Ik zie ze dit jaar meer opduiken dan het voorbije jaar. De 20 voor 20 lijstjes. Vorig jaar had ik voor mezelf ook een 19 for 19-list opgemaakt maar ik heb er nooit over geblogd. Ik hou ook nog wat voor mezelf, het klinkt misschien niet aannemelijk, maar het gebeurt ;-). Een aantal zaken op dat lijstje heb ik vlotjes afgewerkt, maar andere zaken bleven wat hangen. Maakt eigenlijk niet uit, ik ben vooral content dat ik een aantal dingen heb kunnen doorvoeren.

Ik maak nooit goeie voornemens, ik vind dat ook complete bullshit. Als er iets moet veranderen dan doe je dat best meteen en niet aan het begin van het jaar. Toch zijn er een aantal dingen waar ik de laatste maanden iets aan wou veranderen maar waar ik de courage niet voor vond. Ik heb de indruk dat het de laatste weken (vooral sinds het kerstverlof) beter gaat met mij en dat ik nieuwe energie gevonden heb om moeilijkere zaken te tackelen. Ik heb vorig jaar aanvaard dat ik altijd wat periodes van ups en downs zal hebben. Het feit dat ik dat mag van mezelf zorgt ervoor dat ik een mindere periode vlotter doorspartel. Maar alléé, een mindere periode, we zien dat niet echt bij jou? Hmja, ik zie het meestal zelf niet. Het uit zich vooral in het laten varen van gewoontes, mezelf laten vangen in loopholes en korter van stof zijn, minder aanwezig zijn in het moment door te vluchten in mijn telefoon, sociale contacten vermijden en tegelijk snakken naar diepere gesprekken.

Voor 2020 heb ik dit jaar geen persoonlijk lijstje opgemaakt met 20 items die ik wil aanpakken. Ik kies eerder een one-word theme dit jaar al klopt dit ook niet helemaal want ik kies voor: “Less is more”. Ik zou het ook naar “minder is meer” kunnen vertalen maar ik ben er nog altijd niet uit wat ik mooier vind klinken.

2020 belooft weer een jaar vol veranderingen te worden. Ik wil in veel zaken echt gaan downsizen om het overzicht te bewaren. We namen enkele beslissingen die we goed doorpraatten maar die ook gevolgen zullen hebben voor ons consumptiegedrag, onze tijdsindeling en onze planningen.

Tegelijk wil ik met “Less is more” ook terugkeren naar de goeie gewoontes die ik vroeger had. Ze deden me enorm veel deugd maar zoals ik eerder schreef: ik was niet opgewassen tegen de loopholes die ik maar al te goed herken bij mezelf. Dus ik ben rustig weer aan het joggen, ik probeer mijn Instagramgebruik serieus te verminderen en ik hou me beter aan mijn planning. Beter gezegd: ik maak weer een planning op, dat is de eerste stap want ook dit was aan het verwateren. Dat ik bij het begin van het jaar doe is eerder toevallig. Vorig jaar was vooral getekend door twijfel, negativiteit en eigenlijk ook wel veel onzekerheid over mezelf. Ik wil nu vooral vooruit kijken, met minder indrukken en minder vanalles.

Maar niet gevreesd (of misschien net wel, dat maak je best voor jezelf uit): hier blijf ik plakken. Want door te schrijven blijf ik mezelf forceren om regelmatig stil te staan bij de dingen. Voor de blog gaat “Less is more” zeker niet op!

12 reacties

 1. Mooi plan, ik volg je er volledig in, meer met minder!
  Ik heb wel “Mijn 20 voor 20” gemaakt. Ik ben ook niet zo voor “goeie voornemens” hoor, maar ik beschouw dit ook niet echt als voornemens. Voor mij is ’t vooral een manier om weer wat bewuster, met rechte rug en hoofd vooruit door het leven te gaan na een niet-zo-fantastisch 2019.

  1. Heyla, ik aanzie 20 for 20 lijstjes ook niet als “goeie voornemens” maar idd eerder ankerpunten om jezelf bij de les te houden. Voornemens zijn voor mij “vanaf 1 jan ga ik stoppen met roken/schransen/vloeken of zoiets. Als je dat echt wil doe je dat toch best meteen denk ik. Ik zie wel verdacht veel “nieuwe” joggers onderweg 😁

 2. Heel mooi plan: ik kan er me volledig in vinden.
  Ik heb een 20 voor 20 in het achterhoofd, misschien publiceer ik hem wel, ik weet het nog niet. En ik heb een hekel aan die goede voornemens en hoe de reclame er op in speelt. Al die sportkledij in de Aldi, niet normaal.

 3. Pingback: De 7 Ge's
 4. Wel daar ben ik het nu eens helemaal mee eens. Niet wachten tot de start van een nieuw jaar wanneer je iets wil veranderen. Gewoon meteen proberen om je gewoonten aan te passen en als je daarbij af en toe ontspoort dan kan je je steeds opnieuw herpakken. Ik vind het echt bizar hoe je de inhoud van de magazines en reclamefolders al vooraf kan voorspellen. Januari is duidelijk de maand van het meer sporten en diëten.

 5. Pingback: Drie in één.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s