Hoewel ik de laatste twee weken bijna constant gepomodorood heb op mijn thuis-dagen kon ik toch gedurende die periode al een lijstje aanleggen met allerhande factoren die me uit mijn concentratie halen.  Zelfs de cursus die ik aan het studeren ben is er één van.  Ik begin die te interpreteren en voor ik het weet zit ik met mijn gedachten ergens bij een vergelijking van het studiemateriaal met het dagelijkse leven.  Zoals ik deze ochtend bij de persoonlijkheidstheorie van Skinner las dat hij meende dat ons gedrag volledig wordt gestuurd door de omgeving en niet door onszelf.  Het gedrag wordt positief of negatief bekrachtigd waardoor het gedrag zich herhaalt.  Anyway, zo zijn we zelf ook wel een beetje in onze omgang met sociale media.  We posten iets, dat wordt geliked door mensen.  We worden getriggerd om nog iets te posten.  Wordt het echter bekritiseerd….

Soit.  Mijn eigen gedachtegang verstoort wel eens mijn concentratie maar ook een vlieg die me de hele tijd terroriseert of het geluid van de zon op onze ramen.  De voorste ramen lijken zich altijd een beetje te zetten als ze opwarmen wat gekraak teweegbrengt.  Vandaag was er ook ergens een irritant tikkend geluid ter hoogte van de vensterbank.  Uit de koffiekan ontsnapt er ook regelmatig lucht waardoor het deksel een pruttelend geluid maakt (de kinderen zouden roepen: “Wat zeg je dan!!?”) en tot slot: Tommy.  Onze huiskip Tommy heeft een eigen gedragspatroon ontwikkeld.  Ook al is hij gevlerkt: hij springt op het kippenhok en vliegt zo over de draad.  De reden is altijd: er is geen eten of drinken meer.  Daarna komt hij tegen het raam pikken en maakt zo danig veel geluid dat ik niet anders kan dan hem (haar in feite maar soit) eten te geven.

img_6574

Hij is kip aan huis ondertussen.  Het feit dat ik hem eten geef vanaf hij zich laat zien zorgt daar uiteraard voor.  Skinner zijn theorie wordt meteen bevestigd.  Het enige wat erop zit is het hok verzetten zodat hij niet meer over de draad kan.  Toch wel eens werk van maken binnenkort, toen ik hem vandaag oppakte om hem terug achter de draad te zetten scheet hij heel mijn schoen onder.

img_6613

Als dat maar geen gedragspatroon wordt!

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s