Er was een moment nadat ik op mijn kop gekletst was dat ik niet durfde te gaan lopen.  Er was ergens iets mis aan mijn rug maar tot ik daar meer over wist nam ik geen risico’s.  In die periode stond er een date met vrienden die we al een hele tijd niet meer hadden gezien gepland.  Bij het blije terugzien merkten we meteen op dat zij allebei ferm vermagerd waren.  “Door de weightwatchers-app” klonk het lovend.   Mijn lief pruttelde ook al een hele tijd dat hij eigenlijk wel wou vermageren maar dat hij er de courage niet voor vond.  Zelf was ik toen ook nog niet terug aan het sporten en de vrees om weer over de 80kg (kid you not, we spreken zomer 2014) te wegen was niet ongegrond.  Ik ben een enorme smoefelbeer.  Je kunt me geen groter plezier doen dan met chips en taartjes.  Of een zakje M&M’s (van die gele).  Een aperitief, daar horen ook hapjes bij.  Toch?  Gow!  Eén ding wil ik duidelijk stellen: ik heb mezelf nooit te dik gevonden.  Ok, ik ben geen slanke deerne die feilloos in elke broek past, het is een serieuze struggle om iets te vinden dat mij flatteert en dan nog kies ik heel vlug voor zwart.  Mijn grootte (1m78) werkt ook niet in mijn voordeel, ik heb lange benen maar ook brede schouders, daardoor zie ik er al vlug zwaarder uit met zo’n breed bovenlichaam.  Dus, de weightwatchers-app.  Daar werden we vriendjes mee, mijn lief en ik.  Samen gingen we ervoor.  Ik schrok mij een accident van wat ik allemaal binnenstak op een dag.  De punten die ik moest ingeven tikten volle bak aan.  Na een maand gaf ik de app al op, maar ik was wel enigszins overtuigd van bepaalde dieet-formules.  Die combineerde ik automatisch doordat ik inzag hoe vettig wij aten/eten.  Gehakt, room, grote porties puree, njammie!  Ik lach wel eens met Pascal Naessens op mijn instagram   Toch volg ik wel enkele principes.  Ze is geen fan van aardappelen en brood.  Ik wel.  Ik vind een witte boterham met een laag choco to die for.  Dus ik eet nog altijd brood en aardappelen.  Gewoon minder.  ’s Morgens vervang ik de broodmaaltijd door Griekse yoghurt met vers fruit.  Ja, die Oikos en dinges, dat is vettig, maar ik vul er mijn maag mee tot ’s middags.  Weightwatchers laten je punten omhoog gaan hoe meer iets weegt, ik eet hetzelfde als daarvoor.  Gewoon een kleinere portie.  In een ander opzicht gebruik ik simpelweg mijn gezond verstand.  Gefrituurde gerechten vermijd ik, maar als ik op een feestje een vettige garnaalbal voor mijn neus krijg dan steek ik die zonder schroom binnen.  Mmmm vettige garnaalbal.  Ik maak meer overwegingen: heb ik echt zin in frietjes of is het maar “gewoon voor het gemak”?  Bij echt vettige frietengoesting dan gaan we naar de frituur.  Bij “bwahja” maak ik vlug iets klaar.  En ik loop.  Geen afstanden meer van 10 tot 12 km zoals vroeger omdat deze teveel tijd roven.  Door mijn trage looptempo was ik al vlug twee uur bezig (lopen + douchen + haar drogen + bekomen) en daardoor was de frequentie minder.  Nu ga ik minstens 2, heel vaak 3 keer per week gaan lopen, een kortere afstand (5,5km).  Ik ben vlugger over en weer en ik blijf het graag doen.  Door het gebruik van mijn Fitbit ben ik ook wandelen op een andere manier gaan bekijken.  Blijkbaar verbrand ik met wandelen gigantisch veel calorieën, niet gezeverd: meer dan bij lopen.  Ons ma zegt dat ik moet stoppen met vermageren.  Ik ben veel te mager volgens haar.  Zelf ben ik nu op een mooi gewicht van 70kg gekomen.  De eerste keer dat mijn weegschaal dit aangaf was ik echt geschrokken.  Door minieme veranderingen kon ik toch vermijden dat mijn BMI de hoogte in ging.

IMG_20170609_122323

Ik weet dat ik niet mag overdrijven.  Mij zul je geen honger doen lijden hoor, ik eet meerdere keren per week chips of ijsjes in warme dagen.  Als er taart is smul ik gretig mee.

IMG_20170523_132152_899

Maar er zijn ook hele brave momenten waarop ik koude schotels prepareer en mijn aardappelenhoeveelheid aanpas.  Dagen waarop ik minder wild met pasta in het water strooi en een witte boterham als een delicatesse wordt beschouwd.  Gezond verstand in een gezond lichaam heet dat zeker?

 

IMG_20170609_125456

Filters op mijn foto’s en zwarte kleren.  Dat zal er altijd een beetje in blijven zitten.  Ik ben nooit ontevreden geweest over mijn lichaam, zelfs al is het bezaaid met striemen, putjes en overschotjes hier en daar.  Ik hou van mezelf.  Onzekerheden zullen er altijd zijn, met of zonder 8 kg extra vlees.

(ohja, het lief is trouwens succesvol vermagerd, daar is het verhaal eigenlijk mee begonnen, tot ik het weer op mezelf betrok 😉 )

 

23 reacties

 1. Diep vanbinnen weten we allemaal wanneer we teveel (slechte dingen) eten. Inderdaad met gezond verstand naar eten kijken is de sleutel om ons lichaam binnen bepaalde proporties te houden.
  En luisteren naar je moeder, je bent dik (dit woord past hier niet) in orde zoals je nu bent.

 2. Gezond zijn, prima!!
  Als het maar niet je hele leven bepaalt, we hebben er maar eentje…ik denk dat je goed bezig bent! Respect!

 3. Inderdaad, dit is dé manier en volgens mij ook de enige waarmee je het kan volhouden (al zou ik zelfs de term ‘volhouden’ niet mogen gebruiken).
  Ondertussen ben ik op die manier al zo’n 8kg kwijt, maar er moet wel nog wat meer af hier. Achja, we zien wel, en ik zal dat ‘chiptje’ vanavond er niet voor laten, hoor.

 4. Looking good, Liese!
  Ik heb het karakter niet om te diëten. Stoppen met roken – ondertussen al +4 maand, jahaa – vond ik minder moeilijk dan dat. Nochtans komt daar ook karakter bij kijken, peins ik.
  O ja: Naessens – en ook Bekkari – vind ik je reinste gratenkutten.

 5. Wow, gie snelle!! 🙂
  Ik probeer en ik blijf proberen – zei ze na een tweede bord pasta carbonara – terwijl ze wel al 5km gelopen heeft vanavond, ter compensatie! 😉

 6. Super! Volhouden!
  Krijg ik nu wel geen goeste in een vettige garnaalbal!!
  Maar is idd een goeie manier.
  Hier de 10kg babyvet kwijt (over 14mnd) door gezondere dingen te kiezen en de porties groenten te verhogen ipv de scheppen saus. Al blijf ik trouw aan de wekelijkse portie frieten en de schranspartijen op feestjes laat ik ook niet schieten (lees: ik eet graag!)

 7. Respect Liese.
  ik zou er ook heel erg dringend moeten aan beginnen, maar hallo zomer, bbq, terrasjes, fris pintje, gin tonics à volenté, ….
  Maar die tip van de kleinere porties, die zou het hem wel eens kunnen doen!

 8. Exact hoe ik met eten omga: geen diëten voor mij. Ik kan niet weerstaan aan chocolade en een pasta met veel saus zo nu en dan. Maar over het algemeen eet ik ook veel gezonder dan voor de kindjes (dus pakweg 3 jaar geleden) en ik weeg ook 8 kg minder dan toen 🙂 Gelukkig had ik geen tabak- of frisdrankverslaving om te overwinnen. Maakt het al heel wat gemakkelijker, denk ik.
  Lopen is voor mij geen optie vanwege mijn gewrichten, maar fietsen en zwemmen tellen ook (alleen iets meer “gedoe” dan lopen). En yoga (maar niet van dat lenigheidsgedoe, wel spierverstevigend).

 9. Pingback: Podcast and walk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s