Ohja soms start ik eens een reeksje en dan werk ik dat niet af.  Tjah. Gebeurt wel eens.  Of ik pik het terug op na een half jaar.  In november schreef ik de laatste keer over de “7 Myths of happiness” .  Je hoort erover in deze podcast van Gretchen Rubin:

 

Voor wie geen zin heeft om te luisteren: in aflevering 130 worden 7 mythes rond geluk besproken.  Mythe 1 behandelde: “People find happy people annoying and stupid”, mythe 2: “Nothing changes a persons’ happiness level much en mythe 3: “A treat will cheer you up”.  Nadat ik de voorbije week nog eens diezelfde aflevering beluisterde begon ik er weer over na te denken.

Myth #4: “Money can’t buy happiness”

Tricky!  Gezien geluk een gevoel is kan je het uiteraard niet kopen.  Maar zoals ze het in de podcast en de shownotes ook beschrijft en bespreekt: geld kan er wel toe bijdragen.  Het is pas als je geld tekort komt dat je beseft hoeveel gemakkelijker het is als je er wel hebt.  De evidentie waarmee die som geld op het einde (of in mijn geval drie dagen na het begin) van de maand op je rekening verschijnt is eigenlijk goud waard.  Bij mij is dat ook het moment waarop ik gretig potjes begin te vullen in mijn YNAB-programma (best day of the month).  Als ik naar mezelf kijk zie ik eerder een gierige pin, maar ik sta er veel te weinig bij stil dat het voor mensen soms het moment is om weer eens deftig eten te kopen, om misschien eindelijk die kapotte schoen te vervangen van hun kind.  Of dat die evidentie er gewoonweg niet is, geen inkomen.

Er is veel meer armoede dan je denkt en het zit soms vlak onder je neus.  Dus ik vermoed dat geld bij veel mensen wel kan bijdragen tot hun algemeen (lees: praktisch) geluk.  Ik ben uiteraard zelf ook content als ik merk dat ik kan sparen of iets kan kopen waar ik al een tijdje op “begoest” ben.  De laatste jaren begin ik strikter en strikter toe te zien op ons budget.  Ik leerde meer “zaaien naar den zak”.  Waar ik vroeger wel al eens iets kocht omdat ik dacht het nodig te hebben blijk ik nu veel minder die redenering te maken.  Veelal heb ik eigenlijk niets nodig.  Ik betaal wel graag voor een belevenis: een feest, een activiteit met de kinderen of een reis.  Of voor een extra bakje verse aardbeien bij de fruitboer misschien.  Ik betaal graag de dienstencheques voor hulp in huis.  Online shoppen vermijd ik en als ik dan toch eens een winkelkarretje vul klik ik de site dicht en ga ik iets anders doen.  Negen van de tien keer vergeet ik dat ik het had openstaan.  Tegelijk ga ik wel online kijken om promoties te spotten voor als ik eens ècht iets nodig heb (zoals pampers die gelukkig enkel ’s nog nachts in gebruik zijn).

Ik probeer mijn kinderen bij te brengen dat niets vanzelf gaat maar dat is zo’n moeilijke opdracht.  Ik wed dat veel mensen die in armoede leven keihard zouden draaien met hun ogen als ze lezen dat mijn kinderen vijf euro mogen spenderen op een rommelmarkt.  Voor tien euro kun je namelijk veel eten kopen.  Toch durf ik wel eens sakkeren dat ik het leven wel duur vind en ik besef dat de duurste jaren ons nog staan te wachten.  Maar ik ben gelukkig dat ik niets tekort kom.  Het gaat niet over materiaal of over mooie kleren, maar over het feit dat ik op het einde van de maand geen stress ervaar.  Omdat ik niet ergens moet scharten om nog een laatste euro te vinden voor een klein brood of moet piekeren over hoe ik de schoolrekening ga betalen.

Ben jij een big spender of draai jij elke euro om?  Gebruik jij budgetprogramma’s?

 

PS: De Bloghop-wedstrijd loopt deze week af!  Wie twee boeken wil winnen via deze blog kan nog zijn gokje wagen!  (kost geen geld 😉 )

Ook Maison Slash schetst regelmatig een realistisch beeld over hoe de portemonnee van andere mensen eruit ziet.  Interessant!

 

11 reacties

 1. Wij zijn geen big spenders maar leven wel volop, we zijn ons ervan bewust dat anderen minder hebben. We werken allebei wel hard voor ons loon en hebben altijd aan onze kids willen doorgeven dat ze dat ook moeten doen, geld groeit niet aan de bomen. Dat is ons aardig gelukt, ze nemen niks vanzelfsprekend en laat dat nu zó belangrijk zijn!

 2. Ik heb eigenlijk nooit zo stil gestaan bij geld, en heb gelukkig nog nooit in geldnood gezeten, maar nu ik bouwplannen heb, ben ik er wel wat meer mee bezig. Een mens heeft inderdaad minder dingen nodig dan hij soms denkt. Probeer hier nu toch wat bewuster mee om te gaan.

 3. Ik stond vroeger te weinig stil bij geld met als gevolg dat ik eigenlijk wel te veel uitgaf, vooral dan aan dingen waarvan ik ‘dacht’ ze nodig te hebben of dat ze mij gelukkiger zouden maken. Van sommige aankopen durf ik dus wel eens spijt hebben en ik had misschien meer kunnen sparen.
  Aan de andere kant: onze reis naar de VS kostte veel en daar hebben we ook op geen geld gekeken zoals het boeken van de huurwagen (een Mustang) en hotels en dat beklaag ik mij dan weer echt niet.
  De komst van een baby en het opknappen van onze boven was wel een serieuze hap uit het budget en dus ben ik vorig jaar met het huishoudboekje begonnen. Ondertussen overgeschakeld op YNAB dat mij altijd met beide voetjes op de grond houdt.

  1. ja inderdaad, voor onze reis dit jaar heb ik ook niet de hele tijd op mijn portemonnee gelet, voor een keer dat we weg waren!

 4. Ik ben altijd al heel voorzichtig geweest met mijn centjes… soms te voorzichtig, maar ondertussen heb ik geleerd dat je jezelf ook iets mag gunnen, maar met mate 😉 .

 5. Oh man, toen ik voor de eerste keer op Immoweb ging kijken voor een appartement in Antwerpen heb ik mezelf écht moeten inhouden om geen bakken met geld uit te geven aan een superdeluxe penthouse of zoiets – puur omdat ik zo’n bak met geld nu al uitgeef aan een piepklein appartementje en het in vergelijking allemaal extreem goedkoop leek. Maar mijn Lief en ik hebben besloten om van het goedkopere leven in Antwerpen gebruik te maken en eindelijk eens te sparen. Iets dat ons de afgelopen jaren slechts in heel kleine mate lukt omdat een gigantisch deel van onze salarissen al uitgaat naar huur, vaste lasten, dure sociale zekerheid, hoge stadsbelastingen en dan waren we nog niet eens ergens gaan lunchen of een koffie gaan halen… Dus tja, ik was er al wel mee bezig maar zag geen kansen om schot in de zaak te krijgen. Binnenkort eindelijk wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s