Lezen zal ik nooit afleren.  Maar het tempo van het lezen, dat fluctueert nogal.  De laatste maanden is dat: traag.  Als in: slakken-gniffelen-achter-mijn rug-traag.  De vermoeidheid slaat ’s avonds nogal vlug toe en dat bepaalt wel de kwantiteit van het lezen.  Als ik dagelijks 20 minuutjes lees, dan mogen we van een normale dag spreken.  Deze nacht was er echter iets vreemd aan de gang.  Tijdens de film van de avond – Reservoir Dogs- was ik in de zetel in slaap gesukkeld.  Nochtans een toppertje, maar hey, eens de oogleden beginnen te zakken is er no turning back, ik zag nog hoe ze van iemand een oor afsneden en toen ging het licht uit.  Om 23u schoot ik wakker door “Yippee ki-yay, motherfucker”, blijkbaar was ik in een andere film beland waarbij vliegtuigen in de fik werden gestoken en was ik net op tijd voor het toppunt.  En toen kwam het.  Op het moment dat we besluiten om te gaan slapen: klaarwakker.  Rampzalig.  Iedereen rond je ligt te ronken en dan lig je daar te turen en te denken en te draaien.  Ik begon meteen in “Woesten”.  Vier uur, twee vruchteloze pogingen om het boek weg te leggen en de slaap te vatten later bleek ik 140 pagina’s gelezen te hebben.  Als ik nog één slapeloze nacht heb dan kan ik “Woesten” nog op mijn boekenlijstje van 2015 zetten.  Het lijstje is niet bijster lang, maar mogelijk vergeet ik er wel…

9200000007452347 9200000030321850 9200000040900189 9200000046204810 1001004010467772 9200000040281186 9200000036034901 9200000040511010 9200000011436759

9200000021800200 90295616109200000031289204

Enkel Cécile was een downer.  Maar toch heb ik het uitgelezen.  Niet voor de mooie schrijfstijl maar voor het verhaal dat me toch meetrok.  Het is ook voor het eerst dat er informatieve boeken tussen staan.  Tjah, het is dan ook voor het eerst dat ik een jaarlijstje opmaak.  Voor 2016 ben ik wel nog op zoek naar boekentips, liefst in dezelfde trend als de boeken die ik heb gelezen.  Ik ga al zeker voor “De Engelenmaker” van Stefan Brijs en de nieuwe van Saskia De Coster.  Ook “Wanneer wordt het eindelijk weer zoals het nooit is geweest?” van Joachim Meyerhoff staat op mijn to-read-lijstje.

Op naar wat hopelijk een mooi leesjaar 2016 wordt!

 

22 reacties

 1. Zo veel hartjes voor lezen! ‘Vele hemels…’ vond ik een geweldig boek, dat is er eentje dat me zal bijblijven. Cécile las ik ook, maar vond ik ook minder. Binnenkort blog ik nog een lijstje met mijn favorieten van 2015. Maar eerst kiezen :-). Las je al iets van Nicholls?
  Ik ben benieuwd naar dat boekje van Marie Kondo!

  1. ja, ik ben begonnen in One Day maar om de één of andere reden pakte het mij niet mee, ik heb het aan de kant gelegd. Maar ik probeer het wel nog eens. Misschien in 2016

 2. Mooi lijstje! Ik heb dat met die nieuwe van nicholls. Al drie keer in begonnen en evenveel keren terug in de kast gezet. Post voor mevrouw bromley staat al veel te lang op mijn leeslijst. Het komt er maar niet van. Veel Vlamingen op je lijst. Is dat bewust?

  1. er staat zelfs nog één tekort op de lijst besef ik nu: Kom hier dat ik u kus las ik als eerste boek van 2015 denk ik. Daarna heb ik vele hemels gelezen. Beide enorm van genoten!

 3. Dat is eigenlijk wel fijn, zo’n visueel lijstje maken van je gelezen boeken. Ik heb dit jaar niet echt een bevredigend lijstje want ik ben te veel op blogs gaan lezen ipv in de boeken te duiken.

 4. Hi Lieselotte, als je kan van Els Beerten eens iets lezen. Allemaal willen we de hemel prachtig boek, ik moet nog beginnen aan een mens is genoeg die onder de boom lag. Het is een oud leerkracht engels van mij maar ze schrijft prachtig..

   1. Beide boeken gelezen, beide toppers. Al vond ik ‘Allemaal willen we de hemel’ nog net iets beter. Ook een oud-leerkracht van mij Lies. Jij ging dus ook naar het Sint-Jozefscollege ergens te midden van de marginale driehoek ;-).

 5. Ik ga volledig akkoord met wat Lies zegt: Els Beerten is de max! Ik houd van haar schrijfstijl en de gevoelige snaar die ze weet te raken. Onlangs heb ik ‘Een mens is genoeg’ gelezen en daar was ik een paar dagen ondersteboven van. Ik zou het boek ‘Vergeef ons’ wel eens willen lezen. De korte inhoud klinkt interessant.
  Twee boeken waarvan ik genoten heb: ‘Als je het licht niet kan zien’ en ‘De poppendokter’. Veel leesplezier in 2016 🙂

  1. het is een redelijk “absurd” boek, maar “Dit boek redt je leven” van dezelfde A.M. Homes vond ik minstens even goed en misschien nog beter. Ik zet je tips in mijn evernote!

 6. Ik las het hierboven al ergens, en inderdaad: De Poppendokter is een aanrader. En ideaal als je niet veel tijd hebt om te lezen want niet te dik! (Als je wil mag je hem wel eens lenen!)

 7. Ah, ik ging je nog Kom hier dat ik u kus aanraden, maar lees nu in de commentaren dat je die al gelezen hebt.
  Dimitri Verhulst vind ik eigenlijk ook wel een aanrader, geen idee of je daar al iets van gelezen hebt? En – ik blijf even bij Nederlandstalig – de boekjes van Wouter Deprez: kort, maar heel plezant (zowel Kies als de drie over vader-zijn. Ik ben geeneens moeder en vond het al heel leuk om te lezen, maar de twee moeders aan wie ik het al aanraadde lazen het ook graag).

 8. Ah lijstjestijd, dringend eens tijd maken voor die van mij. Ik ken dat van dat in slaap vallen in de zetel en dan wakker worden naar je bed gaan en de eerste uren geen oog toe doen. Dan heb je daar dus niets aan, aan dat dutje in de zetel. Doordat ik de laatste weken weer steeds meer in de zetel in slaap val, voel ik dat het tijd is voor vakantie. Dat zorgt er ook voor dat ik maar met mondjesmaat vorder in ‘A Little Life’ maar wel vorder dus. ‘Kom hier dat ik u kus’ kocht ik op de boekenbeurs erg benieuwd naar. ‘Life on sneakers’ van Rue Nø en ‘Als je het licht niet kan zien’ zijn voor mij persoonlijk de beste boeken die ik in 2016 las. Mss komt ‘ A Little Life’ daar nog bij, maar het is nog te vroeg om te oordelen.

 9. Pingback: De boeken van 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s