Die Pomodoro-techniek bracht me al het één en ander bij.  Ik reduceer mijn pomodoro’s naar simpelweg: 25 minuten werken, 5 minuten pauze omdat ik een cursus wil studeren.  Dus ik heb geen to-do-lijst die ik moet afvinken.  Gewoon lezen-samenvatten-studeren.  Ik schrik me elke keer rot als de timer afloopt omdat ik uit mijn concentratie word gehaald.  De verleiding is soms groot om gewoon verder te doen omdat ik dan meestal in een goeie flow zit.  Niettemin doe ik zoals het wordt aangeraden en stap ik weg van mijn bureau na elke 25 minuten.  Ik hou me 5 minuutjes (soms iets meer) bezig met iets anders.  Een klein huishoudelijk taakje of bladeren in een tijdschrift dat niets met mijn vak te maken heeft.  Na 4 X 25 minuten hou ik een langere pauze zonder scherm.  Deze middag was dat: 10 minuten op bed liggen en staren naar de wolken die passeerden boven de velux.

img_6475

De eerste keer dat ik 25 minuten werkte keek ik op mijn gsm bij het afzetten van de timer: één gemiste oproep (het werk), een voicemail (het werk) een whatsapp (gezinsbondgroepje) en een mail in mijn studentenaccount.  Had ik het geluid op laten staan dan ging ik nooit die 25 minuten kunnen doorwerken.  Ik werkte nu reeds twee halve dagen met de Pomodoro-techniek en ik ben enthousiast!  Niet alleen lijk ik sterk geconcentreerd, achteraf hou ik ook een goed gevoel over aan het verzette werk.  Het voelt alsof ik veel doe in die blokken van 25 minuten en ik lummel echt veel minder aan.  Misschien moet ik die techniek ook eens gebruiken bij mijn huishoudelijke taakjes?

Zijn er nog mensen die deze techniek gebruiken?  Nog andere tips om het te verfijnen?

20 reacties

  1. Ik denk dat ik zo goed mijn aandacht kan houden omdat ik weet dat ik na 25 minuten iets “mag” doen wat niet verplicht mijn concentratie te behouden. (klinkt dat zinnig eigenlijk?)

 1. Al veel over de techniek gehoord, maar zelf nog nooit geprobeerd.
  Misschien moet ik dat ook eens doen.
  Rare vraag misschien: maar geluid gsm af betekent ook dat er niet gevibreerd wordt? Want ook dat brengt me soms al uit mijn concentratie (of misschien ben ik een moeilijk geval).

 2. Ik heb er al over gehoord, maar zelf nog niet toegepast. Is die 25 min. niet echt kort, als je net “in de flow” zit? Ik denk dan vooral aan creatieve processen. Als je onderbroken wordt, is het dan niet moeilijk om er terug in te komen? Mss gewoon eens uitproberen zeker?

  1. ik heb nu al gemerkt dat ik heel vlot terug in mijn concentratie geraak, ik ben het ook niet “kwijt” als ik herbegin met een nieuwe pomo, ik weet perfect nog waar ik mee bezig was.

 3. Pingback: Watskebeurt?
 4. Ik heb mijn doctoraat geschreven aan de hand van talloze pomo’s : ) Ik ben een gigantische fan, en gebruik het systeem nog steeds – vooral op het werk. Ik heb een hoofd dat ongelofelijk gevoelig is voor triggers allerhande (zoals binnenkomende berichten) en waarin constant allerlei alarmbellen afgaan (Ik moet nog eitjes kopen! De was moet worden uitgehaald! Ik moet een kaartje op de bus doen voor de verjaardag van X! Ik moet nog reageren op die blogpost over pomodoro’s!).
  Lees: als ik geen pomo’s gebruik waarin ik mezelf verbied om toe te geven aan al die triggers, krijg ik niets gedaan. Extra tip: ik leg tijdens een pomo altijd een blaadje naast mij waarop ik dingen schrijf die me te binnen schieten en moeten gebeuren, maar dus niet tijdens de pomo. Zo zwijgt de alarmbel en kan ik verder werken… Die taakjes doe ik dan vaak in de pauzes (zoals een mail versturen, mijn weekmenu opstellen, een babysit boeken, …..).
  YAY – pomo’s!

  1. goeie tip van dat blaadje, dat heb ik geprobeerd en het werkt ook inderdaad! Vooral tijdens de vierde pomo op rij begin ik net iets vlugger af te dwalen in gedachten! Bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s