• Mezelf.  Gezien ik alle foto’s heb genomen.  Hier en daar een verfrommelde selfie, haren voor de ogen of een blik volledig toegenepen.  Nee, dat is het niet.
 • Mijn koffiegepruts om 5u ’s morgens.  Elke ochtend schoot ik om 5u klaarwakker.  Damn you uurverschil.  Tegelijk kreeg ik dan toch minstens nog een uurtje voor mezelf, ik spendeerde het met het mij eigen maken van het systeem van een cafetière.  Ik besloot er geen youtube-filmpjes voor op te zoeken maar zelf na te denken over wat de beste manier zou zijn om dit systeem te hanteren.  Het deed me nog maar eens stilstaan bij het feit dat ik -als koffieliefhebber- totaal niet gedocumenteerd ben over die dingen.  Uiteindelijk kreeg ik er koffie uit.  Soms al eens sterke, soms al eens prut.  Ik moet dringend een koffie-workshop zien te volgen.
 • Hoe creepy een National Park ook kan zijn, zeker als je er ’s morgens vroeg alleen doorloopt met enkel uw gsm als wapen.  Alsof ik er overstekende herten mee zou kunnen wegsmsen tijdens het lopen.
 • Wij twee, die naar elkaar maneuvers doen om te tonen dat de twee karwaten op de achterbank in slaap zijn gevallen.  Voor de eerste keer in heel de vakantie!
 • Wij twee, stiekem in de keuken aan het genieten van een simpele geroosterde boterham met een laagje boter en een sneetje kaas terwijl de kroost naar “Oggy & De Kakkerlakken” kijkt.  Netflix ftw!
 • De grootte van mijn wallen, misschien maar best dat ik niet veel op de foto’s sta, het slaaptekort door het uurverschil stapelde zich op, surtout op mijn gezicht.
 • Mijn ruziënde kinderen.  Elk moment waar er speelgoed aan te pas kwam ontstond er ruzie.  Mijne!  Nee, mijne!  *Zuchterdezuchtzucht*.
 • Wij twee als eenheid.  We hebben elkaar weinig echt gesproken de vorige week.  De stuiterbal genaamd Linus en taterval Ilja waren maar wat blij dat ze ons voor zich hadden.  Dit lieten ze voldoende blijken door elk mogelijk gesprek te onderbreken al dan niet door met een dinosaurus op iemands’ hoofd te kloppen.  Is dat op een ander ook zo?  Please zeg me van ja.
 • Groenten.  Tot mijn scha en schande moet ik toegeven dat onze eetgewoontes op reis altijd net iets minder gezond zijn dan tijdens het jaar.  En op het gebied van groenten loopt het anders ook al niet echt over.  Ze aten wel veel druifjes.  En een appeltje.  Gelukkig maakte onze moeder een geweldige koude schotel voor de avond dat we terugkeerden.  Ik deed een poging om een groentje op de foto te zetten nl.  een wortel die ze vers uit de tuin van de eigenaars van het huisje haalden.

IMG_20170714_182959

Ik zeg het u: een stuiterbal.

 • Hoe ik mezelf regelmatig voor het hoofd sloeg toen ik besefte dat ik maar voor één kind iets voorzag en niet nadacht over het effect op het andere kind.  Vanaf 2 jaar beginnen ze daar precies toch gevoeliger voor te worden en het “mijne, mijne!” wordt er niet door gereduceerd.  Niet dat ik standaard alles in tweevoud aankoop, maar als ik een strip krijg bij mijn Libelle moet ik misschien eerst eens nadenken voordat ik hem achteloos in Ilja’s handen stop en zeg “kijk, ik kreeg een Jommeke bij mijn boekskes”.  Hoewel Linus wel al begrijpt dat er moet gedeeld worden is het voor hem nog altijd moeilijk om daar direct mee om te gaan.
 • De keren dat ik gedacht heb: ik moet hier nog eens terugkomen om dit beter te bekijken, om hier rustig te wandelen of om hier nog verder door te rijden.  Maar de kliffen in Tintagel of het kasteel van Okehampton bezoeken met een peuter is nu niet bepaald een veilige activiteit, dus probeerden we de rugzak. IMG_9683Alleen was dit niet altijd naar zijn gedacht. Bovenop zo’n kasteelruïne is het nu niet bepaald de meest geschikte plek om met peuterpuberteit om te gaan.  Inderdaad, je kunt zeggen:”Ga daar niet met zo’n kind”.  Maar Ilja vond het geweldig, net als wij en moeilijk gaat ook wel eens.  Ik nam geen foto van de vele keren waarop ik voor me uit tuurde, wachtend terwijl de weerbarstige jongen voor mij op de grond klaar was met wenen, want redeneren heeft op zo’n moment weinig zin, even laten uitrazen en weer doorgaan wel.  Dat is thuis trouwens niet anders dan op reis.  Het liefst valt hij wanhopig op zijn knietjes met zijn gezicht in zijn handjes tegen de grond.  Op een gegeven moment kwam een mevrouw me zeggen:”Is it that age, is it?”  “It is.  It really is” zei ik haar dankbaar terug.  Of is dat enkel bij ons zo dat ik dagelijks zo’n drie keer peuter-tranenkwijl van de grond moet drogen?
 • Mijn smeltend hart als Linus volle bak meezingt met “Zo gaat het goed, zo gaat het beter, alweer een kilometer!” want meestappen met grote broer, dat werkte meestal goed.  “….en mijn voeten zijn versleten, en mijn moeder mag het niet weten”.  

Misschien lees je tussen de regels door dat ik met niet geamuseerd heb.  Misschien vind je dat ik een grote moederzaag span.  Maar de reis was vermoeiend voor ons beide en geen opsteker voor onze relatie.  Toch vond ik het een fantastische week waarbij we echt een gezin waren, waar ik het gevoel had dat ik me meer dan ooit verbonden voelde met mijn kinderen, in al hun glorie.  Ik genoot.  Want deze periode – met zijn kleutergrillen en peutertranen- gaat voorbij.  En voor ik het weet denk ik er met weemoed aan terug.

18 reacties

 1. Dat laatste kan ik alleen maar beamen, het gaat veel te snel en ik zou zo graag wat periodes willen overdoen.
  Je opsomming is (for what it’s worth) trouwens alleen maar herkenbaar hoor, niks abnormaal! 😀

 2. Ik slaap élke vakantie slecht, zelfs zonder uurverschil. En ook al is voor de ouders vakantie vieren vooral een vermoeiende affaire, ik blijf het toch ook de moeite vinden. Engeland staat ook nog op ons verlanglijstje…

 3. Ook wij zijn gezegend met twee zonen, en gingen ermee op reis van als ze geboren waren. Al die toestanden hebben we meegemaakt, net als het gevoel dat het soms kan wegen op onze relatie. Troost je: je hebt nog niet alles meegemaakt. De apenjaren komen er nog aan, waar zal blijken dat jij en je partner niet altijd hetzelfde idee hebben over hoe een bepaalde situatie aan te pakken, en hoe slim de koters zijn om dat tegen jullie afzonderlijk uit te spelen. The best is yet to come!
  Maar hoe dan ook, als we nu terugkijken naar die reizen van vroeger, we blijven ons vooral de leuke dingen herinneren en zien vandaag niet meer die twee snotneuzen voor ons staan, maar twee mannen met eigen karakters waar we vandaag zeer trots op zijn.
  En wat te doen volgend jaar? Hewel, boek gerust een nieuwe reis met jullie vier. Er komt een tijd waar ze niet meer mee zullen willen en dan zul je alleen maar verlangen naar die uitstappen waar wat ergernis nooit veraf is.

 4. Allemaal herkenbaar hoor, wees gerust. Het gaat inderdaad snel voorbij, maar ik snap als je er midden in zit, het wel lastig is. Tegen volgende zomer is die peuterpuberteit voorbij!

 5. Chapeau dat je ook dat op het web wil zwieren! Er zijn er veel andere die enkel maar de mooie kanten tonen… Kan het geloven dat je bekaf bent… Wij gaan er binnenkort met z’n tweetjes op uit: B&B geboekt voor 2 nachten in Damme. Ik zie m’n twee gangsters doodgraag, maar ’t zal fijn zijn om es gewoon ‘Kirby’ te zijn en geen mama of juf…

 6. Dankjewel, Liese, voor het eerlijke verslag! Als ik andere mensen hoor over hun vakantie met kindjes denk ik steeds:”Zijn die niet moe? Hoe doen die dat?” Na ons weekje Normandië (geen uurverschil) waren manlief en ik stikkapot. Het feit dat ik op 30 juni nog tot 18u oudercontact had en we op 1 juli om 9u gingen vertrekken heeft er geen deugd aan gedaan… Lesson learned 😉

 7. Lieve schat, je vertelt gewoon de keiharde waarheid, zoals het leven is met kleine kids. Er zijn vakanties geweest dat ik gillend het eerste beste vliegtuig was opgestapt en mijn lief naar de maan kon schieten!

 8. Ik ben zo blij om dit te lezen.

  Wij zijn net terug thuis van een ‘vakantie’ naar een bungalowpark met een kleuter en een peuter. Een dag vroeger terug dan gepland. Ik heb nu enkele dagen vakantie nodig om te bekomen.

  Kindjes naar grootouders gestuurd. En genieten van de stilte en slapen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s