlange teksten schrijft kan het een hulpmiddel zijn om in bulletpoints wat zaken te gaan neerschrijven. Gewoon wat in je opkomt en waar je het moeilijk mee hebt. Even stilstaan bij mezelf helpt me om dingen los te laten. Voor ik acties onderneem als iets me niet gaat ga ik altijd eerst met de hand dingen gaan opschrijven. Ik heb er een speciaal dagboekje voor waarin ik full blown kan ranten. Hoe ik daar in schrijf, het is bijna onleesbaar, het is letterlijk wegschrijven van gedachten. Daar zijn geen volzinnen of nuances in te vinden en ik zou ook niet graag hebben dat iemand het leest. Niet dat daar grote geheimen in te vinden zijn, maar gewoon….nogmaals, daar is geen uitleg bij nodig zeker?

Dat ik dus geen raadgeefster ben. Ik luister gewoon heel graag naar de verhalen van anderen. En als iemand me toch om raad vraagt zeg ik meestal “Als je hoofd chaos is, schrijf eens neer wat erin ronddwaalt”. (Meer lezen? In 2020 schreef ik er ook al een gelijkaardige blogpost over).

Hoe pak jij een overvol hoofd aan?

18 reacties

  1. Moet ik jou uitleg geven hoe ik mijn hoofd leegmaak? Idem als bij jou, L.!
    Met mensen praten leer je door het te doen. ‘Praten’ hoeft niet steeds ratelen te zijn, ‘luisteren’ doet vaak ook al heel veel. Tijdens het luisteren de juiste woorden zoeken om een antwoord te geven op de problemen van een ander. Zeven keer de tong omdraaien (zoals mijn meme zei) en dan de juiste zinnen influisteren. Hoe zalig kan dàt zijn?

  2. Vorige week nog techniek van braindump toegepast toen ik om 2u ’s nachts nog steeds wakker lag met een te vol hoofd en ik daar langzamerhand een paniekske voelde door opkomen. Even uit bed, lijstje gemaakt op de gsm (omdat ik dan geen licht moest aansteken) en na een half uur was ik al een stuk rustiger en voeld ik dat inslapen nu wel ging lukken. Dagen nadien wist ik nog veel ‘uit het hoofd’ maar er waren toch ook aantal zaken die ik anders vergeten zou zijn en waarvan ik blij was dat ze op het lijstje stonden en nu ook afgevinkt konden worden 😉

  3. Met bloggen kan ik ook helderheid krijgen over een kwestie maar het beste werkt voor mij beweging buiten. Vroeger was dat hardlopen en nu fietsen. De gedachten komen en gaan en vaak komt er dan ineens daaronder de oplossing of de essentie in de kwestie naar buiten.

    Gewoon dingen opschrijven heb ik heel veel gedaan maar dat is minder geworden. Ik bleef dan toch teveel cerebraal bezig.

    In de nacht met een vol hoofd pak ik een boek -niet te moeilijk of interessant- en lees een stukje om de hersenen af te leiden tot de ogen moe worden. Soms herhaalt zich dat enkele keren per nacht.

  4. Oh ja, schrijven helpt en is soms het enige wat voor mij de storm in mijn hoofd wat doet kalmeren. Ik doe het nu via een soort journal app (enkel voor mij toegankelijk) en laat me af en toe eens goed gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s